GLAMUROZNA PRIVATNA GALERIJA U CENTRU ZAGREBA

0

Humanitarna izložba akademskog kipara Pere Jelisića za početak Adventa

Protekle subote Zagreb je bio domaćin ekskluzivne i intimne humanitarne izložbe poznatog akademskog kipara Pere Jelisića i njegova prerano preminula sina, slikara Davora Jelisića.
U raskošnom prostoru donjogradskog stana Maje i Jonathana Coopera, na jednu je večer obiteljski dom pretvoren u glamuroznu galeriju. Obasjan aurom nekadašnjih građanskih soareja, prostor je blistao kolekcijom od 96 izuzetnih umjetničkih djela. Skulpture Pere Jelisića, slavljene zbog svoje sposobnosti da govore više od svojih opipljivih oblika, zauzele su središnje mjesto i pozornost više od 80 uzvanika iz svijeta kulture i umjetnosti, akademije i poslovanja.

Izložba Jelisić 2023

Umjetničku atmosferu upotpunile su izvedbe nagrađivanih glazbenica, učenica Glazbenog učilišta Elly Bašić, violinistice Jelene Ćepulić Polgar, koja je izvela Ples za violinu Miroslava Miletića te mlade čelistice Maše Biban Capponi, koja je izvela Mađarsku rapsodiju Davida Poppera.

Umjetničku vrijednost izloženih djela koja su obilježena umjetnikovim jedinstvenim izražajem, prisutnima je približila povjesničarka umjetnosti Darija Alujević, koja je tom prilikom istaknula kako je posebna čast biti u prisustvu jednog od posljednjih umjetnika koji je kiparsku vještinu učio pod mentorstvom kiparskih velikana Frane Kršinića i Vanje Radauša, suvremenika Ivana Meštrovića. Također je istaknula da je Jelisić gradio i stvorio svoj prepoznatljiv umjetnički izraz te da kiparska djela zastupljena na izložbi pripadaju najvažnijim ciklusima koji kipara zaokupljaju desetljećima. Pored sunca i mjeseca koje prikazuje jednostavnim geometrijskim reljefima u poliranom aluminiju, dva su elementa važan motiv njegovog opusa – voda i vatra koje tematizira kroz cikluse Kapljica i Plamena. Sam autor o opusu Kapljice kaže: „Kapljica je za mene trajna inspiracija – simbol nastajanja, simbol nestajanja i simbol novog rađanja“. Vidljivo je to iz izloženih djela kapljice izvedene u visoko poliranom aluminiju koje Jelisić grupira u skupine od nekoliko kapi, kao reljefe, ali ih i transformira u ženske figure, čime postaju antropomorfne kapi – plesačice i gracije.
Vatru oblikuje u stiliziranoj formi plamena, dok dio opusa čine tradicionalnije u impresionističkoj maniri modelirana, figurativna djela u bronci – poput Drva života ili Djevojke.

Izložba Jelisić 2023

Posebna tema njegova kiparskog opusa od samih početaka u djetinjstvu do danas jest Nikola Tesla. Kao vrstan portretist izradio je cijeli niz Teslinih portreta u različitim materijalima, a izveo ih je u punoj figuri, kao biste, medalje, reljefe i originalne kompozicije. Nekolicina njegovih portreta Tesle postavljena su i u javnim institucijama kao primjerice u školama u Zagrebu i Vukovaru (Borovo naselje).
Umjetnik je posjetiteljima iz prve ruke demonstrirao i svoju kiparsku vještinu izrađujući već tradicionalno portret, ove godine svoga zeta Jonathana Coopera.

Iza prerano preminulog slikara Davora Jelisića (1975. – 2023.) ostao je impresivan opus nastao u različitim crtačkim tehnikama a na izložbi su predstavljena većinom djela u tehnici akrila na platnu, ali i crteži rađeni kombiniranom tehnikom i flomasterom. Dojmljive su to apstraktne kompozicije u akrilu, nevjerojatne energije i snage, građene dinamičnim potezima naglašenog kolorita. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, pohađao je odjel za keramiku, no nakon toga opredjeljuje se za studij grafičkog dizajna i upisuje Grafički fakultet. Tijekom studija pokazuje izniman interes za grafiku, naročito za stare tehnike poput bakropisa, linoreza, suhe igle, akvatinte, kombinirane tehnike i dr. Stvarao je svoja djela na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, što mu je omogućilo plodan prostor za rad i razvijanje talenta.

JELISIĆ KATALOG IZLOŽBA 2023

Ova nesvakidašnja izložba imala je i filantropski duh kroz donaciju dijela prihoda od prodaje Udruzi bolesnika oboljelih od melanoma, ostavljajući time neizbrisiv trag nezaboravnoj umjetničkoj večeri u srcu glavnoga grada za koju se nadamo da će i sljedeće godine obogatiti kulturnu scenu Zagreba.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20