Povratak u hotel KORINJAK – Veli Iž

0

Svako ljeto odem bar tjedan dana na Veli Iž, a kako sam prošle godine bio gost hotela Korinjak, odlučio sam i ove godine odsjesti u toj vegetarijanskoj oazi (Jedini vegetarijanski hotel na Jadranu). Bez brige, nije se probudio hipster u meni. I dalje sam mesojed, ali s vremena na vrijeme je tijelu potrebna detoksikacija. Imao sam sreće da se znam sa šeficom Ivom pa sam na vrijeme rezervirao sobu jer bi inače spavao pod zvijezdama. Hotel je bio rasprodan kad sam došao 1.8. Zvao sam Irenu, a kad je čula da je riječ o hotelu u kojem poslužuju samo zelenjavu, zaderala se: ”MAMA!!!! Joso me želi ubit’!” Jebiga. Ona je slavonka. Ako nema odojka na meniju, ne dolazi. Salata se može eventualno staviti kao ukras tj. posteljica za potrbušinu i ostale mesne delicije. 

Svi ljubitelji povrća, joge, raznoraznih meditacija i općenito zdravog života (Ja bi rekao hipiji, ali pristojno je reći: alternativci), nahrle u tom ljetnom periodu na otok Iž, a hotel Korinjak im je omiljena destinacija. Zalomi se u hotelu i par Juda poput mene koji jedu meso, ali vjerujte mi da nam ništa ne fali. Mogao bi biti vegetarijanac kad bi mi netko tako spremao hranu svaki dan.

Hotel Korinjak - Vegetarijanska sarma Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Vegetarijanska sarma
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak - Smoothie i palačinke s čokoladom Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Smoothie i palačinke s čokoladom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Možda sam malo pretjerao. Odreći će me se sad rodbina u Čučerju. Djed i baka su se već okrenuli tri put u grobu. Čak sam i ja malo zabrinut. Što ako dobijem neki neugodan nadimak? Već čujem Irenu kako govori: ”Eno ga, Jole Cikla!” Ne mogu kamatariti ljude s takvim imenom. Nitko se ne boji Cikle. Smijat će mi se svi.

Bilo mi je potrebno nešto za smirenje, a kako sam zaboravio kokain, odlučio sam malo meditirati. U dvorištu hotela Korinjak, nalazi se prava piramida, napravljena po dimenzijama ruskog znanstvenika Golodova. Boravak u piramidi može poboljšati fizičko, mentalno i duhovno zdravlje.

Hotel Korinjak - Piramida Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak – Piramida
Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak - Piramida Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak – Piramida
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak - Piramida Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak – Piramida – Jole Ramzes
Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak - Piramida Foto: Flash.hr
Hotel Korinjak – Piramida – Čučerska škola meditacije
Foto: Flash.hr

Osjećao sam neku produhovljenost. Neću biti Jole Cikla. Možete me zvati Jole Ramzes ili za prijatelje u Dubravi, RAMO. Da je moja majka tu, sad bi rekla: ”Pa ovo bi ti mogla biti grobnica” Luđakinja. Hm! Kad malo bolje razmislim, to uopće nije loša ideja. Ako ikad odem sa ovog svijeta, želim da me balzamiraju i pohrane u piramidu, a u slavu mog odlaska, nek’ blagajnicu Željku spale na lomači. Zapravo to nije dobra ideja. Ja ću nadživjeti Željku. Naime, ona je puno starija od mene. U svakom slučaju, u znak mog odlaska sa ovog svijeta, neka budu spaljene sve blagajnice u Dioni. To je najmanje što mogu učiniti za mene. Jebote, ja sam Jole Faraon. Kako to dobro zvuči. Nema zajebancije sa Faraonom. Nakon medititacije, nabacio sam jedan faraonski kupanac na plaži, koja se nalazi odmah ispred hotela.

zrmanjakorinjak
Kupalište ispred hotela Korinjak – Veli Iž, Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ogladnio sam od silne produhovljenosti i kupanja pa sam se uputio u Korinjak na večeru. Super je što imaju veliku terasu pa svi sjedimo vani. Koncept večere je švedski stol pa možete birati više jela i što je proždrljivcu poput mene najbitnije, možete stavljati na tanjur koliko god želite. Naravno da mi je kao velikom vjerniku uvijek na pameti ona stara: Umjerenost u jelu i piću. Ne treba pretjerivati ni u čemu.

Hotel Korinjak - Polpeti od povrća, vege punjene paprike, đuveđ i riža Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Polpeti od povrća, vege punjene paprike, đuveđ i riža i još nešto što sam zaboravio kako se zove, al’ je bilo fino:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nabolji dio večere su mi bili kolači. Svaki dan je bio neki drugi na meniju. Večera bez kolača je kao Horvatinčić bez vozačke dozvole.

Hotel Korinjak - Kolač Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Kolač
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nije mi falilo mesnih prerađevina iako sam dva put prešao na tamnu stranu i jeo van hotela. Neka Bog povrća bude milostiv prema mojoj grešnoj duši. U hotelu možete jesti čak i ako niste gost hotela, samo se morate najaviti ranije da ćete doći, a ako niste uzeli puni pansion u hotelu, možete se prošetati po mjestu i navratiti u neki od obližnjih restorana. Moja preporuka je pizzeria Porat i konoba Mandrać.

Pizzeria Porat na Velom Ižu Pivska pizza Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pizzeria Porat na Velom Ižu
Pivska pizza
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Irena: Ako položiš vozački iz prve, vodim te na ovaj ramstek:)

Konoba Mandrać - Ramstek Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Ramstek
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Samo ja mogu promovirati vege hotel i staviti sliku ramsteka i pizze. Shvatit ću ako mi se prestaneš javljati Iva. Možda je najbolje da se neko vrijeme ne viđamo, bar do sljedećeg ljeta:)

Novost ispred hotela je novopostavljeni Geopunkturni krug, posvećen vodi, Jadranu i oceanima. Kameni blokovi dopremljeni su sa otoka Brača, a svaki blok je obradio zasebni umjetnik. Ja sam odmah osoblju hotela predložio da se napravi jedna kamena bista meni u čast. Mogla bi stajati ispred hotela. Nešto tipa Sfinga. Lavlje tijelo, gore moja glava sa zamišljenim pogledom u daljinu, možda neka mala šahovnica kao znak domoljublja… Samo da bude sa stilom i da se uklapa u ambijent. Nikakav kič. Rekli su da će razmisliti, ali mi se još nisu javili. 

Hotel Korinjak - Geopunkturni krug posvečen voi, Jadranu i oceanima Foto: Josip Novosel , Flash.hr
Hotel Korinjak – Geopunkturni krug posvečen vodi, Jadranu i oceanima
Foto: Josip Novosel , Flash.hr

Iž je sjajno mjesto za opušteni odmor, ali ne ako ste poznati Gastro Snob poput mene. Svako malo bi neka mještanka doletila do mene i molila me za autogram i fotku. 

Gastro Snob i Eva na Velom Ižu Foto: Flash.hr
Gastro Snob i Eva na Velom Ižu
Foto: Flash.hr

Hotel pruža svim gostima puno sadržaja, koji počinju već od rane zore.

 • 05:00 – 07:00 Pozdrav Suncu na brdu Korinjak (yoga sunca)
 • 07:00 – 08:00 Jutarnje Yoga vježbe
 • 08:00 – 09:30 Doručak (samoposluživanje)
  • 10:00 – 10:30 Vođena meditacija – „vježbe“ svjesnosti
  • 12:00 – 13:00 Gong zvučna kupka*
  • 10:00 – 13:00 Seminari, radionice, predavanja prema programu*
   • 13:00 – 14:00 Ručak *
   • 15:00 – 18:00 Seminari, radionice, predavanja prema programu*
   • 18:00 – 19:00 Tai Chi Chi Kung večernje vježbe
   • 19:00 – 20:30 Večera (samoposluživanje)
   • 20:30 – 21:00 Gong kupke
   • 21:00 – 23:00 Večernji program: ples-pjesma-svirka; plesna animacija

Zanimljivo je da u ponudi imaju terapiju orgonom (Komore u kojima se obnavljaju vaše stanice i uništavaju slobodni radikali te obogaćuje krv kisikom, na taj način dolazi do pomlađivanja i iscjeljivanja). Više o tome možete saznati ovdje: http://korinjak.com/terapija-orgonom/

Hotel Korinjak - Gong terapija Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Gong terapija
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak - Borova šuma u dvorištu i mjesto za kampirnaje Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Hotel Korinjak – Borova šuma u dvorištu i mjesto za kampirnaje
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Za sve one koji svoj odmor žele doslovno provesti u prirodi, uz cvrčanje cvrčaka i miris borova, uz istočnu stranu hotela, u borovom šumarku a korak do plaže smješten je uređen kamp ukupnog kapaciteta 150 mjesta, sa sanitarnim prostorijama. http://korinjak.com/kamp/

Nakon tjedan dana u hotelu, osjetio sam da se u meni budi Duhovni Vođa. Primjetio sam kako me ljudi gledaju drukčijim očima i kako me slijede. Kao da su htjeli reći: Vodi nas Jole. Pokaži nam pravi put. Nisam mogao odoljeti vapaju izgubjenih, pa sam ih odveo u Korinjak na večeru.

Ekipa na večeri u hotelu Korinjak Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Ekipa na večeri u hotelu Korinjak
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

HOTEL KORINJAK – VELI IŽ

email: reception@korinjak.com

mob. 00385-(0)91-157-28-82
tel: 00385-(0)23-277-064

http://korinjak.com

 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob aka Jole Razmes, za prijatelje RAMO, a za poslovne partnere, gospodin Faraon, samozatajni ljubitelj povrća na sniženju, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.