Prvi tjedan ONLINE ( PREDAVANJA)
Ponedjeljak i utorak 17:00 – 20:00 sati
Srijeda, četvrtak i petak 18:00 – 20:00 sati
- SOMMELIER – OBILJEŽJA ZANIMANJA
Pregled tečaja i prezentacija HSK-a; Uloga sommeliera u modernom restoraterstvu; Profesionalna natjecanja; Sommelierski pribor; Vrste čaša i boca za vino; Temperatura posluživanja vina; Vinska karta; Upravljanje podrumom
- VINOGRADARSTVO
Povijest vina; Pregled vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj; Vinske regije Hrvatske i sorte vinove loze; Uzgoj i životni ciklus vinove loze
- ENOLOGIJA
Grožđe, Proces vinifikacije različitih vrsta vina; Kemijski sastav vina u funkciji degustacije; Legislativa o vinu u Hrvatskoj; Maceracija i sazrijevanje vina; Pregled bolesti i mana vina
- PJENUŠCI I SPECIJALNA VINA
Proizvodnja pjenušavih vina i obilježja; Klasična ili tradicionalna metoda, charmat metoda; Vrste i obilježja specijalnih vina; Desertna, aromatizirana i likerska vina
- PIVO
Kratka povijest; Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju piva; Proces i faze proizvodnje piva; Temeljna obilježja stilova piva; Točenje i temperature posluživanja piva
- VODA, ČAJ I KAVA
Voda i mineralna voda; Razvrstavanje i sastav; Vrste i posluživanje voda; Obilježja pojedinih vrsta čajeva; Vrste kave i način posluživanja
- DESTILATI I CIGARE
Vrste i obilježja vinskih destilata; Tehnika destilacije; Pregled najvažnijih svjetskih destilata; Cigare
- UVOD U TEHNIKU DEGUSTACIJE VINA
Čaša; Uvjeti degustacije; Objektivna i subjektivna procjena; Pragovi percepcije i prepoznavanje; Analiza osjetom vida, mirisa i okusa
Drugi tjedan ONSITE (VJEŽBE)
Petak 15:00 – 19:00 sati
Subota 10:00 – 18:00 sati
Nedjelja 09:00 – 13:00 sati
- POSTUPAK PREDSTAVLJANJA I POSLUŽIVANJA VINA U UGOSTITELJSTVU
Pristup gostu i aktivna prodaja vina; Postupak predstavljanja i otvaranja vina; Praktični prikaz posluživanja vina; Dekantiranje i prozračivanje vina, Kušanje vina prije posluživanja
- TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM VIDA
Opća pravila za pravilno provođenje degustacije ; “Vizualni okus” – veza između mirisa i boje – bistroća, obojenost; Boja i nijanse crvenih, bijelih i ružičastih vina; Refleksije boje; Intenzitet i živost boja – Gustoća i stvaranje vinskih suza; Pjenušavost; Kušanje vina
- TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM MIRISA
Memorija i mirisi, Intenzitet i kakvoća mirisa; Bouquet i kompleksnost aroma; Arome prisutne u različitim vrstama vina; Prepoznavanje aroma; Kušanje vina
- TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM OKUSA
Okusi; Test degustacije s prepoznavanjem okusa: gorko, slano, kiselo, slatko; Komponente mekoće i tvrdoće u vinu; Arome u ustima; Degustacija s prepoznavanjem okusa; Kušanje vina, piva i destilata
- STRUČNI POSJET VINSKOM PODRUMU*
Praksa i upravljanje podrumom; Uređaji i oprema u podrumu; Kušanje vina u podrumu
* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se dodatna kušanja vina
- ENOGASTRONOMIJA
Povijest i evolucija okusa; Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina; Grafičko usklađivanje jela i vina; Bilješke na kartici za usklađivanje hrane / vina – Sklad hrane s različitim vinima – Kušanje vina i identifikacija mogućih kombinacija s namirnicom
Cijena tečaja: 3.400 kuna + PDV
U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručak u subotu, jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.
Knjigu, radnu bilježnicu i degustacijske čaše polaznicima uručujemo na početku drugog tjedna.
Raspored za SOMMELIERSKI tečaj 1. razine:
Rujan/ Listopad
- Zagreb, Rovinj, Opatija
On line (Zagreb, Rovinj, Opatija) od 27.9.- 1.10.2021.
On site (praktični dio): Rovinj od 8.- 10.10.2021., hotel Istra
On site ( praktični dio): Zagreb od 15.- 17.10.2021., hotel Westin
Opatija od 15.- 17.10.2021.
- Split, Dubrovnik
On line (Split, Dubrovnik) od 11.- 15.10.2021.
On site ( praktični dio) Dubrovnik od 26.- 28.10.2021.
On site (praktični dio) Split od 29.- 31.10.2021., hotel Park
Prijava na listu zainteresiranih