Konoba Mandrać – Veli Iž

0

Na Velom Ižu ljetuje i naš cijenjeni kolumnist, Jobulacije Doda. Ustupio mi je svoj apartman na dva dana, a kao znak zahvale, odlučio sam ga počastiti ručkom u konobi Mandrać (Zapravo sam trebao počastiti Ivu iz hotela Korinjak, ali njoj je uletila taj dan smjena gostiju, a ja sam Dodi rekao da je on bio prvi izbor). Ne kaže se uzalud: ”U laži su kratke noge”

Konoba Mandrać je najstariji restoran na Velom Ižu. Obitelj Marijan je počela s radom još davne 1970-te godine, a poznati su po odličnoj ribi, ali i najvećim i najboljim odrescima na Jadranu. Nedavno preminulog vlasnika i šefa kuhinje Milivoja, na roštilju je zamijenio njegov sin Jerko i tako nastavio obiteljsku tradiciju. Omiljena su destinacija brojnih jedriličara, ali i svih onih koji znaju što je dobra klopa.

Krenuli smo lagano sa sjajnim domaćim, ručno rezanim pršutom iz Zemunika. Nije to ono K-plus sranje, narezano mašinom na tanke listiće. Šnite su bile malo deblje i hrapavije, ali savršenstvo je u nesavršenom, a baš je takav bio ovaj pršut. Savršen. Sočan i mekan, topio se u ustima kao albanski sladoled na ljetnoj žegi.

Konoba Mandrač - Pršut Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Pršut
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Nastavili smo sa Dagnjama ili narodski pizdicama i salatom od hobotnice. Maslinovo ulje, češnjak, malo kruha, školjke, hobotnica…, upitao sam se: ”Ok, dao mi je apartman na dva dana, ali nema bazen, nema teretanu, nema doručka…”, ovo je prevelika darežljivost od mene. Bio bi on zadovoljan i s Argeta paštetom iz dućana.

dagnjemandrač
Konoba Mandrać – Dagnje, Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrač - Salata od hobotnice Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Salata od hobotnice
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Da je sad samnom bila moja Irena, ona bi me sigurno natjerala da naručim pržene lignje za promjenu, ali stupničke hijene na sreću nije bilo, pa smo mogli naručiti nešto ekstravagantnije. Jobulacije Doda je inače prvi bacač kriket kluba ”HRVATSKI SOKOL”. Pazi na liniju pa je naručio lagani Ramstek od 1000g, a ja sam kao pravi čučerski jedriličar, naručio oradu i pržene krumpiriće. Super je što u Mandraću možete gledati kako se priprema vaša hrana. Morao sam to ovjekovječiti i na fotografijama.

Konoba Mandrač - Ramsteak Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Ramstek
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrač Josip Novosel aka Gastro Snob - Ramsteak (veličina je važna) Foto: Flash.hr
Konoba Mandrać
Josip Novosel aka Gastro Snob – Ramstek (veličina je važna)
Foto: Flash.hr

Konoba je uređena u autoktonom, rustikalnom, otočkom stilu. Pršuti vise sa stopova, kameni zidovi u dvoru ukrašeni su ribarskom opremom, starim alatom, slikama s motivima Iža i lokalnim biljem…, kao da je vrijeme stalo. Ako i niste gladni, ogladnit ćete sigurno.

Konoba Mandrač Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrač Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrač Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Hrana je konačno stigla na stol, a kolegi su oči iskočile oči k’o u varena zeca. Nije mogao vjerovati koliki mu se odrezak nalazio na tanjaru. Rekao je: ”Ovo ne bi Žak Houdek i Ivanka Boljkovac zajedno mogli pojesti.

Konoba Mandrač - Ramstek Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Ramstek
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Obećao sam mu pomoći sa odreskom, čim slistim svog oradu koja je plivala u maslinovom ulju. Bila je savršeno pečena, slankasta i hrskava. Mandrać ima sjajan izbor svježe ribe, što možete vidjeti i prema naslovnoj fotografiji.

Konoba Mandrač - Brancin Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Orada
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Iako sam kolegi pomogao oko ramsteka, koji je definitivno najbolji odrezak koji sam probao u Hrvatistanu, nismo ga niti zajedno mogli pojesti do kraja. Đubre je preveliko. Kao da nam je netko T-Rexa servirao na tanjur. Zapravo bi mi i slistili taj ramstek da se prethodno nismo ubili u predjelu.

Jobulacije Doda - Čaša vina još nikog nije ubila - Mladen Grdović Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jobulacije Doda – Čaša vina još nikog nije ubila – Mladen Grdović
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ribu i odrezak je trebalo zaliti domaćim vinom. Uz ribu ide bijelo, a uz odrezak crno. Jobulacije je primicao vino nosu, njuškao je, mućkao i gledao kako se kapljice iškog eliksira sljevaju niz čašu. Moj pristup je bio malo konzervativniji, ali zato puno brži. Ispio sam prvu čašu na eks i zaključio da je vino dobro te ga nastavio piti ostatak objeda.

Konoba Mandrač - Vino Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Konoba Mandrać – Vino
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Za kraj nam je još samo ostalo da nabacimo zajedničku fotku sa majstorom roštilja. Pridružio nam se Jerko Marijan i smijao nam se kako nismo uspjeli pojesti sve do kraja. Nije Mandrač mjesto za hipstere. 

Konoba Mandrač - Iška mafija - Josip Novosel aka Gastro Snob, Jere Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda Foto: Flash.hr
Konoba Mandrać – Iška mafija – Josip Novosel aka Gastro Snob, Jerko Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda
Foto: Flash.hr
Konoba Mandrač - vesela fotka - Josip Novosel aka Gastro Snob, Jere Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda Foto: Flash.hr
Konoba Mandrać – vesela fotka – Josip Novosel aka Gastro Snob, Jerko Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda
Foto: Flash.hr

Shvatili smo nakon prve dvije fotke da nešto nije u redu. Ja stojim na čošku i nekako sam neprirodno nizak. Dogovorili smo se da ću ja stati u sredinu, kako bi ispao viši, jer budimo realni, ja i jesam visok i to ne samo u Japanu i Kini.

Konoba Mandrač - Ako se fotka pravilno odreže, mi smo iste visine - Josip Novosel aka Gastro Snob, Jere Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda Foto: Flash.hr
Konoba Mandrać – Ako se fotka pravilno odreže, mi smo iste visine – Josip Novosel aka Gastro Snob, Jerko Marijan aka šef kuhinje, Krešimir Kekez aka Jobulacije Doda
Foto: Flash.hr

Sve u svemu, uživali smo u klopi i najeli se kao nikad u životu. Bez imalo grižnje savjesti možemo reći da se najbolji odresci jedu na Velom Ižu u konobi Mandrać. Imaju vrhunsko domaće meso i ribu, a da svaki dan imaju samo najbolje i najsvježe namirnice, zaslužan je i gumeni gliser koji je parkiran ispred restorana i svako malo kreće put Zadra u nabavku robe. Samo je najbolje, dovoljno dobro za Mandrać, a to se vidi i osjeti svakim zalogajem.

Gliser konobe Mandrač Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Gliser konobe Mandrać
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

KONOBA MANDRAĆ – Veli Iž

Tel: 023 277 115

https://web.facebook.com/pages/Mandrać-Veli-Iž/123245174446781?fref=ts

 

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, samozatajni gastro stručnjak koji prezire ljude niska rasta, rekreativni bacač uroka i kamatar hobist, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.