HOTEL KORINJAK – vegetarijanska oaza na Velom Ižu

0

Prije dvadesetak godina, prvi puta sam posjetio otok Iž u zadarskom arhipelagu i od tada se svako ljeto vraćam tamo. Bila je to ljubav na prvi pogled. Otok me malo podsjeća na onu staru seriju ”Kafić uzdravlje”. Svi svakog znaju, ugodna opuštena atmosfera i uz sve to, kristalno čisto more, nema prometa, nema buke, odlična klopa…, mjesto na kojem punim baterije za ostatak godine. Netko ide na duhovnu obnovu u Međugorje, a ja idem na otok Iž.

Veli Iž Izvor: http://korinjak.com
Veli Iž
Izvor: http://korinjak.com

Moji prijatelji imaju kuće na Ižu i bio sam dobrodošao kod njih dok nisam počeo jest kao Pavarotti pa su mi lijepo dali do znanja da više nisam poželjan u njihovim siromašnim domovima. Svake bi godine iznajmio neku sobicu i klopao u lokalnim restoranima. Mislio sam da će tako biti i ove godine, ali kad sam htio rezervirati smještaj, iznenadio sam se k’o Zoran Milanović kad je čuo da ćemo ostati bez Piranskog zaljeva. Naime, sve sobe su bile popunjene i mjesta za mene nije bilo. Proklinjao sam Grke i grčku krizu. Navalili svi u Hrvatsku i sad više nema mjesta za mene na mom otoku sreće.

Taman kad sam pomislio da ću se pržiti u Zagrebu dok se moja ekipa kupa na Ižu, sjetio sam se svoje prijateljice Ive koja je radila na recepciji hotela Korinjak na Velom Ižu. Pomislih u sebi: ”Zar tajkunima poput mene nije mjesto u hotelu? Prestar sam ja za trošne sobice”. Istog trena sam nazvao hotel i na svu sreću uspio u zadnji čas rezervirati sobu.

Hotel Korinjak izvor: Hotel Korinjak
Hotel Korinjak
izvor: Hotel Korinjak

Hotel Korinjak, smješten na snažnoj energetskoj točki u samom središtu Iža, na gradskoj plaži i prvi je hotel na Jadranu specijaliziran za holističke, individualne i grupne programe osobnog (samo)razvoja uma, tijela i duše, pod nazivom Odmor za dušu. U svojoj ponudi ima zdravu i uravnoteženu vegetarijansku prehranu baziranu na mediteranskoj kuhinji, te čaj pripremljen od više vrsta otočkih samoniklih biljaka.

Iako živim u centru Zagreba i otvorenih sam svjetonazora, moji roditelji su konzervativni tradiconalisti, smješteni u malom pitoresknom mjestu, zvanom Čučerje. Ako ste se ikad zapitali kako izgleda Majka svih vukojebina, odite tamo. Odgojen sam kao mesojed, a moji ne mogu pojesti ništa, ako to nisu ubili svojim rukama. Kad im je moja sestra izjavila da je postala vegetarijanka, otac ju je htio poslati doktoru, mama je rekla da će umrijeti, a baka se uplašila da je upala u neku sektu. S vremenom su shvatili da ju ne mogu vratiti na mesni put pa je otac popustio i na tradicionalnom obiteljskom roštilju, samo za seku, spremio vegetarijanske ražnjiće (red paprike, red piletine…). Seka je popizdila i rekla da će pojesti samo papriku. Ona je vegetarijanka i ne jede piletinu. Stari je rekao: ”Ne seri! Piletina nije meso. Jedi”.

Bio sam sretan što sam našao smještaj u hotelu, ali me iskreno bilo strah vegetarijanske klope (Ne zato što ne volim povrće, već zato što sam mislio da se neću moći najesti samo od zelenjave). Imam dosta frendica vegetarijanki i uvijek sam se pitao: ”Kako one prežive od povrća?”.

foto: Josip Novosel, Flash.hr
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Došao sam na Veli Iž 1.8. i smjestio se u urednu dvokrevetnu sobicu hotela Korinjak. Pomislio sam: ”Imam lijepu sobu, krevet, wc, tuš, besplatni WIFI u hotelu, sunce, more…., ako su svi ljudi ovdje zadovoljni povrćem, valjda ću biti i ja. Doručak se poslužuje u 8 ujutro, ručak u 13:00, a večera u 19 sati, na terasi hotela, koja ima prekrasan pogled na gradsku plažu.

Doručak je klasični švedski stol, samo bez mesa. Čaj od lokalnog bilja, kruh, maslac, džemovi, žitarice, jogurti (voćni i obični)…, sve idealno za početak dana. Ako nemate puni pansion, ručak možete uzeti za 53 kune (7 eura), a na ručak ili večeru, ako uplatite rezervaciju na vrijeme, možete doći čak i ako niste gost hotela.

Pogled sa terase hotela Korinjak Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Pogled sa terase hotela Korinjak
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Za ručak sam imao integralni Quiche sa tikvicama, slanim sirom, đuveđ i rižu te mješanu salatu za prilog, koju sam začinio maslinovim uljem. Sjajno je sve to izgledalo, al’ to su i krščani rekli za Koloseum dok nisu pustili lavove na njih. Moj strah je nestao odmah nakon prvog zalogaja. Sve je bilo sjajnog okusa, a porcija dovoljno velika da nakon nje nisam više osjetio glad. Obično bi nakon mesnog ručka osjetio umor i prilegao, ali to se ovaj put nije desilo. Bio sam sit, ali pun energije. Večera mi je bila još ugodnije iznenađenje. Švedski stol sa više vrsta jela po principu: ”All you can eat”. Pomislih u sebi: ”Ako su vegetarijanci ikad zamišljali raj, onda je on ovako izgledao”. Drugi dan sam za ručak jeo pohanu ciklu sa pire krumpirom, pečenim paprikama i umakom od rajčica. Mogao bi sad pisati koliko je to bilo fino, al’ neće vam to značiti ništa. Slika govori tisuću riječi, a u okus ćete se morati uvjeriti sami kad posjetite hotel Korinjak.

foto: Josip Novosel, Flash.hr
foto: Josip Novosel, Flash.hr

Uz glavnu zgradu s terasama, restoranom i recepcijom, u preuređenom paviljonu „Maslina“ i „Lavanda“ hotel raspolaže sa 130 ležajeva u 78 soba, od kojih je većina s balkonom.

Za potrebe izvođenja seminara i radionica, u sklopu hotela koriste se tri dvorane, velika natkrivena terasa te tri manje prostorije za individualne tretmane.

U borovom šumarku nadomak hotela i plaže smješten je kamp, uz odvojeno sjenovito parkiralište za 80-ak vozila.

Izvor: Hotel Korinjak
Izvor: Hotel Korinjak

Za sve ljubitelje netaknute prirode ovo je pravi mali raj. Možete istraživati skrivene otočke uvale, kupati se na kamenim plažama u sjeni tamarisa i borova ili se jednostavno pridružiti društvu na plaži ispred hotela.

Hotelskom barkom osiguran je i prijevoz na obližnji „robinzonski“ nenaseljeni otočić Rutnjak gdje opet možete uživati u zelenilu bujne vegetacije i miru skrovitih plaža.

SVAKODNEVNI LJETNI PROGRAM „ODMOR ZA DUŠU“ TIJEKOM LJETNIH MJESECI :
  • 05:00 – 07:00  Pozdrav Suncu na brdu Korinjak (yoga sunca)
  • 07:00 – 08:00  Jutarnje Yoga vježbe
  • 08:00 – 09:30  Doručak (samoposluživanje)
  • 10:00 – 10:30  Vođena meditacija – „vježbe“ svjesnosti
  • 12:00 – 13:00  Gong zvučna kupka *
  • 10:00 – 13:00  Seminari, radionice, predavanja prema programu*
  • 13:00 – 14:00  Ručak *
  • 15:00 – 18:00  Seminari, radionice, predavanja prema programu*
  • 19:00 – 20:30  Večera (samoposluživanje)
  • 21:30 – 23:00  Večernji program: ples-pjesma-svirka – svjesni dvd filmovi, poezija, plesna animacija

Aktivnosti svakodnevnog programa uključene su u cijenu polupansiona u hotelu i kampu, a u svim ovim aktivnostima, ljepotama otoka Iža i jedinstvenoj ponudi koju pruža hotel Korinjak, možete uživati već za 25 eura po danu (polupansion) do maksimalnih 65 eura po danu, ovisno o terminu u kojem dolazite u hotel.

Ako volite dobru i zdravu vegetarijansku hranu, netaknutu prirodu, sunce, more, Yogu, ples, meditaciju, onda su Veli Iž i hotel Korinjak idealno mjesto za vas. Ja ću se sigurno vratiti ponovno, a možda uskoro pređem i na vegetarijansku prehranu pa makar me se roditelji odrekli zbog toga. U svakom slučaju, jest ću za početak više povrća, a manje mesa.

Više o ovom jedinstvenom vegetarijanskom hotelu, možete saznati na njihovoj web stranici  http://korinjak.com

autor: Josip Novosel

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20