Esthetic Dental Center – Kako sam se riješio straha od zubara

0

Nešto je trulo u državi Hrvatskoj, a ovaj put su to moji zubi. Noćas se nisam naspavao. Nisam znao je li gora spoznaja da moram kod zubara ili činjenica da će mi svaki čas doći obračun za plin, a Bog mi je svjedok da sam ga ove zime potrošio više nego Adolf Hitler.

Zubarske traume vučem još od bivše nam države. Imao sam nekih 8 godina kada sam bolna zuba došao u zubarsku stanicu u Dubravi. Sjedio sam u čekaonici na plastičnoj stolici i osluškivao urlike iz ordinacije. Mislim da su slične zvukove ispuštali kršćani kada su prvi put posjetili Koloseum. Došao sam na vrijeme, ali u socijalnom zdravstvenom sustavu, vrijeme je relativan pojam. Čekao sam nekih 60 minuta da dođem na red i za to vrijeme promatrao svijet oko sebe. Sjedio sam pokraj gospođe čije bi teorije zavjere zasjenile i Ivana Pernara. Kad je prvi gospodin ušao u ordinaciju, promrmljala je sebi u bradu: ”Ima vezu.” Kad je 20 minuta nakon njega ušla jedna gospođa morala je svoje nezadovoljstvo izreći na glas: ”Opet preko veze?” Pokušavao sam ju smiriti: ”Masoni su to gospođo. Ima ih po svuda…” Bilo je uzalud. Preko puta mene sjedila su dva mirogojska mališana i u tom trenutku sam skužio da se odvija sapunica između osamdesetogodišnjeg švalera i osamdesetogodišnje udovice. Onur i Šeherezada su goli kurac za ovu scenu. Razgovor je počeo bezazleno s kojekakvim bolestima koje ih muče, da bi se u jednom trenutku momak odvažio pitati bakicu: Živite s mužem? Ona njemu: Preminuo je. Sama sam vam ja. Nekad dođu unuci. Momak: ”Pa to je krasno. Eto ja živim sa ženom. Dobila je neki Herpes, ovako tu, po cijelom tijelu i sad još i po licu. To traje već 3 godine. Ne mogu to više gledati. Znate, neće ona još dugo…” Tko zna što bi sve naučio od mirogojskog Casanove da se u jednom trenutku nisu otvorila vrata ordinacije. Zubar Mile je izašao u krvavoj kuti i rekao: ”Sestro! Zovite mrtvozornika.” Pomislio sam tad u sebi: ”Smrt! Odlično! Morat će napraviti pauzu i poslat će me doma.” Bio sam u većoj zabludi neko Tuđman kad je pomislio da ga Nike neće tužiti za krađu logotipa. Odjednom se samo čulo: ”Novosel! Vi ste sljedeći.” Izgledao sam kao dobrovoljni davatelj krvi koji ne zna reći NE.

Sjeo sam u rasklimanu stolicu i otvorio usta. Tad nisu postojali hipsteri, tako da zubar nije imao niti rukavice, niti masku. Ljubazno sam ga upitao: ”Hoće li boljeti? Je l’ bi mogao dobiti injekciju protiv bolova?”, a on mi je još ljubaznije odgovorio ”Boljet ćete ako ti sad odvalim šamarčinu. On bi injekciju! Ne budi pička! Otvori usta i šuti. Sestro Mirjana! Dajte mi kržni 14 i bor mašinu.” Iz radija je dopirala opuštajuća melodija: ”Moje je srce violina, zašto ga diraš kad ne umeš da sviraš…” Doktor je pjevušio i bušio k’o da vadi naftu, a ja sam urlao od bolova. Na kraju su mi vadili živac bez ikakve anestezije, a kad su sve sjebali, što se može sjebati, doktor je ustanovio da zubu ipak nema spasa i da ga je najbolje izvaditi. ”Sestro Mirjana! Dodajte mi onaj lavor. Krv šiklja na sve strane, sjebat će mi se laminat u ordinaciji.” Nakon tog masakra, nisam 8 godina išao kod zubara. U jednom trenutku sam imao više karijesa od Brace Cigana. Svaki kasniji odlazak kod zubara mi je donio po jedan čir na želucu. Stres je bio prevelik.

Da se vratim na početak. Neki dan sam sreo kolegicu Izabelu i ispostavilo se da radi u Esthetic Dental Centeru koji je udaljen svega 2 minute hoda od mog stana. Rekla mi je da navratim pogledati kako oni rade. Uvjeravala me da kod njih neću osjetiti nikakvu bol. U prvi mah sam pomislio: ”Ne vjeruj ženi koja laže!”, ali sam na kraju ipak obećao da ću doći i eto danas je došao taj dan. Tresao sam se kao djevojčica sa žigicama, samo od straha, a ne kao ona od hladnoće. 

Čim sam ušao u ordinaciju dočekao me blještavi osmijeh kolegice Izabele. Reklamirala je zube

Esthetic Dental Center - Izabela Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center – Izabela
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Primijetio sam časnu sestru u čekaonici. Pomislio sam: ”Što mi to Bog poručuje? Dal’ je ona ovdje da mi da duhovnu snagu ili posljednju pomast?”. Na kraju je ispalo da je samo došla snimiti zube. Ušao sam u salu i sjeo u zubarsku stolicu i to ne bilo kakvu nego električnu. Mogla se podešavati na sve moguće načine. Ona iz moje mladosti je imala ručku za prozor od Yuga 45. Na bušilicama nije pisalo PEVEC, niti je sa njih kapala krv.

Esthetic Dental Center foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center
foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Centar Ne radite preko HZZO-a? Pročakčat ću si ja zube onda sam. Foto: Flash.hr
Esthetic Dental Centar Ne radite preko HZZO-a?
Pročačkat ću si ja zube onda sam.
Foto: Flash.hr

Ugodno sam se smjestio i otvorio usta, a mlada zubarka se uzbudila kao Jadranka Kosor kad je dobila novi broš. ”Izabela! Pogledaj ove prekrasne zube. Mladi gospodin ima devetku.” U tom trenutku je imala izraz lica kao mala Vicka kad je prvi put ugledala Gospu.

Esthetic Dental Center Josiip Novosel - zubi tajkuna pod rendgenom. Foto: Flash.hr
Esthetic Dental Center
Josip Novosel – zubi tajkuna pod rendgenom.
Foto: Flash.hr

Zubarka je bila u šoku. ”Oprostite, ako mogu biti tako slobodna i pitati dal’ se vi možda bavite kamatarenjem?” Odgovorih: ”Vidjeli ste odmah po zubima? Sigurno ne radim na tokarskom stroju. Naravno da ubirem danak u slobodno vrijeme.” Izabela je u tom trenutku nasrnula na zubarku i izbila joj šesticu i kutnjak. ”Vidi se iz aviona da je gospodin kamatar i da koristi najbolju pastu za zube.” Imao sam osjećaj da su se borile za moju naklonost. Ne bi bilo prvi put da je izbila svađa zbog mene.

Esthetic Dental Center - Prva sam ga vidjela - Silvija i Izabela u borbi za moju naklonost, ulje na platnu foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center – Prva sam ga vidjela – Silvija i Izabela u borbi za moju naklonost, ulje na platnu
foto: Josip Novosel, Flash.hr

U tome trenutku sam morao damama objasniti da ja koristim samo kavijar iz Dione. ”Znate, to vam je ono što tajkuni mažu na tost.” Sve u svemu, ispalo je da imam 4 pokvarena zuba. Kud karijes uvijek na najpoštenije među nama? Za sve je kriva blagajnica Željka koja me svaki dan mami u dućanu: ”Uzmi Josipe PEZ bombone, sad su na akciji…, uzmi Bananko, samo što mu nije istekao rok trajanja…”Tko zna, možda mi je bacila i kakvu kletvu. Ostala bez onog papira za kucanje računa Dabogda!

Zamolio sam Silviju (naime, tako se zove zubarka), da mi pažljivo spraši injekciju protiv bolova i upozorio sam ju da sam alergičan na obične metale pa ako bi za rad sa mnom mogla koristiti plemenite kovine, bilo bi to i više nego poželjno. Rekla je da će mi prvo premazati desni s nekim anestetikom (ponadao sam se da imaju guščju mast iz Čučerja, ali ovo je bilo nešto drugo), a što se metala tiče da ne brinem jer će za mene koristiti pozlaćene instrumente (ne šalim se sada. Stvarno su bili pozlaćeni).

Esthetic Dental Center - Silvija - Samo bum se malo piknula da izgledam k'o Ava Karabatić foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center – Silvija – Samo bum se malo piknula da izgledam k’o Ava Karabatić
foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center Silvija - posljednji zubarski ninja Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Esthetic Dental Center
Silvija – posljednji zubarski ninja
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U svakom slučaju, nisam osjetio nikakav ubod, niti da je išta bušila po mojim prekrasnim zubima. U tom trenutku sam počeo vjerovati u zubić vile. Od sada je Silvija moja zubarka. Nakon što mi sredi sve zube, možda se odlučim i za ugradnju aparatića. Imaju onaj prozirni Clear aligner koji se može skidati. Izgleda kao ona navlaka za zube koju koriste boksači. Izabela ga koristi, a možete vidjeti po njezinom lijepom osmijehu da djeluje. 

Esthetic Dental Center Josip Novosel i Izabela Foto: Flash.hr
Esthetic Dental Center
Josip Novosel i Izabela
Foto: Flash.hr

Sigurno vam je osim Izabelinog osmijeha zapela za oko i činjenica da je niža od mene. Da, da, dobro ste primijetili. Čak je i blagajnica Željka komentirala: ”Zgodna je ova doktorica, ali kako to da je niža od tebe? Ja sam mislila da si ti najniži.” Nisam joj imao srca reći da je Izabela djelatnica na šalteru, ali sam joj zato rekao: ”Jezik pregrizla gujo blagajnička! Izabela nije toliko niska, koliko sam ja visok!”

Sve u svemu, nemam više straha od zubara i uskoro ću imati najljepši osmijeh u Čučerju (nije da je baš neka konkurencija, tamo, ali dobro zvuči u tekstu). Naručen sam na novi tretman već za četiri dana. Bože moj, hvala ti na privatnicima:)

Vlasnik ordinacije, stomatolog Daniel Baketić mi je rekao kako se u Esthetic Dental Centeru bave i dentalnim turizmom. Dolaze im stranci iz cijeloga svijeta: Slovenci, Talijani, Skandinavci, Englezi… Stranci imaju i porezne olakšice na tretmane, a smještaj im je ovdje osiguran i besplatan za vrijeme trajanja tretmana.

Zašto nisam stranac? Prođu ovdje jeftinije nego u svojoj zemlji i još im guzica vidi puta. To je život. Pitao sam Izabelu, dal’ bi ja mogao dobiti olakšicu ako dođem s albanskom putovnicom? Rekla je da će provjeriti.

ESTHETIC DENTAL CENTER

Trg kralja Petra Krešimira IV 17
Zagreb, Croatia
Tel: 01 5573 839
Mail: info@estheticdentalcenter.hr

Web: www.estheticdentalcenter.hr

Facebook: https://www.facebook.com/EstheticDentalCenter/?fref=ts

Instagram: https://www.instagram.com/estheticdentalcenter/?hl=hr

 

Autor: Josip Novosel, samozatajni kolekcionar zlatnih zubi, kamatar hobist, ljubitelj anestezije, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.