Ana Kruhak – Projekt 30 – Odluka koja me promijenila

0

Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom navela nas je na razmišljanje o tome što nam je zaista bitno. Ova nesigurna vremena natjerala su mnoge od nas da ponovno počnemo cijeniti nešto što mnogi uzimaju zdravo za gotovo, a to je prije svega zdravlje. Ako se ovoj krizi pristupi na ispravan način, ona može potaknuti brojne transformacije u našim životima, kako na individualnoj, tako i na kolektivnoj razini.

Dovoljno je reći da svaka promjena kreće od nas samih i da ne postoji ta osoba, situacija ili događaj izvana koji će promijeniti nešto što se nalazi unutar nas. Tek kada spoznamo što nam je važno i zašto nešto činimo, uključujući i promjenu u svom životu, moći ćemo djelotvornije usmjeriti svoje snage upravo tamo gdje je nam je to i najpotrebnije. Osnova svega je psiha odnosno vlastita odluka za promjenom – “Nemojte vrijeme provoditi udarajući o zid, nadajući se da će se pretvoriti u vrata!” – započinje svoju priču naša sugovornica, profesorica Ana Kruhak, osoba za komunikacije, medije i odnose s javnošću Kliničkog bolničkog centra Zagreb koja je u nepunih pet mjeseci uspješno smršavila punih trideset kilograma!

Ana Kruhak

Ovdje sam fokusirana prvenstveno na ‘projekt’ koji provodim od 15.07.ove godine, a to je vježbanje i trening, te naravno zdrava prehrana. Razumljivo je da jedno bez drugog ne ide. Što se tiče zdrave prehrane iznenadila sam se koliko se obroci mogu kombinirati, a da budu bogate nutritivne vrijednosti, a kalorijski niski. Na mom jelovniku najčešće se nalaze povrće i sirevi, žitarice i voće (svježe i suho – koje je odlična zamjena za slatko), ali pojedem i meso (isključivo piletinu i puretinu) i naravno ribu. Također, primjenjujem i principe autofagije gdje iz vlastitog iskustva mogu reći da ovo doista funkcionira. Ipak, napomenula bih da se u tih 8 sati također držim zdrave prehrane, bez ikakvih cheat mealova i slično. Stvar je osobnih navika i preferencija – ono što za sada mogu reći je da je povremeni post odlično pomoćno sredstvo za mršavljenje ako ga kombinirate s dijetalnom ishranom i naravno treninzima.

Ana Kruhak

Nakon prohodanih kilometara neke čudne emocije se probude i sav nakupljeni stres kao da nekim automatizmom ode. Bol koju sam u svom tijelu osjećala nakon samo nekoliko dana vježbanja bila je neopisiva. Znala sam da bol jednom mora proći, zato sam nastavila s vježbanjem. Neću vam lagati i reći „ Da, danas obožavam vježbati!“ Ne, ne obožavam. Ne uvijek i ne svaki dan. Ponekad me boli i sama pomisao da moram izaći iz kuće, zagrijati se, protegnuti, hodati kilometre.

Isto tako znam da kad god probudim tijelo, budim i duh koji se u meni kreće. Dokazala sam samoj sebi, a to je najbitnije, da su oni ciljevi koje si zadamo doista ostvarivi.

Jest da je čovjek jedinka za sebe i za svakog vrijede druga pravila, ali vjerujem da sam svoju kombinaciju pronašla. U zdravom tijelu zdrav duh, a kako sve projekte doista volim na ovom osobito entuzijastično radim!
Iako je sve lakše primijeniti u teoriji, istaknula bih kako nema neke čarobne formule, potrebno je doista samo malo dobre volje i upornosti. Nije da sad koristim neke svima znane floskule nego govorim na temelju dosadašnjeg iskustva. Svi ponekad imamo loš dan ali upravo i ta neka prolazna neraspoloženja trebaju biti vjetar u leđa.

S današnje perspektive mogu reći da je to bila najbolja odluka koju sam mogla donijeti i mogu reći da sam ponosna što sam krenula tim putem i što sam uspjela potaknuti druge da promjenom nekih navika u životu mogu postići i više nego što sami vjeruju da mogu. Cijeli ovaj moj projekt rada na sebi (čak neću ni navodnike upotrebljavati) isključivo je moja ideja sa zadanim ciljem, zadanom strategijom provedbe i to je cijela priča.
Svatko je krojač svoje sreće u životu i način na koji se prezentira u svijetu, na poslu, privatno, na društvenim mrežama potpuno je odabir svakog od nas.

S obzirom da znam da mnogi nastoje dovesti svoj život pod kontrolu i da je to jako teško, od početka sam svoje putovanje odlučila podijeliti kako bih i sama mogla dati pečat jednom od možda i najvažnijih pothvata u svom životu. Ako moje objave i moj način koji sam uspjela ostvariti svoj cilj pomogne barem jednoj osobi bit će mi posebno drago jer kako sam već rekla to nije lako, a što znam da razumiju svi oni koji se muče s kilogramima.
Svakako da vidim promjenu i sviđa mi se što vidim. Naravno da mi isto daje potvrdu da sam učinila veliki posao .
Zaključno bih naglasila da sam svojom promjenom načina života – prehrane i tjelovježbe uvelike pridonijela svojem zdravlju koje je u konačnici najbitnije, pa je tako zdravlje postalo prioritet i integralni dio mog životnog stila. Sve što radim u životu radim s ljubavlju i strašću, i upravo zbog navedenog rezultat ne smije izostati.