Upravo je objavljen najnoviji album Ratka Zjače “ Archtop Avenue” – solo gitara

0
“Archtop Avenue” solo gitara
Ratko Zjača
Ovo je moj 17. album, ali ovaj put u najzahtjevnijoj i najintimnijoj formi solo gitare. Album koji dokumentira 12 različitih Archtop gitara najpoznatijih graditelja u posljednjih 100 godina je također i posebna riznica da se čuju te gitare na jednom solo album. Album sadrži nekoliko mojih autorskih skladbi, poznate standarde, Monk, Coltrane, Ellington itd.
“Archtop Avenue” je dio mog dugogodišnjeg istraživanja o Archtop gitarama i posvećena je najpoznatijim graditeljima gitara Johnu D’Angelicu, Jimmyju D’Aquistu, Chris Mirabella, Bryant Trenier, Linda Manzer, Bob Benedetto, Jim Triggs itd. Također i mojim učiteljima koji su mi otvorili glazbene horizonte, velikanima Joe Pass ,Jim Hall,Joe Diorio ,Mick Goodrick i Vic Juris. Preporucujem slušanje ovog albuma na kvalitetnoj Hi-Fi opremi, a nadam se što manje na mobitelima i računalima.
Ratko Zjača – Light in the world
Album solo gitare mi je dugo bio u glavi jer sam od ranih dana puno radio na solo sviranju. Sviranje solo gitare je najzahtjevniji oblik izražavanja na instrumentu, jer si potpuno glazbeno  gol i nema te tko pokriti ili pomoći, a s druge strane postoji ogromna sloboda i mogućnost izražavanja, ali zahtijeva velika disciplina i koncentracija. Zato nema puno solo jazz gitarističkih albuma.
Za ovaj album odabrao sam 12 različitih gitara najpoznatijih archtop graditelja i želio predstaviti njihove gitare na jednom albumu. Odabrao sam kompozicije za svaku gitaru i napisao aranžmane te spontano svirao i improvizirao u studiju. Album sadrži moje originale i ono što je vrlo neobično za moju diskografiju je da na ovom albumu sviram i standarde.
Moj prvi album jazz gitare koji sam čuo kao tinejdžer bio je solo album Virtuso Joe Pass . Nisam mogao vjerovati kad sam prvi put čuo da jedan glazbenik može sam svirati jazz gitaru na cijelom albumu i to na nevjerojatnoj razini. Opsjednut Joe Passom u početku, provodio sam vrijeme svirajući dane i dane proučavajući njegovo sviranje, a kada sam čuo da predaje na Konzervatoriju u Rotterdamu, odlučio sam otići u Rotterdam, Nizozemska na prijemni ispit iz Zagreba i tamo sam imao priliku tijekom 5 godina studija učiti s Joeom, koji bi svakih nekoliko mjeseci dolazio na Konzervatorij  i držao lekcije.
Naučio sam puno o harmoniji, kontrapunktu, repertoaru i mnogim drugim stvarima, ali sam ubrzo shvatio da moram poraditi na svom načinu sviranja.
Ova je godina također 50 godina od izdavanja najčuvenijeg solo jazz gitare albuma svih vremena Joe Pass Virtuoso (1973.) i ovo je moja osobna zahvala Joeu.
Ono sto me je uvijek fasciniralo je zvuk instrumenta i ako pogledaš velike klasične instrumentaliste svi su bili opsjednuti zvukom i instrumentom sto se na žalost ne može reci za veliku većinu jazz glazbenika. Iduće godine ću biti gost na nekoliko universiteta i akademija gdje ću imati predavanje o povijest , evoluciji i umjetničkom pristupu Archtop gitara jer o tome na žalost nitko ne ući studente i mlađe glazbenike a to je u sklopu moga akademskog istraživanja .
Ja sam se posljednih 30 godina intenzivno bavio proučavanjem Archtop gitara i imam sreću da nekoliko najvećih graditelja i stručnjaka su moji prijatelji i želim svoje znanje i iskustvo podjeliti sa mladim glazbenicima i ljubiteljima Archtop gitara.
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20