Bowling

0

Bowling je sve popularniji u Hrvatskoj. To nije samo društvena igra rušenja 10 čunjeva s posebno prilagođenim kuglama ili igra koja je jednako popularna među ženskom i muškom populacijom. Bowling je stil života – on je jednako opušten koliko je natjecateljski, i jednako lagan koliko je teško ostvariti ”strike”.

Kao specifičan oblik društvene zabave bowling se igrao među starim Egipćanima, a moderan oblik kakav danas poznajemo popirimio je početkom prošlog stoljeća.

Izvor: Bowling
Izvor: Bowling

Kako biste mogli uživati u nekoj igri, trebali biste poznavati njezina pravila. Izdvojili smo najavžnija.

STANDARDNA BOWLING OPREMA

STAZE:

Staze mogu biti izrađene od drveta ili plastike, dužina staza (od crte do prvog čunja) je 60 feet-a ili 18,288 metara, a širina 42 inch-a ili 1, 67 metara.

KUGLE:

Kugle su napravljene od plastike i proizvode se u težinama od 6 do 16 funti (2,72 do 7,26 kg). Kugle od 6 do 10 funti namijenjene su djeci, kugle u težinama 11 do 14 namijenjene su ženama, a kugle od 14 do 16 funti namijenjene su muškarcima. Kugle različitih težina obojane su različitim bojama i svaka kugla na sebi ima oznaku težine. Promjer kugle je 21,6. Sve kugle na sebi imaju najmanje tri rupe (za palac, srednji prst i prstenjak), ali prema potrebi kugla može imati i do 6 rupa.

ČUNJEVI:

Čunjevi za bowling izrađuju se od drveta i plastike. Njihova težina je između 1,59 i 1,64 kg. Čunjevi u bowlingu postavljaju se u obliku trokuta u prostoru na kraju staze koji se zove pin deck.

ODJEĆA I OBUĆA:

Odjeća za bowling mora biti široka i udobna kako ne bi ni na koji način ometala pokrete igrača. Na natjecanjima muškarci obavezno nose duge hlače i polo majice ili košulje, žene mogu nositi suknje, kratke hlače ili duge hlače. Igrači bowlinga na nogama nose posebnu obuću koja im omogućava nesmetano klizanje prilikom izbačaja. Igra bez bowling cipela nije preporučljiva, jer se povećava mogućnost ozljeda.

KAKO IGRATI BOWLING?

DRŽANJE KUGLE:

Igrač bowlinga kuglu stavlja u svoju dominantnu ruku tako da palac, srednji prsti i prstenjak umetne u rupe na kugli. Kugla mora ležati na dlanu tako da ju igrač može zanjihati bez poteškoća. Tijekom cijelog bacanja prsti ostaju u rupama, a dlan se uvijek mora nalaziti ispod i iza kugle.

PRAVILAN IZBAČAJ:

Bowling je jedini sport u kojem igrač mora teški objekt precizno baciti na udaljenost od skoro 20 metara. Iz ovog razloga izuzetno je važno kako igrač izbacuje kuglu.
Igrač mora stajati na zaletištu dovoljno daleko od bowling staze da bi mogao napraviti četiri koraka. Gornji dio tijela i ruka s kojom igrač baca kuglu trebali bi ostati opušteni. Tijekom cijelog zaleta i izbačaja pogled mora biti na meti. Prilikom prvog koraka lagano gurnete kuglu ispred sebe i pustite ju da se zanjiše. U četvrtom koraku lijeva noga (za dešnjake) trebala bi se otklizati po zaletištu između 30 i 50 cm, a igrač bi kuglu trebao lagano ispustiti na stazu. Nakon što je kugla napustila ruku, ruka i dalje treba nastaviti zamah prema naprijed i prema gore.

PRAVILA IGRE

Bowling je igra u kojoj je cilj srušiti što više čunjeva. Jedna igra sastoji se od 10 okvira. Jedan okvir sadrži 10 čunjeva koji su složeni u trokut. U svakom okviru igrač prvo baca u sve čunjeve, a ako je nakon tog bacanja ostalo još čunjeva koji stoje, igrač u drugom bacanju može pokušati srušiti i taj ostatak.

PRIJESTUP:

Na kraju zaletišta postoji plava crta koja označava početak staze. Svaki prelazak te crte smatra se prijestupom i bacanje se broji kao promašaj.

ZBRAJANJE REZULTATA

Prilikom zbrajanja rezultata postoje 3 pravila:

ako je igrač srušio sve čunjeve u prvom bacanju (”strike”, označuje se sa X), on time završava okvir koji je igrao, ali kao bonus na tih 10 srušenih čunjeva dodaju mu se još i čunjevi srušeni u sljedeća dva bacanja (npr. ako je prvo srušen strike, a u sljedeća dva bacanja 8 pa 2, igraču se pod bacanje gdje je imao strike upisuje 20 čunjeva (10+8+2)).
ako igrač iz prvog bacanja ne sruši sve čunjeve, ali u drugom bacanju sruši sve preostale čunjeve, piše mu se ”spare” koji se označava sa /, a na tih 10 čunjeva dodaju se i čunjevi koje sruši iz sljedećeg bacanja (npr. ako je iz prvog bacanja srušeno 7, pa postignut spare, a u prvom bacanju u sljedećem okviru igrač sruši 6, igraču se ispod spare-a upisuje 16 čunjeva (7+3+6))
ako igrač iz dva bacanja u jednom okviru ne sruši sve čunjeve pod rezultat mu se upisuju samo čunjevi koje je srušio u tom okviru
SAVRŠENA IGRA

Bowlingaši savršenom igrom zovu igru u kojoj je igrač srušio 12 uzastopnih ”strike-ova”. Koristeći gore navedeni sustav zbrajanja 12 uzastopnih strikeova daje rezultat 300.

Ako se želite okušati u ovoj zabavnoj igri posjetite Green gold bowling centar u Zagrebu.

http://greengoldbowling.hr

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20