Hilton Costabella – Predstavljena nova Benvenuti Santa Elisabetta 2017.

0

Obitelj Benvenuti je u sriijedu 10. studenog 2021. u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella javnosti predstavila novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta. Naravno da sam se kao novopečeni sommelier morao pojaviti na takvom eventu i to sa stilom.

Nabijem vas na električne aute i hibride. Ovo su kola.

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Zamolio sam odmah Irenu Lukić da mi napravi jednu fotku, ali muževnu.

Hilton Costabella Rijeka – Dragi Vođa – Benvenuti
Foto: Irena Lukić, Flash.hr

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši je ponudila savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje neizmjerni potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istovremeno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za centralnu Istru, preciznije Motovunštinu.

U kopiranju PR teksta su me prekinule Dijana Grgić i Ines Matić Matešković koje su naglasile da moram objaviti njihove fotke u članku i da novac nije u pitanju. Platit će koliko treba.

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti – Dijana Grgić
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr
Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti – Ines Matić Matešković
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća po redu Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama strastvenih zaljubljenika u vino.

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti
PR foto

Albert Benvenuti: “Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”

Uzvanike je zabavljao sjajan jazz band ”The Mystic Rose Ensamble”

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti – The Mystic Rose Ensamble
@DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

U jednom trenutku su uzvanici tražili neke pjesme koje svi znaju pa su me članovi banda zamolili da im pomognem. Nisam mogao odbiti glazbenike u nevolji. Sjeo sam za klavijaturu i odsvirao svoj opus Mile Hrnića, Lidije Bačić i Elia Piska.

Hilton Costabella Rijeka – Dragi Vođa – Benvenuti
Foto: Irena Lukić, Flash.hr

Nikola Benvenuti me suptilno zamolio da prestanem jer su pripadnice ljepšeg spola pale u delirij. Letjeli su grudnjaci na stage, skidali su se vjenčani prsteni, a u riječkom zraku se samo čulo: ”Moj, moj… Ja sam ga prva vidjela. Miči ruke od mene. Kravo, Kozo…. Ne za ekstenzije Mirjanaaaaa!

Nikola je nastavio s pričom nakon što sam obećao da više neću svirati: ”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.”

Uz Benvenuti vina, uživali smo i u degustaciji ekstradjevičanskog maslinovog ulja Chiavolon. 

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti
PR foto

Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec. Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Hilton Costabella Rijeka – Benvenuti Santa Elisabeta
Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa, Flash.hr

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Ribar svima, Santa Elisabetta samo njima”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob. 

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe