Zeppelin Craft Brewery – Zašto su svi u Hrvatskoj poludjeli za novom craft pivom iz Bjelovara?

0

Nikad nisam bio ljubitelj piva dok se nisu pojavile craft pivovare, ali ne zato što je to postao neki hipsterski trend, već zato što su pive stvarno postale dobre. Pivo više nije bilo napitak rezerviran samo za bauštelce i sirotinju pa sam ga i ja kao pripadnik čučerske zlatne mladeži zavolio.

Nedavno je 50 A Burger and Champagne bar na Europskom trgu u svoju ponudu uvrstio točeno Zeppelin craft pivo. Svi pričaju o maloj bjelovarskoj pivovari koja je u kratko vrijeme postala hit u Hrvatskoj. Kako visim u 50-iju skoro svaki dan na burgerima, odlučio sam pozvati kolegu i susjeda Ribafisha da mi se kao vrsni pivski znalac pridruži u degistiranju Zeppelinovih piva. Nažalost, on je morao raditi u utorak popodne jer nije poslušao moj savjet kako da se izvuće s posla. Lijepo sam mu rekao da se već na jutarnjoj kavi počne previjati od bolova, a u podne neka zbriše pod izgovorom da ima proljev biblijskih razmjera. Htio sam ubaciti i duhovnu komponentu da bude uvjerljiviji.

Nakon Ribafisheve košarice, razmišljao sam cijeli dan k’o ima viška slobodnog vremena, tko ništa ne radi po cijele dane i onda sam se sjetio. Influenceri, glazbenici, umjetnici, poduzetnici… sve zgubidani. Ne znaju oni što znači pošten rad od 9 do 5. Nazvao sam kolegicu DJ-icu Reu Tas, poznatog gitaristu Yogija Lonicha i našeg zajedničkog prijatelja iz Egipta, Adela. Kasnije mi se još javila i Ella Dvornik i odmah dala do znanja da je slobodna. Naravno uz nju je došao i njezin Charles, a kako u firmi nisu mogli ostaviti mladog dizajnera Nikolu samog da nešto ne sjebe, pozvali su i njega.

Ovo će biti internacionalni beer tasting. Charles je Englez, Adel Egipćanin, Yogi Amerikanac, a Rea ni kriva ni dužna, porijeklom Srpkinja. Hrvatske domoljube su uz mene predstavljali Ella i Nikola.

Zeppelin u ponudi ima Merkat Golden Ale svijetlo pivo umjerene gorčine 5,1%, Flamingo American Amber Ale jarko crveno pivo 4,8%, te Rakoon Poorter tamno pivo s više alkohola 6,5%. 

Zeppelin craft brewery
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Prvi je u 50 došao Adel koji je sa mnom naručio Merkat. Pivo je bilo odlično (Hladno k’o srce blagajnice Željke, klizilo je niz grlo k’o Škoda mog oca niz provaliju kad su mu otkazale kočnice…). Čak i da nije bilo dobro, rekao bih da je jer mi je Adel uputio svoj teroristički pogled i rekao: ”Naruči još jedno!”

Adel – Merkat Golden Ale
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon Adela je došla Rea i odmah se zaljubila u Flaminga. Ovo je pivo za mene. Flamingo ima pojačanu hmeljnu gorčinu s kojom se ona odmah poistovjetila. Njezina životna gorčina se izbalansirala s hmeljnom, tako da ova iz pive i nije došla do izražaja.

Rea Tas – Zeppelin Flamingo
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

U međuvremenu su došli Charles, Ella i Nikola i bacili se na Markat k’o svećenik na milostinju.

Charles Pearce – Zeppelin Merkat
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Ella Dvornik – Merkat Golden Ale
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
Nikola Zubak – Merkat Golden Ale
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Piva bez hrane je kao Martina Dalić bez knjige. Morali smo nešto naručiti. Ella je uzela Korean Chicken, a ja Bibim Memil salatu.

50 Burger and Champagne bar – Korean Chicken
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
50 Burger and Champagne bar – Bibim Memil
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Charles i Adel su uzeli Mediteran burger bez peciva, a Nikola Hvar burger. Kako se za svakim stolom nađe neki VEGE JUDA, tako je i Rea morala naručiti veganski RAMEN. 

50 A Burger and Champagne Bar – Miso Tofu vegan ramen
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Yogi je poput prave rock zvijezde kasnio sat vremena. Tek se probudio pa je htio početi s nečim laganim. Mi smo mu kao već iskusni Zeppelinovci, preporučili Merkat. 

Yogi Lonich – Merkat Golden Ale
foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Kao što to obično biva nakon par piva, krenule su i ozbiljne rasprave – Gdje si bio 91.?

Yogi, Adel i Rea
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Nakon 2 Merkata i Rakoon Portera, Adel je imao osmijeh kao egipatska Mona Lisa:)

 

Adel – Rakoon Porter
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr
50 A Burger and Champagne bar – Mediteran burger bez peciva
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Yogi nije mogao dopustiti da mu prijatelj pije sam pa mu se pridružio. Doslovno mu je dao do znanja da ne pije radi sebe, već zbog njega. Smiješak im je bio tajanstven kao noćni ormarić. Pitam se dali su uopće osjetili okuse suhog voća, čokolade, prženog slada u ovom pivu ili je smiješak došao samo zbog veće količine alkohola?

Yogi Lonich i Adel – Rakoon Porter duo
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Upravo sam shvatio da pišem o pivi i nebitnim ljudima. Uopće sebe nisam spomenuo. Cijelo vrijeme sam imao neku gorčinu u sebi, ali ne zbog hmelja. Piva me oduševila, Adel je odmah primjetio kako koriste vrhunsku vodu, jer inače piva ne bi imala takav okus. Charles i Yogi su isto bili oduševljeni. Ella i Nikola su uživali, ali dali je to dovoljno da kažemo da je Zeppelin vrhunska craft pivovara? K’o smo mi da sudimo? Obični smrtnici. Jedini način da saznamo pravu vrijednost ove pivovare je da napravimo ultimativni pivski test, a to je moguće jedino u Čučerju. Odlučio sam odnjeti ove 3 boce ocu na degustaciju. Kao samuki automehaničar i veliki ljubitelj pive, jedini je on mjerodavan da da konačan sud.

Dragi Vođa – Zeppelin kolekcija piva
Foto: Rea, Flash.hr

Sjeo sam na bicikl i uputio se u Majku svih vukojebina da mi otac kaže dal’ sam pio kvalitetno pivo.

Dragi Vođa mobil
foto: Flash.hr

Oduševljeno sam stavio ocu pive na stol i rekao mu: ”Ovo su Zeppelin pive. To ti je vrhunska craft pivovara:)”

Otac je odgovorio: ”Jebote craft. Pijem samo Žuju. Dodaj mi Q-pack iz frižidera.”

Jel’ u pravu moj otac ili svi ovi ljudi koji su sa mnom degustirali pivo? Na vama je da prosudite i odlučite da li ćete poslušati nas i otići u 50 ili ćete poslušati mog oca i skoknuti do Dione po Q-pack.

 

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”S vjetrom u kosi se ćelavosti prkosi”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob. 

https://www.instagram.com/dearleaderjoe/