Petra Kožar srušila internet – Treći album grupe FLYER

0

Zvala me neki dan Lidija Bačić i rekla: ”Molim te Dragi Vođo pomozi! Napadaju me sa svih strana. Htjela bi se skinuti za Flash.hr i ispričati svoju priču.” Odgovorih ljubazno: ”Vrlo rado Lidija, ali baš radim intervju s grupom Flyer povodom izdavanja njihovog trećeg albuma. Jednostavno ne stignem. Razapet sam. Na kraju se Lidija skinula za Jutarnji, a meni je na intervju u konobu Miseria Nobile došla obučena od glave do pete, Petra Kožar, pjevačica grupe Flyer.

1. Došla si sama na intervju, a ja sam naručio pet butelja vina. Gdje je ostatak benda? Zašto si me bacila u nepotreban trošak?

Kako to misliš nepotreban??? Pa nisam luda da ih vodim sa sobom i dobijem samo jednu butelju za sebe 😉

Petra Kožar – Flyer, Bacila se na butelje k’o Mladen Grdović, Konoba Miseria Nobile
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Samo amateri rade intervjue na prazan želudac. Naručio sam 5 slijedova slow fooda iz cijele Hrvatske, a uz svaki slijed je dolazilo vino iz pripadajuće regije.

Slavonski slow food
Konoba Miseria Nobile
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

2. Cijelo desetljeće je prošlo od vašeg drugog albuma. Zar deset godina pauze nije bio znak da se ostavite glazbe? Čemu sad treći album? Por ke? 


Nikako da shvatimo…ha ? 😉

Ma ustvari nije bilo pauze. Samo smo možda malo usporili jer u tih deset godina prošli smo kroz svakojake faze. Bilo je tu diploma, zaposlenja, brakova, djece…
A i nakon drugog albuma odlučili smo se na malo drugačiji pristup pa smo ovoga puta izbacivali singl po singl . Nismo htjeli da nam se ponovo dogodi situacija kao kod prva dva albuma kad neke pjesme jednostavno nisu našle put do slušatelja. Tako se to jednostavno dogodi. Uložiš puno truda i ljubavi u cijeli album, al nakon prvih par singlova ostale pjesme jednostavno ne stignu naći put…

Petra je bila profesionalna i ponosno je demonstrirala album. Nisam joj imao srca reći da sam ja zapravo slikao bocu PIPI. Jebiga. Uhvatila me nostalgija:)

Flyer3 album
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

3. Pjesme na albumu su ljubavne, ljetne tematike, usudio bih se reći da brijete na neku hipstersku pozitivu. Sigurno ste svi alergični na gluten? Zašto nemate depresivnih pjesama? Kako da razbijem čašu na vaš album?

Probaj! Možda te iznenadi 😉
Da, izgleda kao da brijemo na pozitivu al ustvari kad malo bolje poslušaš tekstove pjesama na ovom albumu onda ustvari shvatiš sarkazam. Tekstovi su vrlo često sve samo ne pozitiva ali aranžmani i melodija valjda daju taj dojam prpošnosti !

4. Obradili ste pjesmu ”RADIO” od Haustora. Kako ste došli na tu ideju i zašto je ta pjesma BONUS na CD-u? Jel to neki marketinčki trik da se ljudi osjećaju kao da su dobili više nego što su platili?

“Radio” smo obradili na inicijativu Zlatka Turkalja Turkija koji nas je pozvao da sudjelujemo u njegovom projektu “Zimzeleno a novo 3” . Radi se o trećem izdanju vinila iz ekskluzivne edicije “Zimzeleno a novo”, koja donosi originalne snimke nekih od naših najpoznatijih antologijskih pjesama i njihove nove interpretacije u izvedbi mladih glazbenika.
Moram priznat da zadatak nije bio nimalo lak , čak je bio pomalo zastrašujuć, ali bio je izazov uhvatit se u koštac s takvom legendarnom pjesmom i mislim da smo napravili odličnu obradu koja nudi naš prepoznatljivi aranžmanski tuch al smo se potrudili ne oduzet onaj šarm orginalne pjesme.
A zašto je bonus? Pa upravo zato što dolazi iz neke druge priče i nismo je prvobitno zamislili kao dio albuma. Ali toliko nam je prirasla srcu da smo na kraju ipak odlučili da bi bilo šteta ne ubacit je.

Slow food bez medvjeđeg pršuta bi bio kao žena bez šminke. Konoba Miseria Nobile Foto: Josip Novosel, Flash.hr

5. Kroz Flyer je prošlo nekoliko ženskih vokala, a u jednom trenutku vas je bilo 8 u bendu. Tko to sve plaća? Zar nije jednostavnije imati trio? Kako to da si od cura samo ti ostala u bendu? Priznaješ li da si rovarila protiv ostalih članica kako bi imala ženski monopol?

“Udali su me” pa sam ostala ! Hahaha
Da, bile su tu curke i to u razno raznim kombinacijama. Na prva dva albuma smo se dosta igrali s tim , rekla bih,  prepoznatljivim back- vokalističkim aranžmanima. U međuvremenu su cure otišle svojim putem a neke od njih danas su dio novih uspješnih glazbenih “priča”.

Zagorski Slow food.
Konoba Miseria Nobile
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Petra se svako malo žalila da joj je suho grlo. Čim bi strusila jednu butelju, ljubazni konobar bi došao s drugom.
 
Petra Kožar – Flyer Konoba Miseria Nobile
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konobar – konoba Miseria Nobile
foto: Josip Novosel, Flash.hr

6. U braku si s bubnjarom iz benda i imate dvoje djece. Tko njih čuva dok ste na probama i gažama? Nije li ovo slučaj za dječju pravobraniteljicu?

Hahhaha nije li danas sve slučaj za pravobraniteljicu?!!!
Sva sreća pa baka servis radi punom parom. Da nije tako, netko bi letio iz benda 🙂

7. Tko vam je radio cover za album? Nit’ križa, nit’ maslina, nit’ Gospe…, gdje vam je domoljublje?

Dečki iz Klikam studia napravili su fantastičan cover !  Ivo Dunat ( inače naš basist) radio je fotografije, a Dinko Passini ( s kojim surađujemo već godinama na našim spotovima) dizajn za album.
Ljubit ćemo domovinu na idućem albumu. Jel može?  🙂

Petra Kožar – Flyer Konoba Miseria Nobile
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

8. Jel’ krećete na ljetnu turneju? Znam neke ljude u Ogulinu i Čučerju. Možda bi vam mogao srediti neku gažu uz proviziju naravno:)

Osim CMC Slavonija festivala 25. i 26.08. na kojem opet sviramo kao i prošle godine, ovo ljeto odlučili smo se prvo dobro odmoriti. A onda nas čekaju pripreme za koncertnu promociju albuma koju pripremamo za jesen.
U planu je prošireni sastav na stageu pa treba to sve dobro uvježbati.
Ali ako ti središ to Čučerje, nema frke, stižemo odmah !!!

9. Da li je intervju za Flash.hr vrhunac tvoje karijere? Budimo realni, ovo je velika odskočna daska za Flyer. Smiješ lagati  u odgovoru, ako će to ići meni u korist. 
Nemojmo se lagati, vrhunac u svakom pogledu 😉 Sad mi samo ostaje objesit mikrofon o klin jer treba stati kad je najbolje 🙂 🙂
 
Josip Novosel aka Dragi Vođa at konoba Miseria Nobile
Foto: Petra Kožar, Flash.hr
10. Gdje si bila 91.?

Skakutala po zgradi u Šubićevoj gdje smo tada živjeli. Znam da sam te godine slomila nogu pa kad su počele uzbune  bilo je nadasve zanimljivo spuštat se sa 5.og kata u podrum. 🙂Ako te nešto nisam pitao, a misliš da sam trebao, reci sada ili zauvijek šuti! 

Treba nešto ostaviti i za idući put. Kad ožednim i ogladnim zovem te ! 😉

 
Na kraju smo u konobi odradili unplugged promociju novog albuma grupe Flyer. Uzeo sam seosku gitaru u ruke i pokazao Petri kako zvuči čučerski Slash.
 
Čučerski Slash i Petra Kožar u unplugged izvedbi novog albuma grupe Flyer
Foto: Flash.hr

Flyerovce pratite na FacebookuInstagramu, ali tek nakon što počnete pratiti mene JOEFLASHHR.

Ako nemate pametnijeg posla i ne znate kud ćete s lovom, kupite novi album grupe Flyer. Čak i ja imam jedan primjerak. Petra mi je još spomnula da je autor tekstova i glazbe na albumu njihov klavijaturist Mario Kovač, ali to je posve nebitno za ovu priču. Bitno je da mlada dama nije znala opus Mile Hrnića. Nije nikad čula za pjesmu ”Požurite konji bijeli”. Ako se tad nisam šlagiro, neću nikad.

Šećer na kraju:)

Konoba Miseria Nobile – desert
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

PETRA -.Kulturna edukacija za kraj ovog teksta:

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob aka Dragi Vođa, veliki ljubitelj lika i djela Mile Hrnića, dopisni član magazina ”Zašto volim Lidiju Bačić”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20