
Dimljena pastrva na salati s hrenom
Salatu operemo, dobro osušimo. Začinimo sol, papar, ulje, ocat balzamico i dobro promiješamo. Posložimo na tanjur u obliku stožca (male hrpice). Filee od dimljene pastrve izrežemo na komade (cca. 4 komada od jednog filea). Tako narezane filee posložimo po salati. Hren ogulimo i naribamo. Limun ocijedimo i prelijemo time hren (zato da hren ne pocrni). Slatko vrhnje čvrsto istučemo, dodamo hren, sol, papar i lagano promiješamo. Malom žličicom radimo male žličnjake koje također poredamo po salati uz ribu.
Preporuka: Vino Rezerva Markešić
Savjet: Uz to jelo možemo i napraviti umak od šumskog voća sa šlagom i to također poslužit. Na isti način možemo servirat i ostale dimljene ribe (losos, orada, jegulja, itd.).
Recept za 4 osobe
Dimljena pastrva cca. 0,30 kg
Lisnata salata 0,20 kg
Sol, papar po potrebi
Ulje 0,05 l
Ocat balzamico 0,03 l
Hren 0,05 kg
Slatko vrhnje 0,20 l
Limun kom. 1
recept: Majstor kuhar, www.majstorkuhar.hr