Prosvjed za čisti zrak 24.11.2016. SLAVONSKI BROD

0

Poziv Vladama Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Europskoj komisiji, Rafineriji Brod

 

24.11.2016. godine točno je 8 godina od kako je započela sa radom Rafinerija Brod i kada je započelo intenzivno trovanje Brođana sa obje strane Save. Od tada pa do danas Brođani su puno puta prosvjedovali, potpisivali peticije (u travnju 2009. godine skupljeno je 17.800 potpisa) no godine su prošle ali se ništa nije promijenilo.

Strpljenju je dosao kraj. Vrijeme je za promjene. Mi Brođani uzimamo stvari u svoje ruke jer više ne želimo svojom pasivnošću ugrožavati naš život i život naše djece. Upozoravali smo institucije no 8 godina nisu reagirali, sada ćemo sve institucije prisiliti na akciju!!

Građanska inicijativa za čisti zrak, grupa građana „Brođani za Brod“, grupa građana „kad ako ne sad…Brođani ne dajte da nas truju“ šalju slijedeće zahtjeve:

 1. Da predstavnici Vlade RH hitno održe sastanak u Slavonskom Brodu sa predstavnicima grada i županije i da utvrde korake djelovanja. Civilni sektor mora biti uključen. Ovaj sastanak se mora dogoditi u slijedeća 2 tjedna.
 2. Da predstavnici Vlade RH hitno održe sastanak sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod i da se dogovore koraci u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. Civilni sektor mora biti uključen. To se mora dogoditi u slijedeća 3 tjedna.
 3. Rezultat prethodnih razgovora mora biti plan modernizacije i plinofikacije Rafinerije koji mora biti gotov najzad u siječnju 2017 godine, a tijekom 2017 želimo vidjeti bagere kako kopaju kanale za plinofikaciju.
 4. Ministarstvo zaštite okoliša će jednog zaposlenika alocirati 100% za Slavonski Brod, taj zaposlenik/zaposlenica će imati ured u Slavonskom Brodu, koordinirati će aktivnosti i projekte te redovito obavještavati Brođane o izvršavanju aktivnosti koje se poduzimaju za smanjenje onečišćenja. Rok je kraj Siječnja 2017.
 5. Grad Slavonski Brod i okolica dobiti će posebni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd. Primjeri financiranja i sufinanciranja projekata pod posebnim povoljnim uvjetima:
  • projekti energetske učinkovitosti zgrada, objekata i stambenih kuća
  • cijena plina za kućanstva i industriju
  • izgradnja punionice za ukapljeni prirodni plin te uspostavljanje kvalitetnog javnog gradskog prijevoza sa sufinanciranim prijevoznim kartama
  • svi projekti vezani uz obnovljive izvore energije…

Ovaj zahtjev treba biti usklađen i realiziran sa izradom proračuna RH za 2017. godinu. Ovaj status bit će aktivan sve do završetka modernizacije rafinerije odnosno do smanjenja onečišćenja u skladu sa EU standardima.

 1. JANAF će otvoriti zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti u zakladu.

Rok je ožujak 2017. godine.

 1. Vlada RH će se angažirati i koordinirati komunikaciju između Republike BiH te EU kako bi zajednički osmislili i financirali, u sklopu prekogranične suradnje, mjere smanjenja onečišćenja na području Bosanske Posavine, uključujući i kontrolu emisije štetnih tvari na Termoelektrani Stanari te plinofikaciju objekata u Bosanskom Brodu kako bi se ukupno onečišćenje na obje strane Save smanjilo. Rok je travanj 2017.

 

Zahtjevi su realni i ostvarivi, nužna je samo dobra volja politike kako bi se ostvarili. Cilj je smanjiti onečišćenje u skladu sa standardima EU. Ukoliko Vlada RH ne reagira građani će pokrenuti aktivnosti građanskog neposluha koji uključuju između ostalog:

 • blokadu graničnog prijelaza
 • blokadu prilaza objektima JANAF-a za sve njegove zaposlenike u SB
 • prosvjede na svim događanjima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH
 • blokada ureda tvrtke Zarubezhneft Istraživanje i Razvoj d.o.o., vlasnika Rafinerije Brod
 • tužba protiv Vlade RH.

Zahtijevamo od Vlade RH da se hitno pokrene jer je strpljenje građana Slavonskog Broda isteklo!