Irena je bila vrijedna ovih dana pa sam ju odlučio odvesti na ljetovanje. Rekla je da nije nikad bila na Braču, a kako volim taj otok, nije me trebala previše nagovarati. Odveo sam ju na Bol. Smjestili smo se u hotel Kaštil u sklopu kojeg se nalazi restoran Vusio. Poznati su po ribljim specijalitetima, pa sam predložio Ireni da odemo na jednu finu večeru. Irena je od ribe jedino čula za šarana. Slavonsko je to dijete, koje ne krasi profinjenost čučerskog Gastro Snoba.
Restoran se nalazi na prekrasnoj terasi hotela s pogledom na more.
Malo sam se umislio jer Irena nije mogla skinuti pogled s mene. Poslje sam saznao da je buljila u usdirenu jahtu iza mojih leđa. Samo joj je luksuz na pameti. Suptilno mi je dala do znanja da se bacim u trošak jer je ona rođena za krstarenja.
Naručili smo medicu za aperitiv, a Irena kad gucne alkohol, zabrije da je Kim Kardashian. ”Slikaj me Joso!”, zamolila je prijetećim glasom.
Za predjelo nam je stigla sjajna pašteta od tune i tanjur s plodovima mora: salata od hobotnice, inćuni i kozice. Obožavam inćune. Oni su morski pršut. Irena se bacila na paštetu kao da je Gavrilovička. Rekoh joj: ”Polakše malo. Ovo je delikatesa. Uživaj.”
Nakon osvježajućeg predjela i pokoje čašice Kozlovićeve malvazije ”Santa Lucia”, uslijedilo je glavno jelo. Ljubazni konobar Tonči nam je filetirao Zubaca. Irena je rekla: ”Joso moj! Vidi koliki šaran.”. Odgovorih joj ljubazno: ”Nemoj da te sad ubijem pred Tonijem i gostima restorana. Kakav mrtvi šaran? Pa nisi na Dravi. Ovo je zubatac. Vrhunska riba.” Stvarno je bila odlično pečena i filetirana. Ireni je došlo da se odrekne slavonskih korijena. Rekla je: ”Ma kakav odojak! Zubatac je vrh.”
Irena i ja smo ljubitelji slatkog, a večera bez deserta je kao more bez soli. Toni nam je preporučio sladoled Vusio koji je servirao na stvarno spektakularan način i mariniranu krušku sa sladoledom u umaku od meda i vina (hrskavo, slatko, kremasto…, spektakularan spoj okusa).
Frane Radića 1
21420 Bol, Brač
tel: 385 (021) 63 59 95
http://www.kastil.hr/hr/vusio-bol.php
Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj plodova mora i vjetra u kosi, tiha patnja visokih žena, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.