Barbieri’s – novo mjesto za gastronomske užitke u Zagrebu

0

Neki dan sam Ivoni predložio da odemo na večeru u novootvoreni restoran Barbieri’s. Nalazi se u Kaptol centru u prostoru bivšeg Takenoka, a otvorio ga je Andrej Barbieri s bratićem Franom. Prostor odlično izgleda, ali kako smo hodali uzbrdo, počeli smo se cijediti sto na sat pa smo se ipak odlučili premjestiti za stol na terasi.

Barbieri's - Ivona Tićac, Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Barbieri’s – Ivona Tićac
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ivona i ja se nismo znali od prije pa je prekopala moj Facebook, Instagram profil i sve što je mogla naći na Googleu, kako bi se uvjerila da ne prodajem neke lovačke priče. Ilija Čvorović je mala beba za nju. Bilo mi je čudno kad smo se našli prvu večer na trgu ispod sata. Ja sam došao točno ispod sata, a ona je stajala dobrih deset metara dalje. Poslje mi je rekla da je njezin stari inspektor u policiji. Ne vjeruje samom sebi, a kamoli drugima. Pitao ju je za mene – Ko je taj čovjek? Znaš li ti išta o njemu? Možda se lažno predstavlja? – Ivona mu je odgovorila – Putuje po svijetu, jede po najboljim restoranima… – Stari – Jesi čula ovo ženo? Putuje po svijetu, jede po najboljim restoranima! – Majka – Tko to sve plaća? – Stari – Cia Dubravka, Cia! Uništili su pola svijeta, a sad će i našu Ivonu. U svakom slučaju, stari joj je savjetovao da se udalji od sata i snima situaciju. Ako se ja pojavim, a nisam taj koji sam trebao biti, neka odmah zbriše doma. 

Naručili smo za početak dvije čaše Merlot Meneghettia (Istra) i tartar tunu s Holandez umakom i umakom od wasabija i soje. Ivona me gledala kao da me želi upitati – Jel’ to sirovo? Tad je to stvarno i upitala – Jel ovo sirovo? Nisam to nikad jela. – Odgovorio sam joj – Je, al’ fino je. Samo namaži na kruh k’o Argeta paštetu. Ne brini ništa. – Bajdvej, kruh je bio odličan, domaći, mekani sa hrskavom koricom. Više nikad neću kupovati kruh u Dioni.

Barbieri's - domaći kruh Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Barbieri’s – domaći kruh
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ivoni se svidjela tuna, a i meni je otvorila apetit.

Barbieri's - tuna tartar Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Barbieri’s – tuna tartar
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Pošto je ona Slavonka, logičan odabir je bio da naručimo vrat crne slavonske svinje. Bio je serviran na kremi od batata. Ivoni su iskočile oči k’o u varenog zeca. Svinjski vrat je bio savršeno pečen, mekan i sočan. Topio se u ustima kao albanski sladoled na ljetnoj žegi.

Barbieri's - vrat crne slavonske svinje Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Barbieri’s – vrat crne slavonske svinje
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Naručili bi možda još koji slijed, ali majka je Ivonu prije puta natjerala da pojede dva tanjura ćufti. Rekla joj je – Najedi se ti doma sine da ne ostaneš gladna. 

Završiti večeru bez deserta bilo bi svetogrđe, a ja sam kao i svi moji iz Čučerja, Bogobojazna osoba. Naručili smo Tarte tatin, francusku pitu od jabuka koja je malo drugačija od one kakvu sprema vaša baka.  

Legenda kaže da su početkom 20. st. dvije siromašne sestre prezimena Tatin vodile pansion. S obzirom da nije bila osobito skupa za izradu, pita od jabuka je bila njihov prepoznatljiv desert. Jednog dana je bilo prilično posla i jedna sestra je zaboravila dno lima obložiti tijestom. Ne želeći baciti desert, prekrila je pečene jabuke tijestom i ponovno zapekla. Prije nego ju je poslužila jednostavno ju je okrenula na tanjur a karamelizirani sok prelio se po hrskavom tijestu. Pita je u okolici postala vrlo popularna, a danas je poznata u cijeloj Francuskoj, a i šire. 

To je ta famozna francuska kuhinja. Krene im nešto po zlu, a oni od tog naprave svjetsku gastronomsku senzaciju. Pa u Čučerju kod mojih stalno nešto kreće po zlu, ali nikad nisam čuo da se netko trga za čučerske delicije. Vjerojatno je stvar do lošeg PR-a. Čučerje jednostavno nije cool. U svakom slučaju desert je bio fenomenalan. Nije da imate prilike svaki dan probati ovakve delicije, a pogotovo ne ovako dobro spremljene.

Restoran Barbieri's Tarte tatin Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Barbieri’s
Tarte tatin
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Uz desert smo naručili zanimljiv koktel Gold Nugget, koji će se svidjeti ljubiteljima Whiskeya – balans okusa između whiskeya, meda i soka od limuna s muškatnim oraščićem. Primjetio sam da je Ivoni bilo malo neugodno dok sam ju slikao za stolom. Pitao sam ju – Ne voliš fotkanje? Ako ne objavimo fotku na fejsu, kao da nisi bila u restoranu. – Ivona – Nije da mi je neugodno, nego imam tetovažu na ruci, a starci ne znaju za nju. Ne bi htjela da se vidi na slici. To je ova, ali ju ne smijem objaviti.

Barbieri's Ivonina tetovaža Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Barbieri’s
Ivonina tetovaža
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Meni su tetovaže super i razmišljam da stavim koju, ali se bojim da neću moći prestati (delfin, sidro, šahovnica…., ima toliko dobrih motiva da nisu kič). Jednostavno ne bih mogao stati. Izgledao bi kao čučerski Jakuza. Blagajnica Željka mi je predložila da stavim na ruku – Diona forever. Pripisao sam taj nesmotreni prijedlog njezinom alkoholizmu.

U svakom slučaju, večera u Barbieri’su je bila odlična. Vrhunske namirnice, lijepo prezentirane na tanjuru, ali bez nekih prevelikih hipsterskih kerefeka. Jela kakva ne pripremate doma i koja zasigurno vrijedi probati. Svi okusi su bili dobro izbalansirani (ovo zvuči previše gay). Bilo je prefino. Morate navratiti do Kaptol centra i uvjeriti se sami. Nama je bilo odlično.

Za kraj sam zamolio Ivonu da me fotka, al’ da ispadnem onako cool, opušten, a ne kao kamatar iz Dubrave sa pogledom serijskog ubojice.

Barbieri's Josip Novosel aka Gastro Snob Foto: Flash.hr
Barbieri’s
Josip Novosel aka Gastro Snob
Foto: Flash.hr

BARBIERI’S

Tkalčićeva 90, Zagreb

tel: 01 6446 502

Facebook: https://www.facebook.com/barbierichef/?fref=ts

 

Ps: Moram pohvaliti svoju prijateljicu Anju Zambelli koja je dizajnirala logo za Barbieri’s. Nije mi platila ovaj hvalospjev, ali ako odluči odriješiti kesu, zanemarit ću prijateljsvo zbog posla:) 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj tetovaža iz kućne radinosti, dopisni član magazina ”Ne vjeruj ljudima bez kose”, prijatelj imućnh, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

 

Podijeli