Pizzeria Duksa

0
Pizzeria Duksa - Josip Novosel aka Gastro Snob Foto: Raya Jenn, Flash.hr
Pizzeria Duksa – Josip Novosel aka Gastro Snob
Foto: Raya Jenn, Flash.hr

Postoje ti dani u mjesecu kad sam rastrošan, a danas je bio jedan od tih dana. Moja ruka je kratka, ali nadasve široka. Odlučio sam Sorayu izvesti na pizzu. Rekao sam joj da se nađemo ispred kultne zagrebačke pizzerie Duksa u 19:30.

Duksa nije starolatinski naziv za pečeno tijesto s nadjevom od paradajza i tri lista bosiljka. To je nadimak za Duknovićevu ulicu (Ivan Duknović, kipar iz 15. stoljeća) u kojoj se pizzeria nalazi. Da se sad ne raspisujem, cijela povijest naziva i pizzerije piše na podlošku za pizzu, a možete to pročitati i na njihovoj web stranici http://duksa.hr/o-nama/

Vratimo se mi na našu večeru. Naravno da sam bio točan u minutu, a crnkinja je opet kasnila. Nazvao sam ju i pristojno upitao: ”Gdje si kmico? Ja sam stigao.” Rekla je da će kasniti 15 minuta pa sam ušao unutra da mi se ćela ne smrzne. Naručio sam pivce za smirenje – Paulaner za nju i Houblon craft pivo za sebe.

Kad je konačno stigla, imala je osmijeh od uha do uha, k’o Joker. Nimalo grižnje savjesti zbog kašnjenja. Tamnoputi ljudi nemaju savjest. To sam negdje pročitao (Mein Kampf ili takva neka knjiga). Oboje smo bili gladni pa smo se odmah bacili na meni k’o svečenik na milostinju.

Izbor pizza je poprilično velik, ali ja sam tradicionalist. Tražio sam odmah Slavonsku, ali ju nisam našao, bar ne pod tim imenom.

Za oko mi je zapeo naziv ”LAJKAM PANCETU” Bila je to ljubav na prvi pogled. Umak od rajčice, maslinovo ulje, mozzarella, šunka, panceta, češnjak i bosiljak. Savršena kombinacija. Vuče na Slavoniju, ali s primjesom mediterana i Italije.

 

Pizzeria Duksa - Paulaner i Houblon craft pivo Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa – Paulaner i Houblon craft pivo
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Soraya se nikako nije mogla odlučiti i kad sam se već ponudio da naručim umjesto nje jer mi je bilo žao konobara koji čeka, ona je rekla: ”Ja bi ovu s tartufima.”

Zapravo se pizza zove – KAK TI S TARTUFIMA – umak od rajčice, maslinovo ulje, mozzarela, panceta, sušene rajčice i sir s tartufima. 

Jebem ti život da ti jebem i žensku proždrljivost! Kud baš najskuplju kad ja častim?

U Nizozemskoj jede sirove haringe, a ovdje se tamna dama zaželjela tartufa! Pa ne bi da si kraljica Elizabeta! Idi molim te, pa nije ti ovo Istra.

Moja pizza košta razumnih 57 kuna, ali ova je 59 kuna. Možda vama 2 kune ne znače ništa, ali 2 kune po 2 kune i eto ti karte za tramvaj.

Požalio sam dan kad sam odlučio odriješiti kesu. Ne ponovilo se. Morao sam popiti pivo na eks da dođem k sebi.

Dok smo čekali pizzu nabacili smo razgovor. Soraya radi u Nizozemskom veleposlanstvu u Zagrebu, ali joj uskoro ističe ugovor pa će ju deportirati natrag u Holandiju. Ovo su joj zadnja dva tjedna u Zagrebu i nije joj sve jedno. Navukla se na Balkan. Ljudi, klopa, cuga, mjuza…, a šta ona ima u svom Hagu? Par zatvorskih čelija i sirove haringe. Bio tamo. Znam dobro. Nema do Lijepe naše. Nije stigla ni suzu pustiti, a pizze su već stigle za stol. 

Pizzeria Duksa - Lajkam pancetu Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa – Lajkam pancetu
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa - Kak ti Tartufi Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa – Kak ti s Tartufima
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Soraya je prvo sramežljivo gledala, a onda se bacila na pizzu k’o siroče na napolitanke.

Pizzeria Duksa Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa – Raya Jenn
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Pizza je bila odlična. Mekano i full tanko tijesto s odličnim sastojcima. Neki će sad reći: ”Ali kod Mire imam pizzu za 30 kuna!” Ovdje vrijedi ona stara: Koliko para, toliko muzike. Ako želite Podravec sir i podrigušu, odite kod Mire, a ako želite pravi gastronomski doživljaj, odite u Duksu. Na meniju postoje razno razni dodaci tako da praktički možete sami sebi kreirati pizzu kakvu želite. Posluga je brza i ljubazna, a ambijent stvarno ugodan i lijepo uređen. Imaju i vanjsku, natkrivenu terasu, ali mi smo ipak bili unutra. Mogli smo još naručiti i desert jer imaju torte u ponudi, ali nam više stvarno ništa nije stalo u želudac. Ubili smo se s ove dvije pizze.

Pizzeria Duksa Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Duksa
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

 

Pizzeria Duksa

Duknovićeva 4
Zagreb, Croatia
duksa.pizza@gmail.com
01 2334 556
Pon – Ned: 7:00 – 23:00

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj instant pizze iz Dione, samozatajni bacač uroka iz Čučerja, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.