Raj za gurmane, vinoljupce i pivoljupce – Zlatna Slavonija poziva da je otkrijete i okusite čak i ako ste Lidlići.
Dolazite li iz pravca Zagreba, Lipik je prva postaja.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Obavezan posjet Državnoj ergeli lipicanaca gdje smo probali najbolju konjsku salamu ikad. Očekujem napad vegana i ljubitelja životinja za 3,2,1… ”Kako je mogao jesti konje? Đubre bezosjećajno! Gorjet će u paklu! Ovo je odvratno. Povratit ću!..,.
Ovo je bio sam clickbait radi čitanosti. Zajebavam se. Niti jedan konj za našeg posjeta nije stradao. Štoviše, vozili smo se zapregom središtem grada i ulicom vila uz povijesni park s Toplicama Lipik.
Brzi i žestoki LIPIK
Foto: Borna Subota
U toplicama se danas možete opustiti i uživati u wellnesu uz istovremenu brigu o zdravlju. Zanimljiva je činjenica da ste početkom prošlog stoljeća mogli bezbrižno uživati i u čarima prodavaćica ljubavi koje su bile smještene odmah do toplica. Vaše bolje polovice bi bile u bazenu ili na masaži na rehabilitaciji, a vi bi se relaksirali u njihovoj blizini, ali opet dovoljno daleko od njihovih znatiželjnih očiju. Možda su zato tada brakovi trajali duže. Ljudi su se više opuštali. Bila su to dobra stara vremena. Nažalost, danas je prostitucija zabranjena, ali rehabilitacija nije. Gutljaj geotermalne ljekovite vode s Antunovog vrela izbušenog još 1870. pomladit’ će vas za 10 godina.
Lipik – Geotermalna voda
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Foto: Borna Subota
Bližilo se vrijeme ručka, a to se u Slavoniji ne propušta. Lipički restoran ”Nada” za svaku je preporuku. Topla povrtna juha zagrijat će želudac, uživat ćete u savršeno pečenoj teletini ili prefinoj punjenoj vješalici, a za kraj nešto slatko i domaće i tako siti i sretni, spremni ste za infarkt, a ako ne to, onda za nastavak putovanja.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
U Pakrac na craft
I Pakrac će vam poželjeti toplu dobrodošlicu. Svakako prošećite središtem grada posvećenom prvoj hrvatskoj moneti iz 13. stoljeća Slavonskom banovcu, koji je na sebi imao lik kune i čija je kovnica bila u Pakracu. Ne propustite brzi tečaj kovanja Banovca, tome će vas poučiti vitez pa ćete kao atraktivan suvenir iz ovog grada ponijeti kovanicu koju ste sami iskovali. Osjećao sam se moćno, kao da sam bankar koji poštenim radom stvara novac. Svaki udarac čekićem, jedna kovanica. Vježbam i zarađujem 🙂
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Zanimljivo je da imaju i festival graha, ali ne znam kakva je budućnost za takve festivale s obzirom na sve veći broj zelenih/eko fanatika koji se fanatično bore protiv ispuštanja CO2 u atmosferu.
Definitivno obiđite kompleks vlastelinstva Janković, zanimljiv Muzej vojne i ratne povijesti, možete i do izletišta Omanovac na Psunju. Ako ste „kratki“ s vremenom priuštite si barem kušanje piva u šarmantnoj craft pivovari Slavonica. Tamo ćete nazdraviti s Grofom, Groficom i Caricom, poznatim pivima hrvatske craft scene.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Kad Slavonci pripremaju street food…
Nakon crafta otvorit će vam se apetit pa predlažemo večeru u street food stilu u Požegi. Funky food totalno je in, poklonici burgera iz čitave Hrvatske dolaze kušati njihov najljući toxic burger. Samo su ga rijetki uspjeli pojesti do kraja pa bismo vam ipak preporučili fantastične blaže varijante burgera – mesne, fish i vege, sočne sendviče, krumpiriće sa sirom, krilca…, i nezaobilazni Choby 22, čobanac u sendviču. Za prste polizat!
Fotka ukradena s Ribafisheve stranice. Nisam ga pitao za dopuštenje i ovim putem se kajem ne bi li izbjegao tužbu.
Ovaj moderni koncept koji spaja tradicionalna slavonska jela s modernim okusima i očekivanjima osmislila su dvojica entuzijasta i gurmana – Ivan Adžić i Nikola Stanišić koji su jednako ćelavi kao Ribafish i Dragi Vođa. Spontano poput pobačaja, nastala je ova antologijska fotka – 4 Cellos.
Foto: Borna Subota
Nakon ovakvog gourmet dana vrijeme je za odmor. Moderni putnici koji vole komfor i urbani štih rezervirat će smještaj u novim butik apartmanima Rustica Nocte u Požegi. Tamo će vas dočekati uvijek nasmijani Mark, hrvatski Marko, samozatajni Tajlanđanin, koji uz vlasnika Marija Baničina pazi da vam baš ničeg ne nedostaje. Meni je nakon cijelodnevne gastro ture trebala liposukcija, ali nisam htio odmah prvi dan ispasti naporan gost. Pričekao sam do jutra.
Izvor: Facebook Rustica Nocte
Izvor: Facebook
Novi dan u znaku vina
Šetnja baroknim središtem Požege, bogati slavonski doručak u kući za odmor GoodLife s ukusnim proizvodima lokalnih OPG-ova Ribičić, Majetić, Baltić i Vaniš te savršene raw torte i slastice talentirane Kristine Vaniš koja sa zaručnikom Ivanom Majetićem vodi ovo prekrasno požeško imanje. Povrće je ovdje samo za dekoraciju jer mast je slast.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Foto: Borna Subota
Nakon mesnog temeljca bili smo spremni za Kutjevo.
Vinoljupci će na Vinogorju Kutjevo doći na svoje. Preporuka: odaberite minimalno tri vinarije po danu. Mi smo posjetili Vinariju Jakobović i za početak otkrili sjajan pjenušac Rose brut, nakon kojega je uslijedilo kušanje Graševine, Pinota sivog, Rajnskog rizlinga i još nekoliko vina vrhunske kategorije, sve do Graševine izborne berbe bobica i sve sa poznatog položaja Vetovo na vinogorju Kutjevo.
U vinariji Krauthaker nas je oduševila Graševina Mitrovac iz 2020. koja je tek izišla na tržište. Ništa manje nismo uživali i u Zelencu, Sauvignonu, Graševini kasne berbe ili berbe prosušenih bobica… Priču smo lijepo zaokružili Krauthakerovim vinjakom koji nam je otvorio neke nove vidike i za koji imamo samo riječi hvale. Citirati ću prijatelja Mladena Grdovića: ”Ja ne pijem, ja degustiram!”
Foto: Borna Subota
Kasni bogati slavonski ručak u popularnom požeškom vege restoranu Zlatni Lug.
Zajebavam se. Kao što rekoh ranije, u Slavoniji povrće služi samo kao dekoracija na tanjuru. Zlatni Lug nas je dočekao s neizostavnim pečenim kobasicama, slaninom, čvarcima i sočnim kiselim kupusom, a to se ne propušta.
Ribafish nam je demonstrirao staroslavonsku vještinju miješanja čvaraka. Mesi, mesi, neće da ti škodi.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Ja sam zamolio kuhara da mi pripremi nešto lagano bez glutena. Složio mi je lagani vinogradarski ćevap. Tradicionalno jelo požeških vinogradara koje se sastoji od najfinijih komada svinjetine i junetine nanizanih na ražanj između kojih se slažu dimljena slanina, luk i paprika, a sve se oblaže svinjskom maramicom.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Imali smo i desert 🙂
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Nakon ručka je bilo vrijeme za odlazak u novu vinariju. Uvijek je lijepo prošetati starim Kutjevačkim podrumom iz 1232. i čuti legendu o carici Mariji Terezi i barunu Trenku koji su navodno za svako intimno druženje urezali jednu recku na zidu što je bila i inspiracija za vinsku etiketu Maximo. Više od sedam stoljeća stare povijesti uz dašak erotike i šest izrezbarenih bačvi dok kušate vina u podrumu koji nema niti jednu propuštenu berbu u tom dugom periodu. Veličanstveno!
Foto: @Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Za večeru su nam predložili nešto laganiji meni s pastrvom iznimne teksture i dimljenim šaranom u Starim Fenjerima u Turniću u blizini Požege s ribnjacima odmah uz restoran. Slušali smo tamburaše i zavodili slavonske snaše dok su nam konobari redovito nadopunjavali čaše. Kak’ bi rekel gospon Franjo: ”Šaran mora plivati.”
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Pleternica za kraj
Prije odlaska kući po suvenire u Luks Bike Shop, jestive, nejestive, tekuće, dekorativne…, tu ćete pronaći dar baš za svakoga. Idealno je vrijeme za kupovinu zdravih, domaćih, slavonskih proizvoda koji su već zapakirani u poklon kutije ili korpe i koji mogu učiniti predstojeće blagdane još ljepšima. U trenutku dok ovo pišem, Alma mi još uvijek nije vratila kekse koje sam tamo kupio. Slučano ih je ponjela sa sobom doma.
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Ribafish i ja smo imali natjecanje u rezanju kulena u kojem je moj čučerski zlatorez uvjerljivo pobjedio K-plus rez mladog i neiskusnog Ribafisha.
Foto: Borna Subota
Kad ste u Zlatnoj Slavoniji morate obići Trg Bećarca s modernom suvenirnicom i nasuprot njega Interpretacijski centar Terra Panonica u Pleternici u kojem ćete s VR naočalama otputovati 24 milijuna godina u prošlost kada je Slavoniju prekrivalo Panonsko more.
Foto: Borna Subota
Lijepo je bilo provesti dan u virtualnoj šetnji Panonskim morem iako bi još bolji dojam ostavila aplikacija za virtualnu šetnju s Lidijom Bačić. Možda neki muzej Lidije Bačić? Samo razmišljam na glas.
Foto: Borna Subota
U ovom kraju nekoliko je sjajnih craft pivovara poput Franza u Pleternici, koji nas je oduševio svojim tamnim i svijetlim Franzom, Jozefom i Krampusanerom.
Ukradeno s portala Ribafisha
Za kraj još jedna degustacija odličnih vina i priča o vezi sorte Klikun i Madame Clicquot koja je na putu prema Petrogradu posjetila Pleternicu i oduševila se ovim gradićem. Priču su nam otkrili u poznatoj vinariji Markota smještenoj u Zlatnoj dolini, koja nudi posebne degustacije ispred ogromne bačve smještene na brdu iznad vinograda.
Ukradeno s portala Ribafisha
Za kraj nisam mogao odbiti fotku s najvećom slavonskom obožavateljicom, Ivom Glibo koja me pitala: ”Misliš li stvarno da Slavonija može postati kontinentalna Istra?”
Odgovorio sam: ”Ako me netko plati izdašno, ne samo da može, nego će to i postati.”
Foto: Ribafish
Turistička zajednica Požeško-slavonske županije
Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Daj mi majko čvaraka i špeka, za koronu nema boljeg lijeka”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.
www.instagram.com/dearleaderjoe
www.facebook.com/dearleaderjoe