50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR – mjesto za ljubitelje vrhunskih burgera

0

Bila bi to sasvim obična srijeda da nisam odlučio prepoloviti radni tjedan na pola i reći sam sebi ”Rad je za sirotinju. Nisam ja blagajnica Željka da crnčim u podne. Za ovaj tjedan sam se dosta naradio.” Nazvao sam Melissu koja je upravo izašla s faksa i predložio joj da odemo u 50 A Burger & Champange bar na burgere. Nedavno su se otvorili na Europskom trgu u Vlaškoj 17 i svi pričaju o njima.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR – Gastro Snob i Melissa
foto: Flash.hr

Postoje burgeri za blagajnice i ekipu iz Kozari Boka. Za njih je Mcdonalds vrhunski gastronomski užitak. Postoje i burgeri za profinjene gastro znalce iz Čučerja poput mene, koji bježe od Mcdonaldsa k’o svečenik od prosjaka, a takvi burgeri se poslužuju na ovom mjestu. Odmah mi je za oko zapeo burger s tartufima.

50 Burger and Champagne bar – burger s tartufima
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

180g junećeg mesa, aioli i kravlji sir s tartufima, foie glas prve klase, svježi tartufi, rikola i pečena paprika. Perverzija okusa. Ovo mi je trenutačni najbolji burger koji sam probao u Zagrebu.

Melissa se odlučila za burger HVAR – 180g junećeg mesa, rajčica, rikola, namaz od suhih smokvi i luka, topljena gorgonzola, karamelizirani luk i krumpiruće u umaku od sira i špeka. Na faksu imaju samo energetske pločice, a od iksice se još nitko nije pošteno najeo. Bacila se na burger k’o siroće na napolitanke.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Poput pravih gastro snobova, naručili smo si pjenušave koktetele. Ako može Kerum uz ćevape pit’ šampanjac, možemo i mi uz burgere. Zna Željko što valja.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U jednom trenutku nam se pridružila simpatična vlasnica, njujorčanka Adena Lavin, koja je ovaj zanimljivi koncept pokrenula s Nikolom Markovićem i Ivanom Ajtić. Prvi bar je otvorila na Hvaru 2014., a krajem prošle godine, odlučila je svoje gastro delicije ponuditi i u metropoli. U jednom trenutku je spomenula račun, a meni se odmah smračilo pred očima. Instiktivno sam ju napao, ali se azijka uspješno obranila od mojih kung fu nastraja. Majka joj je iz Hong Konga, otac Latvijac/Ukrajinac. Nema tu zajebancije.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Melissa, Flash.hr

Kad sam vidio da sila ne pomaže i da ju nije impresionirala činjenica što moj nećak ima kose oči, odriješio sam kesu, a s Adenom sam sve nesuglasice riješio uz craft pivu. Objasnila mi je kako koriste samo najkvalitetnije namirnice od domaćih OPG-ova, a da uvijek mogu naručiti negdje jeftiniji burger s vragnjima, umjesto tartufa. Melissa je s divljenjem gledala kako nas alkohol spaja.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Melissa, Flash.hr
50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Melissa, Flash.hr
50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Melissa, Flash.hr

Cijelo vrijeme mi je od nekud bila poznata simpatična konobarica/managerica Ivana. Upitao sam ju ”Znamo li se mi možda s okretišta u Dubravi?” Ivana ”Ajme! Pa ti si kralj petardi!” Prepoznala me. Naime ja sam odrastao u Dubravi gdje sam se bavio šibicarenjem, kamatarenjem i preprodajom petardi u blagdansko doba. Ivana je isto iz Dubrave. Imamo i neke zajedničke prijatelje: Paško, Rocky, Kolja… Morali smo nabaciti jednu zajedničku fotku.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Melissa, Flash.hr

Preporučila mi je da obavezno probam njihov desert od limuna.

Bilo smo smješteni na osunčanoj terasi, ali se klopati može i unutra, a onda možete gledati kako vam se pripremaju burgeri, a i popričati s kuharom dok čekate klopu.

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Josip Novosel, Flash.hr
50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Možda koncept zvuči snobovski, al’ ovo mjesto je sve samo ne snobovsko. Atmosfera je opuštena, a ekipa ljubazna i profesionalna. Iako smo bili prvi put, imali smo osjećaj kao da smo tamo redovite mušterije. Mjesto je dog friendly, a imaju i gluten free klopu za hipstere, ali i vege ponudu za sve one koji su zastranili i odrekli se mesa. Moj burger je koštao 75 kn, a Melissin 50 kn, tako da su cijene stvarno pristupačne s obzirom na kvalitetu samih namirnica koje koriste. Rade svakim danom od 8:00 do 23:00 sata, osim ponedjeljka (Mislim da je to neko kinesko praznovjerje, ali nisam to uspio ispitati). Mjesto na koje se definitivno vraćamo opet:)

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
foto: Flash.hr

 

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR

Vlaška 17

mob: 091 739 9972

https://www.facebook.com/50aBurgerAndChampagneBar/

 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, kamatar hobist, nizak u domovini, visok u Kini, dopisni član časopisa ”Ne vjeruj ljudima bez kose”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20