Daruvar Cup of Joy – Daruvarski motorist Goran Bence kreće na moto promociju Daruvara i Hrvatske u SAD-u

0
  1. O projektu

Projekt Daruvar Cup of Joy je aktivnost nekolicine Daruvarčana unutar Udruge Impress iz Daruvara koji volonterski, bez naknade i u svoje slobodno vrijeme provode turističku promidžbu Daruvara i sjevernog dijela Hrvatske s ciljem povećanja broja turističkih dolazaka u ovo područje. Voditelj projekta sam ja, Goran Bence.

  1. Kako se provodi projekt?

Obilazeći ciljana područja Europe motociklom ( BMW R 1200 ST), dijelim turističke letke Daruvara, Lipika i okolnih mjesta koji su napravljeni upravo za ovaj vid distribucije. Letke dijelim „putnicima“ koji putuju motociklima, biciklima, automobilima i ostalim zainteresiranim osobama te ih u razgovoru pokušavam motivirati da posjete naš zavičaj. Osim toga, letke  ostavljam  po hostelima i auto kampovima. Po mojim saznanjima, jedini sam na svijetu koji na ovaj način provodi turističku promidžbu.

  1. Mediji o projektu

O projektu su izvještavali u više navrata: HRT, Večernji list, Jutarnji list, Auto klub, županijske novine i radijske postaje, a također sam zajedno sa svojim motorom gostovao u popularnoj emisiji  Direkt  na RTL televiziji. Često moja putovanja poprate u lokalnim medijima u zemljama koje obilazim motorom ( Iran, Armenija, Turska,…).

  1. Dosadašnja provedba projekta

Projekt se provodi već 5 godina a financijski ga podržavaju gradovi Daruvar i Lipik, turističke zajednice bjelovarsko-bilogorske županije i Daruvara, Končanica, Općina Sirač, Općina Đulovac, Dežanovac, Staročeško pivo te još nekolicina sponzora jer su prepoznali korisnost projekta. To pokriva otprilike polovicu troškova, a razliku do punog iznosa nadoknađujem iz vlastitog džepa.

  1. Plan za 2020. godinu

Od 1.7.2020. do 10.8.2020. projekt će se provoditi u Sjedinjenim Američkim Državama. Osim podjele letaka, želja mi je održati i nekoliko predavanja u odsjecima Hrvatske bratske zajednice (ili neke slične zajednice ili organizacije) u različitim gradovima s temom: Turistička i lječilišna ponuda kopnene Hrvatske.

Približna ruta je: New York- Pittsburgh- Chicago- Denver- San Francisco- Los Angeles- Houston- Miami- New York.

  1. O Goranu

Daruvarčanin Goran Bence, ima 57 godina i stalno je zaposlen u Centru Rudolf Steiner Daruvar kao profesor defektolog (rehabilitator). Motocikl vozi već 39 godina, godišnje napravi oko 40 000 kilometara, a do sada je napravio motociklom više od 1 000 000 kilometara. Može se pohvaliti da je jedan od rijetkih motorista koji su obišli sve, baš SVE države Europe i nekoliko azijskih. O tim putovanjima i turističkoj promidžbi koju provodi je održao nekoliko predavanja, a najznačajnijim smatra prezentaciju projekta studentima političke geografije na prestižnom bugarskom sveučilištu Kliment Ohridski  u Sofiji.

Goran Bence -. Daruvar Cup of Joy
Daruvar Cup of Joy

Iako do goranovog odlaska u SAD ima naizgled dovoljno vremena, ima nekoliko stvari koje ga muče, pa mu se slobodno javite ako mislite da mu možete nekako pomoći.

  1. Motor će doći u sanduku bez goriva,  bez akumulatora i ulja u kočnicama, spojki i mašini. Trebao bih nekoga tko bi mi mogao pomoći pripremiti motor za putovanje i pomoći mi oko papirologije ( moje znanje engleskog je oskudno). Sanduk će se moći rastaviti zbog lakše pohrane, ali ga trebam negdje ostaviti kako bih motor, opet bez ulja i akumulatora i goriva u sanduku dopremio na cargo terminal aerodroma JFK.
  2. Ne znam koliko koštaju takse i druga davanja za privremeni uvoz motocikla ( u mom je vlasništvu) i koliko to vemenski traje.
  3. Iako sam se dopisivao s dopredsjednikom Hrvatske bratske zajednice i još nekim institucijama o održavanju predavanja, sve to ide traljavo. Na prvu su kao oduševljeni, a onda prođe mjesec ili više da ne odgovore.

–          u nastavku je isječak iz maila kojeg sam poslao g. Franji Bertovic, dopredsjedniku HBZ iz kojeg se vidi kako je osmišljeno predavanje: „ Želja mi je da, osim što ću dijeliti letke i pozivati ljude koje sretnem na putovanju da turistički posjete Hrvatsku, održati i 5-6 predavanja u Ložama Hrvatske Bratske Zajednice, i tu molim Vašu pomoć u organizaciji i realizaciji.  Ideja je da u prostorijama lože ili drugom adekvatnom prostoru, okupljenima prezentiram turističku ponudu ovog dijela Hrvatske, sve popularniji medicinski turizam (u kojem su Daruvar i Lipik izuzetno jaki),  mogućnosti aktivnog odmora, gastronomije, vinskih cesta, ali i mogućnosti za kupovinu nekretnina, partnerstvo s različitim profilom obrtnika i slično. Moje izlaganje bi trajalo oko 60 minuta te bih još sljedećih 60-tak minuta bio na raspolaganju za odgovaranje na postavljena pitanja i diskusiju. Dakako, moje izlaganje nikoga ne košta ništa, potreban mi je samo termin, lokacija, tehnika za projekciju i znatiželjni slušatelji. Također, smatram da bi ovo predavanje bilo zanimljivo i Vašim starijim članovima koji su odavno napustili domovinu ili njihovoj djeci rođenoj u Americi jer bi imali priliku slušati i razgovarati s govornikom kojem su govorništvo i književni hrvatski jezik osnovni „alat“ u profesiji.

  1. Financije su također problem pa svi vi koji možete donirati ili znate nekog tko bi donirao ovaj hvale vrijedan projekt, slobodno se javite Davoru na Facebook stranici https://www.facebook.com/DaruvarCupOfJoy
Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20