Došao sam ove godine u Rovinj na Weekend media festival i iako mi je posao bio u prvom planu, nisam mogao zanemariti činjenicu da se nalazim u Istri koja je poznata po svojoj gastronomskoj ponudi. Za prvu večer sam odabrao restoran Giannino – stara trattorija koja je prije četvrt stoljeća blistala sjajem jedinog luksuznog restorana u Rovinju i koja je sve do danas zadržala visoke gastronomske standarde.
Kako dolazim iz tradicionalne prigorske obitelji u kojoj otac od majke traži rastavu braka ako mu servira ribu, tako sam godinama bio uskraćivan za mediteranske delicije. Kakve ribe, kakve školjke…., a o istarskim specijalitetima tipa tartufi da i ne govorim. Jedina gljiva koju moji roditelji priznaju i poznaju je vrganj i eventualno šampinjon. Rezervirao sam stol za četvero, a društvo su mi pravili kolegica Barbara, Ella Dvornik i njezin dečko Charles.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Ljubazni konobar nam je preporučio za početak pijat mješanih školjaka i jedno riblje predjelo (salata od hobotnice, riblja pašteta, brancin, kozice, inćuni, srdele, palenta, carpaccio od ribe i tartar od tune), uz koje nam je donio bocu sjajnog Frankovićevog Sauvignona Santa Lucia. Kao mali sam gledao oca kako degustira vina, tako da sam od njega pokupio sva znanja i profinjenost koja je potrebna kako bi se razdvojilo žito od kukolja (u prijevodu: kako biste razdvojili kvalitetna vina, od onih koja će postati kvalitetna kad se u njih doda malo mineralne).
Foto: Barbara, Flash.hr
Foto: Ella Dvornik, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Znam da bi me se roditelji odrekli istog trena, al’ me nije bilo briga. Nema do istarske kuhinje. Sve je bilo svježe i uksuno, a porcije dovoljno velike da se najedu i ljudi poput Ljube Česića Rojsa ili Čobankovića. Biti u Istri, a ne naručiti tartufe je kao jesti tost bez kavijara. Sljedeće jelo su bili ravioli punjeni sirom s tartufima. Sve je bilo dekorirano komadićima jagoda, a za onaj finanlni štih, zalili smo malo maslinovog ulja preko svega. Ako me budu pitali što želim za posljednji obrok, onda će to biti ovo jelo.
Foto: Ella Dvornik, Flash.hr
Popili smo još jednu čašu vina, a zatim je na stol došla orada s povrćem i pečenim krumpirom. Mogu vam ja pričati kako je to lijepo izgledalo i kako je bilo fino, ali neću. Dođite u restoran Giannino i uvjerite se sami. Slika govori tisuću riječi.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Prije deserta, konobar nam je donio novu bocu vina.
Kozlovićev Sorbus – Desertno vino, bistre i duboke žuto zlatne boje. Ugodna i vrlo intenzivna muškatna mirisa u kojem se atraktivne cvjetne note bijelog i žutog cvijeća isprepliću s kandiranim citrusima, bijelom čokoladom, pitom od jabuka, koricom naranče i suhim marelicama.
Naravno da ovo nisu moje riječi. Meni je vino bilo fino i slatko. Ne bih nikada otkrio što sadrži u sebi, ali zato postoji Google:)
U svakom slučaju ovo je bilo vino večeri i da se mene pita, pili bismo ga dok ne dobijemo šećernu bolest.
Morat ću razgovarati s blagajnicama u Dioni da ga uvrste u svoju ponudu. Dosta je bilo više Tuge za jug i Ribara. Ljubitelji Dione su se educirali i sada znaju što žele. Samo najbolje je dovoljno dobro za moje istančano nepce.
Večera bez deserta je kao HDZ-ovac bez optužbe za mito i korupciju. Ne kaže se uzalud: Šećer na kraju.
Naručio sam ili dobio, više se ne sjećam, dva kolača. Čokoladnu tortu i Mille Foglie s kremom (nešto slično kao kremšnita). Vrhunska poslastica za kraj koja je stavila točku na i ove sjajne večere.
Svakako vam preporučam, ako se kojim slučajem uputite u Rovinj, da posjetite restoran Giannino. Prekrasan satarogradski ambijent, ljubazno i educirano osoblje, odlična hrana i vrhunska vina po razumnim cijenama. Savršeno mjesto za mesojede, ali i za vegetarijance.
Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Giannino
Agusta Ferrija 38, 52210 Rovinj.
Tel: 052 813 402
Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob, ljubitelj tartufa, sirove ribe, peraja Sredozemne medvjedice, pavijanovih kažiprsta, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda snob.