Respirator Croresp – zaštitimo medicinsko osoblje zajedno

0

O projektu

Motivirani nedostatkom zaštitne opreme i željom za pomoći, proteklih je tjedana tim entuzijasta predvođen dr. Ivorom Kovićem intenzivno radio na rješenju respiratora nazvanom CroResp. Ovaj uređaj namijenjen je zaštiti zdravstvenih djelatnika iz javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske. CroResp je respirator koji štiti cijelo lice, a izrađuje se od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse.

Nakon razvoja, testiranja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, potrebna nam je vaša pomoć kako bismo osigurali sredstva za zadnji i ključni korak projekta – nabavu i izradu komponenti te podjelu takvog respiratora u što većoj količini Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutačnoj situaciji nemamo vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja u situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta.

CroResp

CroResp uređaj pruža zaštitu za oči i dišne puteve, namijenjen je medicinskom osoblju, koristi se na vlastitu odgovornosti i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Tijekom dosadašnjeg razvoja učinili smo brojna testiranja, proučili svu dostupnu literaturu, a kontinuirano razmjenjujemo informacije i iskustva s raznim grupama iz cijelog svijeta, koji u svojim zemljama razvijaju slična rješenja prema komponentama dostupnim na njihovim tržištima.

CroResp trenutačno u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa, no sva naša saznanja dopuštaju nam da s velikom sigurnošću možemo tvrditi da ovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima.

Cilj kampanje

Želimo da CroResp respiratori budu u potpunosti besplatni za sve naše zdravstvene djelatnike, koji su svakodnevno u direktnom i najbližem kontaktu sa zaraženim pacijentima. Sav naš rad je u potpunosti volonterski i otvoren, a sve informacije i napredak našeg projekta možete pratiti na stranici Pandemija.info.

Akciju prikupljanja sredstava provodimo po uzoru na Česku, gdje se također za slično rješenje nakon provedenih ispitivanja i suglasnosti institucija skupljaju sredstva, a do 9. travnja su već podijelili više od 11 tisuća sličnih respiratora.

Tijek kampanje

Do sada smo putem donacija, sakupljenim prije početka ove kampanje, kompletirali više od 50 respiratora te ih proslijedili na dobrovoljno korištenje i testiranje zdravstvenim djelatnicima širom Hrvatske. Na osnovu njihovih povratnih informacija unapređujemo cjelokupno rješenje, radimo na testiranjima i odabiru filtera za viruse.

Ovo nije jednokratna kampanja zadanog konačnog iznosa i trajanja. Želimo dok god ima potrebe prikupljati sredstva za što više maski, adaptera i filtera koje ćemo kompletirati i isporučivati već od samog početka i tijekom cijele kampanje. Vodit ćemo računa o prioritetima, odnosno osoblju s većom izloženošću i rizikom, a prema upitima medicinara upućenim preko obrasca za narudžbu.

Utrošak sredstava

Materijali potrebni kako bi se izradio CroResp respirator su maska za ronjenje koja prekriva cijelo lice, adapter izrađen postupkom 3D printanja i filter za viruse.

Maske

Odabrali smo maske za ronjenje koje su u većoj količini dobavljive na domaćem tržištu, pri čemu ćemo ih za ovu svrhu kupovati po nabavnoj cijeni.

Adapteri

Adaptere u ovom trenutku izrađuje zajednica volontera postupkom 3D printanja. Njima želimo iz ovih sredstava nabaviti potrebne filamente. U slučaju većeg interesa i dovoljne količine sredstava, razmišljamo i o izradi kalupa kojim bi se ubrzala i pojeftinila proizvodnja adaptera.

Filteri za viruse

Filtere za viruse uglavnom već ima većina bolnica, ali ne sve ustanove i svi odjeli, a kako je on potrošni materijal kojeg treba redovito mijenjati, treba i njih kupiti sredstvima iz ove kampanje.

Okvirni trošak jednog kompletnog CroResp respiratora je 150-200 kn (s PDV-om), ovisno o filteru.

Trošenje prikupljenih sredstava transparentno ćemo prikazivati na našoj web stranici, uz naznake kojoj je ustanovi i koliko kompleta podijeljeno. Ukoliko ostane nepotrošenih sredstava iz ove kampanje, donirat ćemo ih prema dogovoru za nabavku ostale potrebne medicinske opreme ili sličnu humanitarnu namjenu vezanu za ovu pandemiju.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20