UDRUGA GLAS PODUZETNIKA OSNOVALA EKONOMSKI SAVJET

0

U radu Savjeta će sudjelovati svjetski priznati ekonomisti, znanstvenici i stručnjaci

Vuk Vuković okupio je neke od najboljih hrvatskih ekonomista, znanstvenika i stručnjaka s najboljih svjetskih sveučilišta koji će sudjelovati u kreiranju Hrvatske 2.0

Udruga Glas poduzetnika već pola godine predlaže konkretne prijedloge za nužne i hitne ekonomske mjere i reforme Vladi i državnim institucijama. Aktivnosti koje provodimo za cilj imaju ekonomski oporavak cijelog društva te izgradnju zdravih temelja za Hrvatsku 2.0. Pod vodstvom Vuka Vukovića, jednog od osnivača Udruge, rodila se ideja o osnivanju Ekonomskog savjeta UGP-a.

Ekonomski savjet udruge Glas poduzetnika osmišljen je kao neovisno tijelo koje formira i daje prijedloge reformi Vladi Republike Hrvatske. Ističemo da je Savjet sastavljen od renomiranih hrvatskih ekonomista i stručnjaka od kojih mnogi rade na najboljim svjetskim sveučilištima.

Članovi Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika su:

Prof. dr.sc. Jakša Cvitanić, CalTech – financije i financijska tržišta, teorija ugovora
Dr.sc. Ria Ivandić, LSE/Oxford – politička ekonomija i ekonomija zločina
Dr.sc. Leonard Kukić, Carlos III, Madrid – ekonomska povijest, ekonomski rast i razvoj
Prof. dr.sc. Boris Podobnik, Boston/Rijeka/ZSEM – financije i teorija mreža
Mr.sc. Vedrana Pribičević, ZSEM – teorija mreža i bihevioralna ekonomija
Dr.sc. Mislav Radić, LSE – organizacijske promjene i društvene inovacije
Doc. dr.sc. Stjepan Srhoj, Sveučilište Dubrovnik – teorija poduzeća i evaluacija javnih politika
Dr.sc. Vuk Vuković, UGP/Oraclum – politička ekonomija i institucionalna ekonomija

Članovi Savjeta će svojim iskustvom, praktičnim savjetima i empirijski utemeljenim argumentima definirati zahtjeve za reforme i predlagati konkretne javne politike u svrhu ispunjenja vizije Hrvatske 2.0: zemlje depolitiziranog pravosuđa, s efikasnijom, u potpunosti digitaliziranom i transparentnom državom, s pravednijim poreznim opterećenjem, manjom administrativno-političkom represijom, boljom poduzetničkom klimom te konkurentnijim gospodarstvom. 

Uloga Savjeta nije promicanje ili zagovaranje ideoloških stavova niti bilo koje ekonomske doktrine, već je naglasak na isključivo pronalasku najboljih ekonomskih politika s obzirom na političko-ekonomski kontekst u kojemu se Hrvatska nalazi. U skladu s tim, Savjet bi se vodio konkretnim empirijskim istraživanjima iz područja bihevioralne ekonomije, političke ekonomije, teorije poduzeća, javnih financija, ekonomije obrazovanja, industrijske ekonomije i u formiranju prijedloga optimalnih reformi za hrvatsko gospodarstvo. Drugim riječima, što god je dokazano da je efikasno i da djeluje, Savjet predlaže da se provede, a udruga Glas poduzetnika na tome inzistira u svojim redovitim otvorenim dijalozima s Vladom. 

„Cilj Ekonomskog savjeta UGP-a, kao neovisnog tijela sastavljenog od ekonomskih znanstvenika, je da Vladi i hrvatskoj javnosti ponudimo konkretne prijedloge reformi bazirane na ekonomskim politikama utemeljenima na dokazima (evidence-based policies). Ne očekujemo da će se svaka stvar koju predložimo prihvatiti, ali želimo u javnosti konačno predstaviti ovakav tip ekonomskog dijaloga, gdje se predlažu stvari koje su utemeljene na konkretnim akademskim istraživanjima, koje su empirijski dokazane i koje djeluju. Drugim riječima, želimo napraviti odmak od dosadašnjeg načina razgovora o ekonomskim temama: kroz nedokazane teorijske konstrukte ili empirijski dokazane ekonomske promašaje. Za to konačno postoji nužni uvjet: grupa sjajnih ekonomista sa doktoratima i/ili iskustvom rada na ponajboljim svjetskim sveučilištima. Svaki član Savjeta je stručnjak u jednom području, no svaki od nas zna prije svega kako se u okviru društvenih znanosti dolazi do empirijski utvrđenih činjenica na temelju kojih možemo predlagati promjenu ekonomske politike.“ – rekao je Vuk Vuković, osnivač Ekonomskog savjeta udruge Glas poduzetnika.

Vlada Republike Hrvatske još je u ožujku 2020. godine razmišljala o formiranju ekonomskog savjeta koji bi, poput Stožera civilne zaštite za pandemiju, bio podrška predsjedniku Vlade i ministrima u donošenju odluka tijekom ekonomske krize. Kako takav savjet nikada nije osnovan, udruga Glas poduzetnika odlučila je formirati vlastiti Savjet neovisnih stručnjaka koji bi javno predlagao optimalne reformske pakete i politike. Na temelju prijedloga reformi Savjeta, vodstvo Udruge i odbori će aktivno promovirati njihovo provođenje i kontinuirano raditi na provedbi reformi s ministarstvima, svatko za svoj resor.  

Konačno, Savjet bi organizirao godišnje konferencije te polugodišnje workshopove na kojima bi ponajbolji mladi ekonomisti iz Hrvatske i inozemstva prezentirali rezultate svojih istraživanja. Navedena istraživanja bi se analizirala te bi se na temelju njih formirali konkretni prijedlozi ekonomskih politika i potrebnih koraka do ispunjenja ciljeva. Rad Savjeta u potpunosti podupire Odbor za ekonomiju i financije UGP-a koji će pripremati analize, dopise i sažetke diskusija, pismeno formirati zahtjeve reformskih politika te organizirati konferencije. 

***

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.