Veliki prosvjed 21.5. u 13h na Markovom trgu. Moratorij na kredite i leasinge HITNO!

0
Veliki prosvjed 21.5. u 13h na Markovom trgu. Udruga Glas poduzetnika zahtjeva HITNO uvođenje moratorija na kredite i leasinge. Prenosimo njihovu objavu.
Vrijeme je!

Zapamtite datum – 21.05.2020./Zagreb/Markov Trg/ 13h!

Gospodine Plenkoviću,

…dolazimo na Markov Trg u #Četvrtak u 13h i pozivamo sve naše članove, članove UGP-a, kao i sve naše simpatizere da nam se pridruže, a vas da nas primite! Vidimo se 🤘🇭🇷

Naime, kap koja je prelila čašu je ignoriranje nadležnih ministarstava, koja u protekla skoro dva mjeseca nisu napravila ništa ili malo po pitanju moratorija na kredite i leasinge (sa leasing kućama čak na tu temu nije bio niti sastanak sa HBOR-om i nadležnim ministarstvima), a danas, nakon trećeg kruga razgovora i pregovora, i nakon što se na sastanku, nije pojavio nitko iz nadležnih Ministarstava, a od 15 pozvanih leasing kuća, došli su samo Raiffeisen, Erste i Unicredit (koji istina čine preko 40% sveukupnog financiranja leasinga u RH), a jedini koji su doista “pružili ruku” poduzetnicima makar sa preporukama (moratorij do 12 mjeseci bez naknada) je HANFA, stoga gospodo u Vladi, krajnje je vrijeme za jasan i nedvosmislen stav i vašu akciju!

Pitanje je jasno:

– Zašto se učinilo ništa ili malo po pitanju moratorija na kredite i leasinge?

Zašto Vlada RH nije dogovorila jasna “pravila igre”, te omogučila onima koji su praktički dovedeni na 0 kn u zadnja tri mjeseca, i bez ozbiljnije perspektive u budućnosti, da im se omogući moratorij od 12-18 mjeseci uz max. kamatnu stopu za grace period do 1%.

No, postavljamo i mnoga druga pitanja:

– što je s nastavkom planiranih Mjera za naše zaposlenike na bazi proklamiranih 3+3 mjeseca? I za koje tvrtke? Prvenstveno apeliramo na Vladu da se Mjere produže za one tvrtke i obrte s padom većim od 50% ili im je kao npr. event industriji znatno ograničeno i djelomice zabranjeno poslovanje?

– što je sa tzv. COVID 19 povoljnim kreditima od 0,25% kamatom preko HAMAG-BICRO-a?

Zar je moguće da je iznos od cca. 390 mil. kn bio sve što mikro i male tvrtke mogu očekivati, a za očuvanje likvidnosti? Što je sa proklamiranih dodatnih cca. 500 mil. kn?

– što je s planom za ovu turističku sezonu, što rade Ministarstvo turizma i HTZ osim konstantnih obećanja preko medija, a zapravo vrlo malo konkretnih akcija na emitivnim tržištima, a napominjemo da npr. putničke agencije dan danas nisu dobile odgovor na pitanje – šta sa osiguranjem jamčevine, s obzirom da je ista obvezna slijedom zakona, a niti jedna osiguravateljska kuća ne želi osigurati jamčevinu!!!

Mi u UGP -u uostalom već 2 tjedna cekamo odgovor od Ministra Cappellija na ta i mnoga druga pitanja?


Vrijeme je isteklo!

Tražimo od Vlade RH da se ne skrivaju iza predstojećih izbora i da shvate da preko 750.000 ljudi koji čine zaposlenike u privatnom sektoru, a u mikro, malim i srednjim tvrtkama, kao i obrtima, trebaju odgovore ODMAH, jer sutra, u Rujnu pa na dalje, nas može dočekati preko 350.000 nezaposlenih.

Svjesni smo činjenice da ne znamo što će biti sa turistickom sezonom, te da li će biti drugi val pandemije, no neovisno o tome, i svoj neizvjesnosti, Vlada, makar i tehnička, ne može biti samo puki promatrač, te ne može i ne smije ignorirati jasne zahtjeve UGP-a, ali i svih drugih Udruga i Inicijativa!

Ne želimo biti taoci na brzinu sklepanih parlamentarnih izbora, gdje je jedini cilj borba za ostanak ili dolazak na Vlast, te gdje se opet nameću teme iz drugog svjetskog rata, nama je dosta i tih tema i te i takove podijele hrvatskih građana.

Tražimo jasne i konkretne odgovore, a slijedom nasih dostavljenih zahtjeva, nemamo više vremena za čekanje!

Napominjemo, od naših 10 prvotnih #Zahtjeva u ožujku, 8 je ispunjeno u cijelosti ili djelomice, no 2 bitna nisu:

– Ukidanje parafiskanih nameta

– Moratorij na kredite i leasinge 12-18 mjeseci sa max. kamatom do 1%

Vidimo se u Zagrebu na Markovom Trgu u #cetvrtak u 13h, sve vas pozivam da dođete i date nam vašu podršku.

…i NAPOMINJEMO, prosvjed je apolitičan, nikakvo strančarenje ne želimo “u svojoj butigi” da parafraziram popularnog meštra iz Velog Mista, stoga stanačke pamflete ostavite kući. 0vo je prosvjed za bolju Hrvatsku, Hrvatsku 2.0!