Gudački kvartet Rucner oduševio na obljetničkom koncertu

0

Slavlje glazbe Gudačkog kvarteta Rucner u Lisinskom

20. obljetnica Kvarteta i 40. godina ljubavi prema muziciranju

Beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner. Svoje emocije sinoć su u prepunoj maloj dvorani Lisinski podijelili Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, njihov dragi gost i jedan od najboljih bandoneonista na svijetu Peter Soave, te Ana i Mario Rucner, slaveći s roditeljima glazbu kao neizostavni dio njihovih života. Povod koncertu dvije su velike obljetnice: 20. godina osnivanja Kvarteta i 40. godina umjetničkog rada Snježane i Dragana Rucnera.  Gospodin Vojo Šiljak toplim je riječima najavio koncert i sjajan program Uhlika, Piazzole i Hercega, a novi CD predstavila je gospođa Đurđa Otržan, ugledna muzikologinja. Na koncertu je premijerno prikazan i novi video:“Mala slavonska rapsodija“ sniman u prekrasnoj Slavoniji i Baranji, a ova skladba nalazi se i na spomenutom nosaču zvuka. Koncert je posjetio i gradonačelnik grada Zagreba, g. Milan Bandić i čestitao umjetnicima na svim glazbenim postignućima.

U ponekad razigranim, a ponekad sjetnim, iznimno ekspresivnim izvedbama, uživaju posjetitelji na njihovim mnogobrojnim domaćim i međunarodnim koncertima, jer Rucneri i njihov Kvartet oduvijek su nesebično dijelili svoju veliku ljubav prema glazbi. Za njih su skladali mnogi ugledni hrvatski skladatelji kao što su:  Tomislav Uhlik, Miljenko Prohaska, Anđelko Klobučar, Josip Magdić, Emil Cossetto, Ivo Josipović i mnogi drugi. Do sada su izdali 10 nosača zvuka, a na koncertu su predstavili i najnoviji, Rucneri sviraju Uhlika, nakladnika Cantus, za koji je sve skladbe napisao poznati hrvatski skladatelj, Tomislav Uhlik. Osim Godišnjih doba, tu su i Tri uskrsne pjesme iz Međimurja, Melodije Hrvatskog sjevera, Na moru i kraju, Rustico, Neobična šestorka te Mala slavonska rapsodija. Na CD-u kao gosti sviraju Peter Soave, Lidija Horvat – Dunjko, Mirjam Lučev Debanić, Ana i Mario Rucner te Stjepan Večković.

„Kada su 20. obljetnica Kvarteta, no i 40. godina umjetničkog djelovanja iza vas, prvi osjećaj koji me obuzima je neizmjerna zahvalnost za sva iskustva i doživljaje. Glazba je naš život i naša velika ljubav, koju smo prenijeli i na svoju djecu. Poseban izazov i veliko veselje uvijek nam je pripremati nove skladbe, pisane baš za naš Kvartet i udahnuti im našu dušu i emocije. Hvala svima koji su nas podržavali svih ovih godina i dijelili s nama strast prema glazbi.“ izjavila je Snježana Rucner.

Kako bi jedna od omiljenih skladbi sa spomenutog nosača zvuka ostala ovjekovječena i u vizualnom obliku, snimljen je i atraktivan video Mala slavonska rapsodija. To je i prvi video u kojem su se Kvartetu pridružili i Ana i Mario Rucner. U suradnji s osječkim redateljem, Borisom Šeperom i tvrtkom Film 54 opisana je slavonska ravnica i duša Slavonaca. Sniman je na području Đakova, Osijeka i u baranjskom Kopačevu. Kao središnja tema odabrani su konji iz poznate Državne ergele Đakovo i konjičkog kluba Herkules iz Kopačeva, a sudjelovali su najbolji hrvatski dresurni jahači: Goran Grizak, Katarina Ćorić, Mara Kretonić i Josip Kokalović. Uz njih su svoju ljubav prema konjima pokazale i Marija Katarina Zorzut i Tihana Vujašković.  Konji su temelj slavonske tradicije, a ples konjskih kopita, elegantno dresurno jahanje i dijelovi slavonske ravnice sjajno su se proželi u ovom glazbenom broju. Za potrebe ovog spota Ana i Mario Rucner prvi put su zajedno zajahali konje i predstavili još jednu svoju veliku ljubav. U spotu su prikazani još neki segmenti  slavonske tradicije i simboli istočne Hrvatske kao što su tradicionalna slavonska nošnja i đeram, vukovarski vodotoranj i osječki most, a redatelj Šeper ističe „slow motion“ tehniku koju je koristio prilikom snimanja kako bi naglasio dinamiku i pokret. Styling potpisuje Ivan Friščić.