NOEL – gastro destinacija za najzahtjevnije

0

Došao sam sad u godine kad ne pristajem na kompromise i samo je najbolje dovoljno dobro za mene. Tuljanovi fetusi, peraja sredozemne medvjedice u umaku od pavijanovih kažiprsta na posteljici od slavujevih jezika… običnom puku je to egzotika, ali meni su takve delicije svakodnevnica.

Priznajem da se koji put zaletim do Dione jer sam slab na proizvode s isteknutim rokom trajanja, ali tako se kažnjavam zbog razvratna života. Diona je tu samo da me podsjeti kako je svijet nesavršeno mjesto.

Neki dan sam u gradu sreo Alex aka Fidel koja se prije 4 godine preselila u Dohu (dobro se udala, al’ nije sponzoruša). Nisam ju sigurno vidio desetak godina. Bila je u društvu tamnopute prijateljice Liv koju također nisam vidio jer je bio mrak. Rekla je da ostaje cijeli tjedan u Zagrebu pa sam ju odlučio pozvati na večeru, a kako je Liv bila s njom, rekao sam da može i ona doći gledati kako jedemo.

Alex putuje po svijetu i jede po najboljim restoranima tako da sam morao ostaviti dobar dojam. Rezervirao sam stol za večeru u restoranu NOEL. Večera u slijedovima, perverzije s tekućim dušikom, egzotična vina uz svaki slijed… moja ruka je kratka, ali široka.

NOEL
izvor: Facebook

Alex ne pije koktele, ali to nije spriječilo Liv i mene da naručimo dva sjajna koktela uz prvi slijed: Kornet od bakalara, oscietra caviar, shot od limunske trave i organskog čaja verbene iz Paragvaja.

NOEL – Koktel za Liv – Lantation rum, Carlos Alberte crveni rum, sirup od fermentiranog papra i earl grey čaj, limeta, bitter od breskve infuziran pequin čiliem
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
NOEL – Koktel za mene – Gin, japansko vino od šljiva, sirup od verbene i kardamoma, ocat ledene berbe šipka infuziran s bazgom, limeta Foto. Josip Novosel, Flash.hr

Znate kako žene uvijek uoče svaki najsitniji detalj na muškarcima: nokti, kosa, cipele, ključevi od BMW-a….? Kosu nemam, a ni ključeve od BMW-a, ali je zato Alex odmah primjetila da imam sat na ruci koji sam posebno kupio za ovu prigodu. Imala je pogled k’o Golum kad je vidio Prsten.

Alex aka Fidel
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Sredio sam se tip, top: košulja, sako, Strugar cipele i novi SEIKO Presage SSA343J1 (cocktail kolekcija). Htjedoh reći ”Samo daj mi znak i uništit ću ti brak”, al’ ovo će čitati i njezin muž, pa neću.”

SEIKO Presage SSA343J1 –
cocktail colection

Taman kad mi je ego narasao do neba (Kad već noge nisu htjele), stigao je na stol drugi slijed klope. Terina od telećeg jezika, varijacija cikle, pannacota od celera. Konobar nam je uz ovo jelo poslužio Geržinić malvaziju, Zap. Istra, 2016.

NOEL – Terina od telećeg jezika, varijacija cikle, pannacota od celera. Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Čips od cikle je bio pravo otkriće. To da stave u Dionu, visio bi tamo dan i noć. Alex se nije svidjela malvazija na prvi gutljaj, ali nakon deset minuta je rekla ”Sad kad je vino malo odstajalo na stolu je puno bolje. Sjajno paše uz jelo.”

U jednom trenutku mi je rekla da se za stolom iza nas nalazi Lidija Bačić. Zna da sam slab na nju. Okrenuo sam se naivno s požudom u očima, a ona je iskoristila moj trenutak nepažnje i poput Roma u tramvaju, elegantno mi skinula sat s ruke. Rekla je ”Sad je moj. Vidi, meni puno bolje stoji.”

NOEL – Alex aka Fidel i moj novi SEIKO sat Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Treći slijed je bio morski. Bouillabaisse/ školjke/ hobotnica/ lignje uz Domaine William Fevre, Chablis, Burgundy 2015

NOEL – Bouillabaisse/ školjke/ hobotnica/ lignje
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Skuša u ovom jelu je bila fenomenalna. Svi smo se složili da se ne sjećamo kad smo zadnji put jeli ovako dobru i frišku skušu. Perverzija okusa.

NOEL
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Znam da se neki već pitaju gdje je Liv, ali nisam ju zaboravio. Samo mi treba da me netko optuži za rasizam. Dobacila mi je u jednom trenutku ”Kratkoruki!”, a ja sam joj ljubazno odgovorio ”Bolje kratkoruki, nego crnoruki!” i tu se desila kemija. Odmah smo se skompali. Cura je pametna. Završila je dva fakulteta, agronomiju i marketing, ali meni se nije svidjela zbog toga, već zbog tamne puti. Slab sam na mulatkinje. Šta da vam kažem? Površan sam, eto priznajem.

NOEL – Liv
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Došlo je vrijeme za četvrti slijed. Rižoto od začinskog bilja/ puževi/ kesten/ mandarina uz Esencia Rural, Pampaneo, Airen, Toledo, 2015.

NOEL – Rižoto od začinskog bilja/ puževi/ kesten/ mandarina
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Iako sam poznati Gastro Snob, moram priznati da još nikad nisam jeo puževe. Nekako mi je to bilo gadljivo i uvijek sam to doživljavao kao neki francuski preserans. Liv mi je rekla ”Ovo dobro izgleda.” Odgovorih ”To su i krščani rekli za Koloseum!”. Malo sam se nećkao, ali onda sam se bacio na rižoto k’o Tito na Jovanku. Uopće nisam skužio da jedem puževe. Mislio sam da će to biti nešto sluzavo i žilavo, ali svaki zalogaj mi se topio u ustima kao albanski sladoled na ljetnoj žegi. Savršen spoj rižota i začinskog bilja s kestenom, mandarinom i puževima. Nikad mi ne bi pala na pamet takva kombinacija sastojaka, niti bi ih uspio nabaviti u Dioni. Mislim da je to i jedan od glavnih razloga zašto ljudi idu u ovakve restorane. Rižoto s puževima i kestenima sigurno nećete pripremati doma. Svaka čast kuharu na kreativnosti. Vizualna i osjetilna savršenost. Najbolji slijed do sada.

Nastavili smo u revijalnom tonu: Teleći entrecot/ crno povrće/ buča uz Miguele Torres, Celeste, temranillo, Ribera del Duero, 2014. Slika govori tisuću riječi.

NOEL – Teleći entrecot/ crno povrće/ buča
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Kako su se slijedovi odmicali, tako nam je svako sljedeće vino bilo sve bolje i bolje. Fascinatno je kako smo k’o klinci pili one otrove: Ribar, Peristil, Kapistar…. S godinama se čovjek opameti. Za moju jetru samo najbolje:)

Večera bez deserta je kao Duško Lokin bez perike. Taman nam je ostalo još toliko prostora. Kolač čokolada/ borovnica uz Grahams, Ruby style porto, Six grapes.

NOEL – Čokolada/ borovnica Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nakon sjajnog deserta, morali smo nabaciti i jednu zajedničku fotku.

 

Alex aka Fidel, Gastro Snob aka Dragi Vođa i Liv aka Liv
foto: Flash.hr

Tri sata smo uživali u probranim delicijama i prepričavanju svega i svačega što smo propustili u zadnjih deset godina. Bili smo oduševljeni. Restoran fenomenalno izgleda i iako ima sve predispozicije da bude snobovsko okupljalište, NOEL uopće ne odiše snobizmom. Osoblje je ljubazno i stvarno vlada neka opuštena atmosfera. Nitko vas ne gleda s visoka (osim mene jer me Bog kaznio s kratkim nogama). Sjajna hrana, savršeno isprezentirana na tanjuru i odličan izbor vina. Liv još uvijek ne može vjerovati da sam ju pozvao da nam se pridruži pa ju možda još jednom odvedem u NOEL da ne pomisli da je sanjala.

Restoran NOEL
– SEIKO Presage SSA343J1 –
cocktail colection
Foto; Josip Novosel, Flash.hr

NOEL

Ulica popa Dukljanina 1

tel: 01 4844 297

mail: info@noel.hr

Facebook

Web

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj suhomesnatih proizvoda iz Dione, najveći kolekcionar satova nakon Ive Sanadra, dopisni član magazina ”U laži su kratke noge”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.