Sommelierski tečaj 1. razine (Zagreb, Rovinj, Opatija, Split, Dubrovnik)

0

Prvi tjedan ONLINE ( PREDAVANJA)

Ponedjeljak i utorak           17:00 – 20:00 sati

Srijeda, četvrtak i petak     18:00 – 20:00 sati

 

  1. SOMMELIER – OBILJEŽJA ZANIMANJA

Pregled tečaja i prezentacija HSK-a; Uloga sommeliera u modernom  restoraterstvu; Profesionalna natjecanja; Sommelierski pribor; Vrste čaša i boca za vino; Temperatura posluživanja vina; Vinska karta; Upravljanje podrumom

  1. VINOGRADARSTVO

Povijest vina; Pregled vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj; Vinske regije Hrvatske i sorte vinove loze; Uzgoj i životni ciklus vinove loze

  1. ENOLOGIJA

Grožđe, Proces vinifikacije različitih vrsta vina;  Kemijski sastav vina u funkciji degustacije; Legislativa o vinu u Hrvatskoj; Maceracija i sazrijevanje vina; Pregled bolesti i mana vina

  1. PJENUŠCI I SPECIJALNA VINA

Proizvodnja pjenušavih vina i obilježja; Klasična ili tradicionalna metoda, charmat metoda; Vrste i obilježja specijalnih vina; Desertna, aromatizirana i likerska vina

  1. PIVO

Kratka povijest; Pregled i obilježja sirovina za proizvodnju  piva; Proces i faze proizvodnje piva; Temeljna obilježja stilova piva; Točenje i temperature posluživanja piva

  1. VODA, ČAJ I KAVA

Voda i mineralna voda; Razvrstavanje i sastav; Vrste i posluživanje voda; Obilježja pojedinih vrsta čajeva; Vrste kave i način posluživanja

  1. DESTILATI I CIGARE

Vrste i obilježja vinskih destilata; Tehnika destilacije; Pregled najvažnijih svjetskih destilata; Cigare

  1. UVOD U TEHNIKU DEGUSTACIJE VINA

Čaša; Uvjeti degustacije; Objektivna i subjektivna procjena; Pragovi percepcije i prepoznavanje; Analiza osjetom vida, mirisa i okusa

 

Drugi tjedan ONSITE (VJEŽBE)

Petak        15:00 – 19:00 sati

Subota     10:00 – 18:00 sati

Nedjelja   09:00 – 13:00 sati

 

  1. POSTUPAK PREDSTAVLJANJA I POSLUŽIVANJA VINA U UGOSTITELJSTVU

Pristup gostu i aktivna prodaja vina; Postupak predstavljanja i otvaranja vina; Praktični prikaz posluživanja vina; Dekantiranje i prozračivanje vina, Kušanje vina prije posluživanja

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM VIDA

Opća pravila za pravilno provođenje degustacije ; “Vizualni okus” – veza između mirisa i boje – bistroća, obojenost; Boja i nijanse crvenih, bijelih i ružičastih vina; Refleksije boje;  Intenzitet i živost boja – Gustoća i stvaranje vinskih suza; Pjenušavost; Kušanje vina

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM MIRISA

Memorija i mirisi, Intenzitet i kakvoća mirisa; Bouquet i kompleksnost aroma; Arome prisutne u različitim vrstama vina; Prepoznavanje aroma; Kušanje vina

  1. TEHNIKA DEGUSTACIJE: ANALIZA PUTEM OKUSA

Okusi; Test degustacije s prepoznavanjem okusa: gorko, slano, kiselo, slatko; Komponente mekoće i tvrdoće u vinu; Arome u ustima; Degustacija s prepoznavanjem okusa; Kušanje vina, piva i destilata

  1. STRUČNI POSJET VINSKOM PODRUMU*

Praksa i upravljanje podrumom; Uređaji i oprema u podrumu; Kušanje vina u podrumu

* U slučaju kad nije moguće realizirati posjet vinskom podrumu organiziraju se dodatna kušanja vina 

  1. ENOGASTRONOMIJA

Povijest i evolucija okusa; Kratak osvrt na usklađivanje jela i vina; Grafičko usklađivanje jela i vina; Bilješke na kartici za usklađivanje hrane / vina – Sklad hrane s različitim vinima – Kušanje vina i identifikacija mogućih kombinacija s namirnicom

 

Cijena tečaja: 3.400 kuna + PDV

U cijenu tečaja uračunata je članarina HSK za tekuću godinu, knjiga Priručnik za sommeliere, radna bilježnica, četiri degustacijske čaše u prikladnoj kutiji, predavanja, vođene degustacije, ručak u subotu, jedno polaganje ispita te potvrda o završenom sommelierskom tečaju prve razine, nakon uspješno položenog ispita.

Knjigu, radnu bilježnicu i degustacijske čaše polaznicima uručujemo na početku drugog tjedna.

Raspored za SOMMELIERSKI tečaj 1. razine:

Rujan/ Listopad

  1. Zagreb, Rovinj, Opatija

On line (Zagreb, Rovinj, Opatija) od 27.9.- 1.10.2021.

On site (praktični dio): Rovinj od 8.- 10.10.2021., hotel Istra

On site ( praktični dio): Zagreb od 15.- 17.10.2021., hotel Westin

Opatija od 15.- 17.10.2021.

  1. Split, Dubrovnik

On line (Split, Dubrovnik) od 11.- 15.10.2021.

On site ( praktični dio) Dubrovnik od 26.- 28.10.2021.

On site (praktični dio) Split od 29.- 31.10.2021., hotel Park

 

Prijava na listu zainteresiranih