Goran Aleksić: Ministar Marić, HNB i DORH ne rade u javnom interesu!

0

Jučer je tema u emisiji Otvoreno na HRT-u bila: Treba li Hrvatska brzo uvesti euro?

Na pitanje hoće li nam se uvođenjem eura dogoditi grčki scenarij, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Drago Jakovčević  kazao je kako je siguran da bi Grcima danas bilo lakše da nisu uveli euro. Grci bi devalvirali svoju valutu ali kako imaju euro to ne mogu učiniti. Jakovčević smatra da se ništa loše ne bi dogodilo kada bi se članice Europske unije vratile svojim valutama. Mislim da će euro zona jako teško uspjeti. Citirajući nobelovce za ekonomiju upozorio je kako Eurozona nije optimalno područje kad jedino Njemačka ima rast BDP-a a svim ostalima padaju.

Mnistar Marić je naravno bio za uvođenje eura. ”U konačnici euro bi nam donio i dobrih stvari, dodao je ministar. Euro umjesto kune je dobra međunarodna komparacija. Kada smo mi bili na razini kamatnih stopa kao Slovačka imali smo slično gospodarstvo, oni su u međuvremenu uveli euro i danas su naša gospodarstva neusporediva. No ne samo zbog valute već svega što su morali učiniti kako bi ga uveli.”

Saborski zastupnik Goran Aleksić oštro je napao HNB i DORH. Banke su na temelju nezakonitih kamatnih stopa 1. 1. 2014. odredile fiksne marže. Uzele su nezakonitu kamatnu stopu od 5, 6 posto, uzeli su euribor ili libor koji je bio oko nule. To HNB gleda mirno. To Vlast gleda mirno, a to je nezakonito. Kamatni parametri prema članku 1024. prema Zakonu o obveznim odnosima moraju se ugovoriti sa dužnicima.Ponovno je upozorio kako su protiv banaka zbog van ugovornih djelatnosti podignute tužbe. Postoji odredba da ako će banke to napraviti van ugovorno, a sve su napravile van ugovorno da će se kazniti s 80 do 200 tisuća kuna. DORH do dana današnjeg nije pokrenuo taj postupak, ali pokreće postupke zbog crtanja grafita. HNB, Ministarstvo financija i Vlast ne rade svoj posao, zaključio je.

Goran Aleksić je danas na svom facebook profilu izjavio: MOST i HDZ jednostavno moraju prihvatiti zakonski prijedlog za početne fiksne marže u svim kreditima u kojima marže nisu ugovorene, ali i u konvertiranim CHF kreditima u kojima su one nametnute, i koje su nezakonito određene u istovrsnim euro kreditima. Ako MOST i HDZ to ne učine, onda će pokazati da je jezik lopata, jer javno obećanje da će to učiniti dali su i jedni i drugi krajem 2015. prije pretprošlih izbora. Nažalost, ministar Zdravko Marić potpuno nezainteresirano prati tu temu, koja mu je objašnjena već više puta. On namjerno isključuje hardware u trenutku kada mu se počinje govoriti o maržama, kao i u trenutku kada ga pitam gdje je 900 milijuna razlike u konverziji CHF kredita. Zašto to čini? Zna li on da mora brinuti o javnome interesu? Zna li? Je li svjestan svoje uloge, ili ima neke druge stvari na umu?