Cipele Strugar – Savršenstvo iz Hrvatske

0

Trebao sam s Irenom otići na neki event i pita ona mene: ”Što si planirao obući”. Rekoh:”Trenirku i kožnjak. Što bih obukao? Pa naravno da ću odijelo obuć”. Pokažem ja njoj hlače i sako i sav sretan izvadim iz ormara cipele pokojnog tetka Mije. Još nije zemlja s njih otpala od kad sam oskvrnuo njegov grob. Budimo realni, što će pokojniku lijepi par cipela? Irena je imala izraz lica kao Dragi Vođa kad su mu razbili najdražu zdjelicu za rižu.

Strugar Cipele Irena Jakičić Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Strugar Cipele
Irena Jakičić
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

”Ne idem ja nikud s tobom, ako obućeš te cipele. Izgledaš kao da si krenuo na svadbu u Bedekovčinu. Nećeš me sramotit’ u javnosti. Ideš samnom u grad i kupit ćemo ti nove cipele”.

Rekoh joj: ”Obišao sam cijeli grad i jednostavno nema dobrih cipela”.

Irena: ”Da si obukao vrećice iz Dione, bile bi ljepše nego ovi opanci tetka Mije. Zar nisi čuo za Strugara?”

Rekoh: ”Jok. Tko je to?”

Irena: ”Vidi se da si pola života proveo u Čučerju. Strugar proizvodi najbolje cipele u gradu. Svidjet će ti se sigurno. Idemo tamo.”

Strugar se nalazi u Ilici 33. Mala obiteljska radnja koju je osnovao Alojz Strugar davne 1967. godine. Njihove cipele ulgavnom kupuju stranci, a radili su cipele za poznate političare, predsjednike, članove Hrvatske nogometne reprezentacije i brojne druge uglednike. Bila bi stvarno šteta da se i ja ne upišem na listu svih tih poznatih klijenata. Oprosti Mijo, ali Irena mi je draža od tebe. 

Čim sam uzeo prve cipele u ruke, znao sam da iz ove radnje ne izlazim bosonog.

Strugar cipele Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Strugar cipele
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Strugar cipele Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Strugar cipele
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr

Kako je riječ o vrhunskim cipelama ručne izrade, u radnji vam prije kupnje uzimaju mjeru noge (dužinu i širinu stopala). 

Strugar cipele Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Strugar cipele
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr

Iako nosim cipele broj 42, ovdje je ispalo da je moja veličina 41, s time da mi je lijevo stopalo mrvicu kraće od desnog. Možda zato što sam odrezao nokte. Super je što kod Strugara možete složiti cipelu kakvu želite (boja, uzorci, kombinacija više modela u jednoj cipeli…, nebo je granica). Ja sam odlučio uzeti jedne cipele za odijelo i jedne za trapke. Odabrao sam s njihove facebook stranice ova dva modela: 

Strugar cipele Foto: Strugar Facebook
Strugar cipele
Foto: Strugar Facebook
Strugar cipele Foto: Strugar Facebook
Strugar cipele
Foto: Strugar Facebook

Skužio sam da nemam odgovarajući remen za nove cipele, ali ispostavilo se da to i nije neki problem jer su mi rekli da mi mogu napraviti dva remena koji će pasati uz svaki naručeni par cipela. Ovakve bi cipele vani platio najmanje 500 eura, ako ne i više, a kod Strugara vrhunske cipele koštaju svega 200-250 eura.

Irena je bila sretna: ”Više me nećeš sramotit’ po gradu. Konačno imaš stila. Da su ti bar još noge malo duže pa da mogu kraj tebe nositi one visoke štikle. Ajde pitaj Strugara da ti složi malo veću petu”. U tom trenutku sam se suzdržavao da ju ne ubijem pred ljudima. 

Za nekih 30 do 45 dana, stižu mi nove cipele, a opanci tetka Mije idu u Caritas. Sigurno se sad pitate kako izgledaju cipele zbog kojih sam oskvrnuo tuđi grob?

Cipele tetak Mijo Kofekcija Mirogoj Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Cipele tetak Mijo
Kofekcija Mirogoj
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Strugar ima svoje poslovnice u Zagrebu i Beogradu, a ovo su njihove adrese:

STRUGAR

Zagreb, Ilica 33

tel: 01 483 3344

email: strugar@net.hr

https://www.facebook.com/Cipele-Strugar-214665525568565/

Beograd, ulica Cara Lazara 10

tel: 060 4 22 11 87

email: strugar.beograd@gmail.com

https://www.facebook.com/strugar.beograd/info/

Na ovom video klupu na 1:27:24 možete čuti izjavu Aleksandra Vučića kako također nosi Strugar cipele: 

PS: Nešto zabavno za kraj. Kako broj cipela govori koliko imate godina?

  • Uzmite broj cipela koji nosite i pomnožite taj broj sa 5
  • Dobiveni broj pomnožite sa 20 i dodajte mu broj godine u kojoj živite (znači 2016)
  • Od tog broja oduzmite godinu svoga rođenja i dobit ćete četveroznamenkasti broj. Prve dvije znamenke označavaju broj vaših cipela, a druge dvije broj vaših godina.

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, samozatajni oskvrnjivač obiteljskih grobnica, ljubitelj kožnih cipela i vjetra u kosi, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.