Može li opremanje dječje sobe utjecati na njihov uspjeh u školi i zašto bi trebali obratiti pozornost na Feng Shui?

0

KAKO OPREMITI SOBU ZA MLADE?

Uređenje sobe za mlade je izazov za roditelje, ali i za tinejdžere. Roditelji su uglavnom fokusirani samo na financijsku stranu kupovine i žele proći što povoljnije i u tom procesu često zaborave da i dijete ima pravo na izbor u pogledu boje i stila namještaja koje želi. 

Mladim ljudima puno znači imati svoje mjesto koje je odraz njihove osobnosti, u koje se mogu povući i imati kutak za sebe. Stoga nije toliko važno je li soba mala ili velika, važno je da je udobna i omogućuje tinejdžeru privatni prostor u kojem se osjeća ugodno. Ako vam prostor to dopušta, podijelite sobu za mlade na četiri ključna dijela: kutak za učenje, odmor, spremište i zabavu.

Gospodin Tilen, vlasnik internetske trgovine namještaja Opremisidom, rekao nam je na što moramo obratiti pozornost prilikom opremanja sobe za mlade.

KAKO I GDJE POSTAVITI RADNI STOL?

Glavni dio studije definitivno je raspored stola. Radni prostor u prostoriji u kojoj se dijete osjeća ugodno i može se usredotočiti na učenje pozitivno utječe na njegov uspjeh u školi.

RADNI STOL I PROZOR

Prilikom postavljanja stola, najbolje ga je postaviti u neposrednu blizinu prozora, kad god je to moguće kako bi dijete dobilo što više prirodnog svjetla tijekom učenja ili pisanja domaćih zadaća. U slučaju da se radni stol ne može postaviti pored prozora ili ispod prozora, rješenje je i stol na izvlačenje. Kad vam zatreba stol, postavite ga odakle dolazi svjetlo i jednostavno ga odložite nakon uporabe.

Sklopivi radni stol Compactos
OPREMISIDOM: Sklopivi radni stol Compactos

VIŠENAMJENSKI RADNI STOL

Prilikom opremanja sobe možete se sjetiti i stola po cijeloj širini prostorije. To znači da bi s jedne strane mogao poslužiti kao noćni ormarić pokraj kreveta, dok bi s druge strane mogao poslužiti za učenje i pisanje domaćih zadaća.

Sestav otroške sobe compactos H502Sestav otroške OPREMISIDOM: Sobe Compactos H502

FENG SHUI POSTAVKA RADNOG STOLA  

Možda ste čuli za feng shui, a možda niste. Kao zanimljivost, Feng Shui se bavi opremanjem prostora u našem domu i usredotočuje se prvenstveno na ono što je najbolje i najprikladnije za osobu da se ona osjeća što ugodnije u svom domu.

POSTAVLJANJE RADNOG STOLA U ODNOSU NA VRATA I ZID

Uloga vrata u ovom kontekstu znači da stol treba postaviti u prostoriju tako da možete vidjeti vrata, ali i veći dio prostorije. Cilj i svrha takvog postavljanja je biti podsvjesno svjestan okoline i izbjeći iznenađujuće posjete. Čak i ako je soba vrlo mala, ne biste trebali postavljati stol tako da dijete ima zid ispred sebe, jer to blokira misli i ideje – njima treba prostora za cirkulaciju.

Također, Feng Shui preporučuje da leđa djeteta ili tinejdžera nikada ne budu ispred vrata i da tijekom samog učenja budu okrenuta prema sjeveru ili istoku.

FENG SHUI OBLIK RADNOG STOLA

U većini slučajeva koristi se pravokutni stol koji predstavlja najveću slobodu u ugradnji, ali moramo gledati i iz smjera je li dovoljno praktičan. Radni stol s policama mnogo je praktičniji, ali je njegov raspored u prostoriji zahtjevniji. Pri postavljanju takvog stola, imajte na umu da je u blizini izvora prirodne svjetlosti, ali izbjegavajte postavljanje stola kada je naslonjen na zid pokraj vrata sobe.

Lagea
OPREMISIDOM: LAGEA FENG SHUI

GDJE POSTAVITI KREVET U DJEĆJOJ SOBI?

Budući da krevet obično zauzima najviše prostora, postavljamo ga tamo gdje prostor dopušta. Njegovu instalaciju planiramo samo u posebnim slučajevima kada želimo biti nasuprot televizoru. Obično su sobe raspoređene tako da je na vratima ormar, iza njih krevet i na kraju radni stol kraj prozora. Ne stavljajte krevet ispod prozora jer djetetu ne pruža sigurnost, ima mjesta za radni stol. Međutim, ako je prostor vrlo uzak ili mali, rješenje se nalazi u krevetu s ormarom. S takvim krevetom možemo uštedjeti puno prostora, a ujedno djetetu dati prostora za igru, opuštanje ili sve ono što ga veseli. Krevet bi trebao biti dovoljno velik i preokrenut kako bi dijete moglo vidjeti vrata i prostor dječje sobe.

OPREMISIDOM: Ormar i krevet Compactos H401
OPREMISIDOM: Ormar i krevet Compactos H401 

VELIČINA ORMARA?

Svakako, oblik i veličina ormara ovise o svakom pojedincu i njegovim željama, a posljedično i o veličini samog prostora. Međutim, većina nas bi se složila da je dvodijelni ormar s dodatnom policom za knjige vrlo zgodan i prostran.

JESU LI BOJE U SOBI VAŽNE?

Boje mogu uvelike utjecati na našu dobrobit, učenje, odmor, energiju i mnoge druge stvari, pa su jedan od najvažnijih elemenata u uređenju sobe. Feng Shui nam također može dati ogromnu količinu znanja o prikladnim i manje prikladnim bojama. Ako se prvo usredotočimo na boju stola, znamo da je većina stolova smeđa. Nema ništa loše u tome jer je boja drveta boja prirode koja donosi prirodnu energiju. Ako je stol bijeli ili sivi, promiče jasnoću i fokus, dok crna poboljšava koncentraciju. Važno je uskladiti boje između elemenata i istovremeno uzeti u obzir želje djece.

Djevojke obično biraju ružičastu, dok dječaci plavu. Obje su vrlo ugodne boje i pozitivno utječu na adolescenta. Osim navedenog, u sobama možete koristiti i zelenu, žutu i ljubičastu. Savjetujem vam da ne pretjerujete s crvenom, crnom ili sivom bojom. 

ŠTO JE JOŠ DOBRO ZNATI?

Soba za mlade ne bi trebala biti dosadna. Najvjerojatnije će tinejdžer sam ukrasiti sobu. Možete dodati zavjese, tepihe, svjetla, torbu za sjedenje, fotografije, ploču i pribor koji će tinejdžer koristiti u sobi.

OGLEDALA

Prema Feng Shuiju, ogledala donose svjetlost. Uvjerite se da je ogledalo na vidljivom mjestu, ali istodobno, pronađite zrcalno mjesto koje neće biti u neposrednoj blizini kreveta ili nasuprot kreveta, jer to loše utječe na san.

ZAŠTO JE PRIRODNO SVJETLO VAŽNO?

Prirodno svjetlo važno je za odrasle i djecu kada uče ili rade. Prirodno svjetlo doprinosi boljoj koncentraciji i općem zdravlju.

UREDSKA/RADNA STOLICA

Adolescenti tijekom školske godine puno vremena provode za svojim stolovima, pa je važno voditi računa o leđima i djetetu pružiti kvalitetnu uredsku/radnu stolicu koja je ergonomska i dobro podupire leđa.

NERED

Kao i u spavaćoj sobi u kojoj spavaju odrasli, tako je i u dječjoj sobi važno da je ona čista, uredna i bez dodatnog nereda, jer to ometa protok energije.

ZIDNE POLICE

Iako su zidne police vrlo praktične, Feng Shui metoda ih ne preporučuje najviše.

SVJEŽI ZRAK

Osim pridržavanja svih navedenih savjeta o postavljanju elemenata, redovito provjetravajte prostoriju i osigurajte dobar protok zraka, jer pozitivno utječe na odmor, kao i na učenje i dobrobit.

DOBRA PROHODNOST

Čak i ako djeca imaju vrlo malu sobu, odaberite namještaj koji im omogućuje dobru prohodnost npr. kreveti na kat. Elementi se ne bi trebali nakupljati, zato dobro razmislite o svim mogućim rješenjima i pobrinite se da ona budu najbolja za vaše dijete.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20