Zeleno upoznaje Šumsko: Gospon Špinat Šumski Smoothie

0
Smoothie je postao “trendy”, isto kao i instagram yoga. Svijet su preko noći preplavile novopečene yoga majstorice i majstori koje sa ekrana smartfonova vise u neobičnim pozama i nasmiješeno poručuju: Headstand ilitiga, stoj na glavi je baš lagan! Probaj i ti, možda ti se baš posreći, pa se sav ne polomiš! 🙂 
Filter, ne onaj cigaretni ili za vodu, je novi čovjekov najbolji prijatelj.
Iako svakako preporučamo yogu i i sami je prakticiramo (Jole ne spada u tu skupinu, ali i on će već pokleknuti), savjetujemo da ne postanete žrtva mode i da se prije nego se i sami pridružite satovima yoge, prvo dobro raspitate i zatražite preporuke od nekoga tko je upućen(iji) i isprobate prvo na par različitih mjesta ogledni sat koji je najčešće besplatan, a tek onda donesete odluku gdje ćete prakticirati ovu fenomenalnu drevnu vještinu.
No, vratimo se mi s baba yoge na receptić, jer se na prazan želudac ne valja donositi odluke.
  
Ako upotrijebite maštu, otkriti ćete kako smoothie ne mora biti banana izmiksana sa još nečim (pogotovo ne mlijekom), a začudo, upravo ti bez banane oni su koji vam trebaju želite li zaista detoksificirati tijelo, izgubiti eventualno i na težini, smanjiti unos šećera, povećati lužnatost itd.
Evo prijedloga za lagan, zdrav smoothie u kojem možete uživati tijekom čitave godine, a posebice sad, kad je moguće zamrznuto šumsko voće zamijeniti onim svježim! 

1 šalica zamrznutog šumskog voća

1 šaka opranog špinata
1 zelena jabuka (sorta Granny Smith)
1 jušna žlica chia sjemenki
1 dcl vode
* par kocki leda
Blendajte dok ne dobijete glatku teksturu, a želite li i vi naslikavati svoj smutač, ukrasite ga listićem špinata (ili mente, fotogeničnija je). Ja ću ovom prilikom ipak staviti fotku preuzetu sa neta i preskočiti slikanje mobitelom, do nekih boljih dana kad će me Canon sponzorirati jer sam, ruku na srce, zaslužila to više nego on:)
Ako želite ovim smoothijem osvježiti nadolazeće vruće ljetne dane i rashladiti se, dodajte par kocki leda u blender, no prije toga svakako obratite pažnju na jačinu svog blendera i to da li možete blendati led. Ako želite slađu verziju ovog recepta, dodajte uz jabuku ili pak umjesto nje, jednu bananu (malo zreliju, koju par sati prije možete i oguliti i staviti u zamzivač kako bi postigli “sladoledni efekt”). 
Ovaj recept će vam se svidjeti čak i ako ste zagriženi mrzitelj zelenjave, špinat nećete ni osjetiti, a nadam se da će vas nadahnuti da ubuduće isprobate i neke vlastite zelene kombinacije! Živili!
Rea Dani Farout
Za više recepata i zdravlja zavirite na https://thefarout.org