GP Puls 39: Treba li uvesti transparentonst porijekla imovine državnih službenika?

0

I Vlada i oporba se bore protiv zakona o porijeklu imovine državnih službenika. Kako je moguće da nakon samo jednog ili dva politička mandata ili uhljebljenja zahvaljujući članskoj iskaznici, svi oni imaju nekretnine i zemljišta koja višestruko premašuju njihova primanja? Opljačkanim novcem kupuju nekretnine članovima obitelji koje također nitko ne pita kako su te iste nekretnine stekli sa svojim skromnim primanjima. Kasnije od od tih istih članova obitelji nasljeđuju te nekretnine i u poreznoj kartici pišu kako su sve stekli nasljeđivanjem ili darivanjem. Vuk sit, sve ovce na broju, reče vuk jeduči čobanina.

Udruga Glas poduzetnika je provela anketu na tu temu.

GP Puls 39: Povjerenje u rad državnih službenika i transparentnost njihove imovine?

Ovih dana je Udruga Glas poduzetnika uputila dopis sa pitanjima za šefa državnog inspektorata g. Mikulića. Želimo na vrijeme znati kakve će biti interne upute i kako će se inspektori ponašati na terenu – savjetodavno ili represivno? S obzirom na javno obznanjeni plan da prihodi od kazni ove godine budu veći za 50 miliona kuna, poduzetnici se sa razlogom boje. Također je nejasno i ostaje nedefinirano kako će inspektorat tumačiti i provoditi preporuke HZJZa i ostalih tijela? Kao preporuke ili kao bazu za pisanje novih kazni? S obzirom na navedene nedorečenosti i velik prostor za manipulaciju, za očekivati je da je samovolja pojedinih inspektora moguća i da je neki mogu koristiti i za svoju osobnu dobrobit. Kroz primjere koje je UGP skupila direktno od svojih članova, postoje brojni navodi o nelegalnim pritiscima i sumnjama za korupciju raznih pojedinaca. S obzirom na tu situaciju, postavili smo našim članovima pitanje – Treba li uvesti transparentnost porijekla imovine državnih inspektora/carinika/svih državnih službenika za koje postoji visok rizik korupcije? Na određeni način smatrali smo da bi ta anketa pokazala i razinu povjerenja koja postoji u državne službenike.

Ovo su odgovori koje smo dobili:

Čak 97,5% ispitanika smatra da treba uvesti obaveznu transparentnost porijekla imovine za sve „kritične“ kategorije državnih službenika, i štoviše da se taj zakon treba provesti i retroaktivno. Na taj način bi došli i do onih koji su se u prošlosti nelegalno obogatili, ukoliko ih ima. Dodatnih 2,5% se slaže da bi porijeklo imovine trebalo biti transparentno ubuduće što sve skupa čini 99,9% ispitanika. Samo 0,09% – tj. 1 ispitanik je smatrao da to nije potrebno.

GP Puls 39: Treba li uvesti transparentonst porijekla imovine državnih službenika?
GP Puls 39: Treba li uvesti transparentonst porijekla imovine državnih službenika?