MIO CORAZON – TAPAS BAR – Dašak Španjolske u centru Zagreba

0

Uhvatila me neka glad pa sam odlučio Irenu pozvati u Mio Corazon – Tapas bar, kako bi osjetila dašak Španjolske u kojoj nikad nije bila. Za tapase je čula kao i za Madagaskar, al’ zna za borbu s bikovima i za nogometni klub Barcelona. Bila je uzbuđena kao Jadranka Kosor kad je dobila prvi broš. ”Joso me vodi na tapase. Mirjana, Ksenija….. jeste čule?. Ajme jadna li sam, kosa mi ravna k’o Slavonija. Moram hitno na frizuru”. 

Pokupio sam ju u frizerskom salonu Tony and Guy, gdje joj je Nikola Marić napravio sjajnu frizuru. Dočekala me sa sjajnom valovitom kosom, poput prave Španjolke. Stupnička Penelope Cruz, čak i ljepša. 

Irena Jakičić Frizura: Nikola Marić, Tony & Guy Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena Jakičić
Frizura: Nikola Marić, Tony & Guy
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U rječniku pod glad stoji Irenina slika. ”Joso gladna sam.’Oće li bit puno tih tapasa?”. Iskreno i ja sam se to pitao jer nisam puno bolji od nje kad je glad u pitanju. Mio Corazon se nalazi u Radićevoj 16, koja je sad raskopana, tako da nismo mogli uživati na sunčanoj terasi, ali nije nam ništa falilo niti unutra jer je ambijent prekrasan. Pravi španjolski ugođaj, topla kućna atmosfera i sjajna španjolska glazba. Dočekala nas je ljubazna gospođa za koju se na kraju ispostavilo da je mama vlasnice bara. Smjestili smo se za stol, a ona nam je složila prvu rundu tapasa i dvije sangrije od crnog vina i bobičastog voća.

Mio Corazon - tapasi Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon – tapasi
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon - sangrije i tapasi Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon – sangrije i tapasi
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U prvoj rundi smo probali kombinacije: pršut-sir, panceta-suha šljiva, domaći pesto i cherry rajčice, mozzarela-rikola-rajčice i pikantni tapas sa sirom i maslinom. Irena ih je rezala na pravedne polovice koje su nestale u sekundi koliko su bile dobre. Sve je bilo svježe i friško pripremljeno, a definitivnu pobjedu odnosi domaći pesto koji je bio za prste polizati. Odmah smo naručili rundu od 5 novih tapasa.

 

Mio Corazon - sangrije i tapasi Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon – sangrije i tapasi
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U drugoj rundi smo probali sjajan namaz od tune, dva tapasa s kobasicama, jedan s pečenom paprikom, jedan s feta sirom i narančom i zadnji s fenomenalnim namazom od plodova mora. Drugu platu smo smazali još brže nego prvu. Bilo je u ponudi još raznih tapasa (kompozicije voća, povrća, sireva, morskih plodova i namaza na kruhu) i sad mi je ful žao što ih nismo sve probali, al’ Irena i ja smo se čuvali za kolače. ”Vid’ Joso! Imaju čokoladnu tortu sa slaninom. Ja bi slaninu. To bi ja”. Gdje god dođemo, Irena traži čokoladnu tortu sa slaninom i svi ju blijedo gledaju, uključujući i mene, ali ovdje su stvarno imali takvu tortu i moram vam priznati da prase i čokolada idu zajedno k’o Papa i Mercedes. Savršena kombinacija.

Mio Corazon - čokoladna torta sa slaninom Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon – čokoladna torta sa slaninom
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Druga torta je isto bila genijalna (od bučinog ulja i bučinog brašna s grožđicama).

Mio Corazon - Bučina torta sa grožđicama Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Mio Corazon – Bučina torta sa grožđicama
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Malo je reć da smo se ubili od hrane. Satrali smo se. Nakon klope mi je Irena rekla: ”Pa ja sam kao mala sa kumičinom jela tapase, a da nisam ni znala da su to tapasi. Mi smo to zvali: KRUHA, MASTI I SOLI. Namažeš svježu svinjsku mast na kruh, posoliš, a možeš još dodati crvene paprike i češnjaka”. Došlo mi je da zagrlim jadnicu i da je lišim života, ali nisam mogao pred svjedocima. Započeli smo razgovor s mamom vlasnice Marčele Kolman, koja je sa suprugom Španjolcem otvorila ovaj sjajni tapas bar. Izuzetno simpatična i duhovita žena. Pričala nam je svoje dogodovštine iz svih krajeva svijeta. Naravno da smo se slikali za uspomenu. Jedna ozbiljna i jedna veselija fotka.

Tapas Mafija Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Tapas Mafija
Foto: Irena Jakičić, Flash.hr
Kamen gori val se pjeni, zagrljeni, zagrljeni:) Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Kamen gori val se pjeni, zagrljeni, zagrljeni:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Idilu je prekinuo Irenin urlik: ”SISAAAA! Joso vidi SISA!!!!!”. Pomislih u sebi ”O ne! Opet se skida u javnosti. Pa nemoj me sramotit’. Išli smo na terapije, bila si na elektrošokovima. Rekla si da više nećeš”. Okrenuo sam se prema njoj, al’ mi je odmah pao kamen sa srca kad sam vidio da je pričala o sisi žene na slici koja krasila zid Mio Corazona.

Ja sam milio da sam samo ja opsjednut sa sisama, ali Irena je gora od mene. Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Ja sam milio da sam samo ja opsjednut sa sisama, ali Irena je gora od mene.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je uvijek bila veliki ljubitelj umjetnosti:) Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Irena je uvijek bila veliki ljubitelj umjetnosti:)
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Obećao sam Ireni da ću ju odvesti u Barcelonu, a do tada ćemo sigurno još koji put navratiti u Mio Corazon na tapase. Posebnost ovog bara je što je svaki dan nešto drugo u ponudi, tako da nikad nećete naletjeti na istu hranu. Sjajan ambijent, odlična hrana, pristupačne cijene i ljubazni vlasnici su sigurno dobar razlog da navratite u Radićevu 16 na tapase i sangriju. Rade svakim danom od 10 ujutro do ponoći, a vikendom do 1 ujutro.

Mio Corazon – tapas bar

Radićeva 16

Mob: 091 240 1790

https://www.facebook.com/miocorazonzagreb/?fref=ts

MIO CORAZON - TAPAS BAR Foto: Josip Novosel, Flash.hr
MIO CORAZON – TAPAS BAR
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, Čučerski Antonio Banderas, ljubitelj tapasa, samozatajni bacač uroka, dopisni član časopisa ”Bolje biti visok, nego nizak”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.