STIGAO JE GAME CHANGER – PROJEKT KOJI ĆE HRVATSKU STAVITI NA EUROPSKU KARTU DIGITALNIH DESTINACIJA

0

Prva poslovna konferencija o gamingu i metaversu Game changer stvorila je pozornicu za promjene, a Zagreb je dobio konferenciju na svjetskoj razini.

Prošlotjednom konferencijom koja je u jednom danu okupila preko 80 govornika iz različitih područja digitalnog poslovanja, u 5 odvojenih programskih dvorana kina CineStar, stigao je Game Changer, projekt koji će Hrvatsku i Zagreb staviti na europsku kartu digitalnih destinacija. Preko 750 posjetitelja imalo je priliku izravno od nositelja digitalne transformacije dobiti najnovije informacije o trendovima u industriji, te inspiraciju za oblikovanje i usmjeravanje vlastite karijere i poslovanja. Sa svojim jedinstvenim konceptom, Game Changer je prvi put uspio povezati gaming industriju, s područjima WEB3, eCommercea, cyber sigurnosti, AI, oglašavanja i marketinške tranzicije, na putu prema metaverzumu budućnosti.

Govorom otvorenja i prezentacijom analize i trendova Andrej Knez CMA iz Bloomberg Adria otvorio je samu konferenciju, a jedna od najbitnijih brojki koje je predstavio bila je upravo ona o vrijednosti gaming industrije za koju projekcije idu da će u 2025. iznositi 211 milijardi USD. Primjerice o tome je li eSportu mjesto na Olimpijskim igrama pričali su Zlatko Mateša, Damir Martin, Enis Papić, Nenad Hadžihajdić, a vodila ga je Sanda Mamić.  O revenue streamsima i mogućnostima plaćanja u svijetu gaminga, pričali su Aleksandar Gavrilović, Nikola Jordanovski, Antun Lucić i Filip Šaravanja, a o viziji razvoja na temu Edukacijska tvornica i glavni izazovi u vremenu pred nama diskutirali su Ida Pandur, Martin Žagar s RIT-a te ravnatelj MIOC-a Nikola Dmitrović.

Vlaho Hrdalo, predsjednik hrvatske krovne udruge za blockchain i kriptovalute – UBIK, vodio je panel u kojem je i sudjelovao na temu: Gaming coins – dio kripto savršene oluje ili novac budućnosti. Gamerima bliska bila je i tema o gaming streamingu, dok je završno predavanje u ovoj dvorani bilo ono Sashe Sekovaneca, direktora B2B iz Rimac Technology i Nikole Pavešića, direktor Infobip Startupa, koji su iznijeli iskustva i dali savijete na temu kao od startupa doći do vrijednosti veće od 1 milijarde USD, no dotaknuli su se i bitnog psihološkog aspekta u ovoj priči te dali osobni pečat iskustvima koja su sami prošli.

Dvorana 5 kina Cinestar u sklopu Z centra bila je predodređena za teme koje su se doticale blockchaina i kako on mijenja gaming industriju, 5G-a, NFT-a, Big dana i umjetne inteligencije a diskutiralo se i o sljedećoj razini metaversa. U ovim temama gostovali su i uzvanici iz regije pa je tako u panelu bio i Dušan Pantić iz Nordeusa. Na temu Moja NFT priča  iskustva i stavove iznosili su Jovan Tišma, Tina Andrašek, Ilija Brajković, Ivor Voshy Ivošević. Kompleksne teme, velika znanja i zanimljivi sugovornici, sve to je vješto moderirao Duje Stojak.

Game Changer
Foto: Dino Ninković

E.Commerce kao nova ekonomska snaga imao je zasebnu dvoranu koju je moderirao Dino Oreški, a otvorili su ih Marcel Majsen, Ivan Dovhanj i Mislav Combaj s diskusijom na temu: ”Gdje su vrata digitalne trgovine”. Pričalo se o AR i VR, virtualnoj robi i emotivnoj povezanosti kao i velikom sjedinjavanju mode i gaminga te kako to funkcionira u praksi, istaknuo je Vjeko Srednoselec. Dinamični su bili i paneli o ekosustavu coworking i konceptu HUB-ova gdje su bili i Vlado Vujica iz Pismo inkubatora Novska, Stipe Plejić te Frane Šesnić.

Bitne teme za organizatore bile su i sama sigurnost u gamingu no i na kompletno svim nivoima i u cijeloj infrastrukturi koja prati ovu domenu. Zato je dvorana 3 bila pozornica za teme u kojima su bitne stvari izrekle osobe poput Tomislava Ramljaka, voditelja Centra za nestalu i zlostavljanju djecu. Svoja iskustva, statistike i glavne izazove iznijeli su i Dario Marčac, poznati Tik Toker i edukator na tom polju s timom influencera. Posjetitelje je posebno zanimao i panel Cyber sigurnost 3.0., o glavnim trendovima sigurnosti gdje su nastupali Dražen Lučić iz HGK, Mario Weber i Tomislav Vuk. O kamerama kao web ili špijunskom alatu no i probijanju zaštitnih sigurnosnih barijera diskusiju su vodili Alen Delić i Jagor Čakmak. Ove panele moderirao je Tomislav Pancirov. Poslastica za navijače hrvatske reprezentacije bio je i prijenos utakmice na velikom ekranu čime se završila sama ovogodišnja konferencija.

„Na tržištu već postoje nekoliko konferencije i festivala koje obrađuju sličnu tematiku, također razne zajednice i udruge rade na edukacije i podižu svijest o novim tehnologijama ali svi su posvećeni užem krugu profesionalaca i jednoj industriji. Game changer je poslovna konferencija koja na jedinstven način i multidisciplinarnim pristupom stavlja u fokus gaming kao poslovnu priliku i transformacijsku potrebu. Stoga smo povezali vrhunske stručnjake iz raznih industrija uz koje podižemo svijest i približavamo ovu važnu tematiku kod svakog pojedinca koji želi zakoračiti u svijet gaminga, od studenata, IT profesionalaca, poslovnih zajednica, umjetnika, gaming entuzijasta do pojedinaca koji planiraju sudjelovati u dinamičnom procesu transformacije prema gaming, web3 budućnosti i metaverse svijetu.  To nam je i glavni cilj; gaming približiti svima na razini da je jasan i dostižan.”, istaknuo je organizator Matija Vučković.

Game Changer
Foto: Dino Ninković

Na platformama Game Changera početkom 2023. izaći će i Blueprint s prve konferencije jer se i sam program za 2023. godinu intenzivno se priprema, pošto ih tijekom godine očekuje još jedna Game changer premijera. www.gamechanger.hr

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20