Paninoteka – Ljubljana – za ljubitelje slovenskih delicija

0

Jednom sam kolegici Jasminki za kaznu na tečnom slovenskom otpjevao pjesmu ”Moj očka ‘ma konjička dva”. Mislio sam da ću je se tako otarasiti, ali sam se prevario poput Jovanke Broz kad je pomislila da će naslijediti Titove milijune. Sila je u Jaci jaka. Ne samo  da joj se pjesma svidjela, nego me i neki dan pozvala da odem s njom kao vičan poznavaoc slovenskog jezika u Ljubljanu na izlet. Sjeli smo u njen minijaturni Peugeot u kojem su se čak i moje kratke noge doimale velikima i uputili se u daleku, ali prijateljsku Sloveniju.

Spremio sam joj sendvič za put jer je uvijek gladna. Umjesto zahvale, dobio sam jezikovu juhu anoreksične Jace. Rekla je da sam stavio previše sira i da je sve nekak’ kiselo. Kriva je bila djelatnica Dione koja mi je, umjesto luksuznog Ementalera, uvalila jeftini Podravec. Uvijek se sprdamo kako je Slovenija mala, ali Jaca se uspjela u njoj izgubiti. Pet puta je krivo skrenula u Ljubljani i na kraju smo skoro završili na aerodromu u Kranju. Morala se naći s jednim Slovencem, koj’ je od nje naručio sliku. (Naime, Jasminka Škalić je poznata zagrebačka slikarica i dizajnerica nakita). Ja sam joj trebao olakšati proces kupoprodaje jer sam dobar poznavaoc jodlanja. Iako smo zakasnili, čovjek nas je pristojno dočekao, a ja sam nakon pozdrava rekao: Ampak, 250 eura prosim. Kupoprodaja je uspješno obavljena, a umjesto sreće, u meni su se javili prvi znakovi kanibalizma. Nisam cijeli dan ništa jeo, a od Jasminke se baš i ne bih najeo. Rekoh joj: Ajmo nać neki dobar restač u Ljubljani, a usput se možemo i malo prošetati po gradu i nabaciti par provokativnih fotografija.

Jasminka Škalić - MOST - ulje na platnu Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Jasminka Škalić – MOST – ulje na platnu
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

U samom centru na Jurčićevom trgu 3, naletili smo na mali restoran Paninoteka. Bio je pun ljudi, što je uvijek dobar znak kad idete u restoran. Sjeli smo za stol i naručili dvije čaše vina kako bi Jasminka došla k’ sebi. Ne može trijezna vozit. Nije taj tip. Ona je naručila domaće crno vino, a ja Teran Lisjak Boris. Nisam stigao ni reć: ”Kakav divan teran…”, a Jaca je već strusila svoju čašu na eks.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Ljubazna konobarica koja je inače porijeklom iz Labina, preporučila nam je goveđi gulaš sa palentom i piletinu punjenu pršutom i sirom u umaku od meda sa štruklima od sira. Gulaš je bio savršen. Mekano goveđe meso topilo se u ustima kao albanski sladoled na ljetnoj žegi, a palenta isjeckana na masonske trokutiće, uklopila se u ovo jelo, kao slovenska zastava na kući Joška Jorasa.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Da mi je netko nakon gulaša ponudio slovensko državljanstvo, potpisao bih odmah.

Piletina je bila slatkasta od meda, a iznutra slana i ljepljiva od pršuta i sira. Sjajna kombinacija okusa, koja je još više došla do izražaja uz štrukle od sira, koji su se jednostavno topili u ustima. U jednom trenutku mi se učinilo kao da čujem zujanje pčela. Pomislih u sebi: ”Jebote, ovaj med je stvarno dobar”, al’ tad sam pogledao Jasminku i skužio da zuji od alkohola.

Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Večera bez deserta je kao Slovenija bez izlaza na otvoreno more. Ne ide jedno bez drugog. Naručili smo čokoladni mousse s domaćim voćnim preljevom i slatki kozarček (Slatko iznenađenje) – čokoladni mousse, raffaello, krema od jagode i lješnjaci.

Sladki kozarček Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Sladki kozarček
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Čokoladni mousse Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Čokoladni mousse
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Čokoladni mousse je bio odličan, ali Sladki kozarček je bio perverzija na tanjuru, točnije perverzija u čaši. Čokoladni mousse uz savršenu raffaello kremu koja stvarno ima okus kao pravi raffaello sa hrskavim, mrvljenim keksima i lješnjacima.

Paninoteka je odličan mali restoran, (zapravo spoj kafića, sendvič bara i restorana) sa zanimljivim izborom uksunih jela. Cijene su pristupačne, a osoblje je ljubazno i brzo. Neću si moći oprostiti što nisam naručio i hamburger koji je jela djevojka pokraj našeg stola. Jednostavno više nije stalo u mene. Znam što ću probati sljedeći put. Ako se nađete u Ljubljani, obavezno navratite u Paninoteku. (Slovenija je mala, ali joj je gastronomija velika).

Paninoteka Tko je ova niska djevojka (čitajte: Jasminka Škalić), pokraj ovako visoka mladića (čitajte: Josip Novosel aka Gastro Snob) Foto: Mlada slovenska djevojka, Flash.hr
Paninoteka
Tko je ova niska djevojka (čitajte: Jasminka Škalić), pokraj ovako visoka mladića (čitajte: Josip Novosel aka Gastro Snob)
Foto: Mlada slovenska djevojka, Flash.hr

Ps: Ljubljana je stvarno lijep grad, a u vrijeme adventa je sigurno jedan od najljepših gradova u Europi. Index ljepote je dodatno skočio kad smo se pojavili Jasminka i ja, ali nije sada ni vrijeme ni mjesto da pišem hvalospjeve o našem izgledu. Slike govore tisuću riječi.

Advent u Ljubljani Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Advent u Ljubljani
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

PSS: Jasminka se pobrinula za to da izlazak ne prođe bez ekscesa. Šetajući gradom, naletjeli smo na prijateljski nastrojene i nadasve rasvirane Rome. Nisam stigao reć ni bakar, a Jasminka se već počela izvijati kao zmija. Probudila se u njoj Esma Redžepova. Kad se počela skidati na minus 5, zamolili su nas da napustimo Ljubljanu. Imat ćete priliku vidjeti čedniji dio ovog video uratka.

 

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, veliki ljubitelj slovenske gastronomije, dopisni član magazina ”Jodlajmo zajedno”, štovatelj lika i djela Joška Jorasa, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.