Zlatno mlijeko i pasta od kurkume – zlatni eliksir zdravlja u svega 10 minuta!

0

Zlatno mlijeko i pasta od kurkume – zlatni eliksir zdravlja u svega 10 minuta!

Kurkuma je odavno poznata i na istoku i na zapadu, no naše se poznavanje tog visokovrijednog sastojka sve do nedavno većinom svodilo na njegovu uporabu kao začina koji dodaje okus i boju u indijskim jelima. U novije vrijeme njena popularnost sve više raste i sve više ljudi prepoznaje njen učinak i djelovanje na puno više područja. Osim u pripremi hrane i kao začin, sve je poznatija kao dobar način za poboljšanje zdravlja kože i kao eliksir koji pomaže i za mnoge druge zdravstvene probleme. O njenim povoljnim učincima moglo bi se pričati i pisati satima, a mnogi su tome već posvetili puno energije, tako da sigurno nećete ostati uskraćeni za informacije odlučite li malo proguglati na tu temu…

U mnogim dijelovima Indije, kurkuma je bitan dio svakog tretmana ljepote. Kada se nanosi na kožu u obliku paste ili maske za lice, može pomoći u liječenju akni, ekcema, rosacea, a nerijetko se u spominje i u kontekstu tvari koji pomažu pri pomlađivanju kože, posebice u kombinaciji sa nekim drugim sastojcima.

No za početak, ovom prilikom orijentirati ćemo se prvenstveno na jedan vrlo jednostavan, a superzdrav recept za napitak koji svi možemo vrlo lako pripremiti kod kuće u svega 10ak minuta!

Korak 1: Pasta od kurkume:

Sastojci:
1/4 šalice praha od kurkume
1/2 šalice čiste vode
1/2 žličice mljevenog crnog papra


Uzmite 1/4 šalice praha od kurkume i pomiješajte ga sa 1/2 šalice čiste vode. Dodajte
1/2 žličice mljevenog crnog papra.

Kombinirajte kurkumu i crni papar kako bi maksimizirali apsorpciju i učinak naime, papar povećava bioraspoloživost kurkume i od 2000% !!!

Pirjati na srednje jakoj vatri najmanje 7-10 minuta, stalno miješajući.

Primijetiti ćete kako mješavina poprima oblik guste paste, a ako vam dobivena pasta djeluje previše suhoili gusto, možete dodati još malo vode po potrebi.

Nakon što se ohladi, staviti u staklenku, dobro zatvoriti i spremiti u hladnjak. Tako čuvana pasta može trajati i dva tjedna, neki spominju i mjesec dana, ali je kao i sa svim ostalim, uvijek bolje korisiti sviježe namirnice i mješavine. Idealno, ovu mješavinu obično pripremim za vikend i traje mi do idućeg. Tako pripremljenu pastu zatim možete koristiti za dobivanje “Zlatnog mlijeka”, koje odlično prija i u hladna zimska jutra uz doručak (nikad ne uzimati na prazan želudac), ali i pred polazak na spavanje, a preporučljivo ga je piti svakodnevno, 1-3 puta dnevno. Na vama je da sami odlučite o tome kako ćete ga sebi dozirati, no divno je uvrstiti ga u neku svoju jutarnju ili večernju rutinu i konzumirati ga redovito, jer kao i većina tih malih eliksira i (s)tvari koje povoljno dijeluju na opće stanje organizma, poželjno je, ako ne i obavezno imati koliko toliko discipline i koristiti ga redovito bar neko vrijeme, ne bi li benefiti takve upotrebe bili očiti.
Korak 2: Zlatno mlijeko

Sastojci:

– 1 šalica mlijeka (kravlje, kozje, sojino, rižino, bademovo, kokosovo, zobeno ili bilo koja dr. kombinacija- osobno preferiram bademovo ili kokos – lješnjak kombo)
– 1 žličica hladno prešanog kokosovog ulja  (može i djevičanskog maslinovog, eko od sezama i sl.)
– 1/4 žličice -1 žličica paste od kurkume
– Med ili javorov sirup

Upute:

Sve sastojke (osim meda) izmješajte u džezvici ili lončiću i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pritom obavezno stalno miješajte i ne dopustite da smjesa zakuha. Na kraju po želji dodati malo meda ili javorovog sirupa.


Na ovom linku možete pogledati i video o pripremi i raznim varijacijama zlatnog mlijeka.

Živjeli! 😉

Rea Tas aka Žena Vrač izvor: Rea Tas Facebook
Rea Tas aka Žena Vrač
izvor: Rea Tas Facebook

Autorica: Rea Tas aka Žena Vrač

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20