Mnogi Drugi

0

Vokal Martin Mandir, gitara/back vokal Martin Zlopaša, gitara/mandolina/back vokal Ante Jelinčić, bas gitara Filip Kovačević, bubanj Mirko Burazer i truba Ivan Perković, kao najnoviji član, čine bend imenom Mnogi Drugi. Otkrili smo ih na jednoj od super svirki i dečki su nam pristojno pristali odgovoriti na nekoliko pitanja.

Flash.hr: Kada i kako ste počeli?

Sve je počelo u osnovnoj školi krajem devedesetih. Nekoliko nas se skupilo i počelo ići u Kuću na Mirogoju, tada jedan od rijetkih prostora gdje si mogao unajmiti prostorije za probe. Mnogo je zagrebačkih bendova tamo brusilo flash talent, pod budnim okom Marijana koji je držao prostor. Svirali bismo u Brijačnici, jednoj od dvije prostorije koje su bile koliko toliko opremljene za svirku. Bilo nam je super zatvorit se u mrak i napadat prve akorde i solaže. A kako smo počeli? Bili smo klinci, a klincima i ne treba pametan razlog da uzmu instrumente u ruke i počnu stvarati buku.

Flash.hr: Od kud ideja za osnivanje?

Ideja za osnivanje Mnogih Drugih nastala je na jednoj od čajanki. Kako se većina sadašnjih članova benda zna godinama, malo pomalo smo počeli razmišljati kako bi bilo više nego odlično oživjeti neke pjesme iz prošlosti, ali u novom glazbenom ruhu. Nakon jedne spontane svirke došli smo do zaključka kako bismo to mogli raditi malo češće i s nekim ciljem.

Flash.hr: Koja je bila motivacija?

Motivacija nam je bila i još uvijek jest druženje, razonoda i ljubav prema glazbi.

Flash.hr: Koje su bile prepreke?

Prepreka je uvijek mali milijun. Kada smo počinjali, dakle prije petnaestak godina, prepreke su bile naći ili posuditi instrument, skupiti dovoljno novaca za platiti probu, organizirati slobodno vrijeme svih članova benda da probe budu redovite. Također, prilično je teško naći pet ili više ljudi koji mogu toliko vremena provesti u maloj garaži a da se pritom međusobno slažu – kako glazbeno, tako i prijateljski. Kada si u bendu to je kao da si u vezi, samo sa četvero i više ljudi. Što više vremena prolazi, ili se više slažete ili samo raste napetost. Neki otpadnu, neki ostanu. Isto tako, desetak godina unatrag nije bilo puno prostora za afirmaciju mladih bendova. Danas su mogućnosti puno bolje zahvaljujući (demo) bend festivalima i redovitim i aktualnim flashm programima poput Good Vibrationsa u Vintage Industrial Baru. No i dalje je teško probiti se s vlastitim autorskim stvarima i doći do publike kojoj bi odgovarao kao bend, a koja zasad ni ne zna da postojiš.

Flash.hr: Tko / što je najviše pomoglo u realizaciji?

Što se tiče samog benda, svi radimo sve što treba. Ne postoje modni mačci, PR stručnjaci ni aktualne političke stranke. Sami unutar benda podijelimo aktivnosti koje treba obaviti i tako bude. Ponekad zna biti frustrirajuće kad nakon radnog dana i trosatne probe dođeš doma i moraš napraviti događaj za sljedeću svirku ili objaviti fotografije s prošle, no znaš da to radiš zbog svoje glazbe, tako da pregrizeš i napraviš što treba. Van benda postoje prijatelji koji fotografiraju / snime svirku, promoviraju novu stvar na društvenim mrežama, izmiksaju ti pjesme da bolje zvuče, bolje polovice koje toleriraju izbivanja iz kuće, drugi bendovi i flashci koji kažu koju dobru riječ o tebi itd.

Flash.hr: Zadovoljstvo dosadašnjim postignućima?

Iz svirke u svirku zadovoljstvo benda raste. Zaokružuje se ta cjelina i smisao postojanja benda. Svaki novi komentar, lajk na stranici ili broj preslušavanja na Youtubeu ti daje vjetar u leđa, počinješ se truditi više, svirati bolje, motiviraniji si za primiti se snimanja dugo sanjanog albuma, pa onda ubaciš novi instrument u bend i oduševiš se kako to zvuči. Sama ta pozitivna afirmacija vlastite muzike ispuni sav smisao bavljenja istom.

Flash.hr: Što planirate u budućnosti?

U 2015. godini planiramo nastaviti kao i do sada, polako i zabavno. Za siječanj smo pripremili svirku u Retro caffe & night baru u Zagrebu (15.1.), očekuje nas i treći posjet Vintageu u 7 mjeseci (27.1.), povodom predstavljanja albuma/DVD i Live CD KvARTure – Kvartovski demo bendovi 2014. gdje smo nastupali prošlo ljeto u Prečkom. Do proljeća se brusimo i uljepšavamo za početak snimanja albuma, prve svirke na Jadranskoj obali (Šibenik-Azimut i Split-Cirkus), nastup na Akustici u Rockmark knjižari itd. Također, na proljeće nam počinju probe za kazališnu predstavu Mnogi Drugi i Mi/ja, no o tome nešto više uskoro.

pic2

Flash.hr: Ozračje u kojem radite?

Ozbiljni smo u svojoj neozbiljnosti i to zapravo diktira kako radimo. Volimo spontanost i zezanciju tako da na smijeh i loše šale potrošimo oko pola probe. Vježbamo doslovno posvuda – po krovovima, dnevnim sobama, vikendicama, šumama. Važno nam je da je opuštena atmosfera i da se koliko toliko nešto napravi.

Flash.hr: Tko / što su bili uzori?

Svatko iz benda donosi na stol neki svoj flash utjecaj, od klasične glazbe pa do punka i funka. A neki od naših uzora su  Ekv, Haustor, Beatles, Blur i, naravno, Mnogi Drugi.

Flash.hr: Što biste izdvojili kao najveći dosadašnji uspjeh? Nastupe, suradnje, spotove, festivale!

Naš najveći dosadašnji uspjeh je nastup u Vintageu s Antenatom kojeg ćemo pamtiti po sjajnoj atmosferi. Također, snimanje kod dečkiju iz Runaways Productiona je bilo odlično! Dečki rade sjajno i takav pristup glazbi je izuzetno potreban svima koji se bave glazbom. A ne smijemo zaboraviti ni koncert s grupom Adastra na prošlogodišnjoj Brucošijadi Medicine i Prava koji je bujao emocijama.

Za Flash.hr Ana Maria Filipović Grčić, siječanj 2015.

powered by: www.flash-oglasnik.com