Fantasy/Avantgarde Make up Creation inspiriran kombinacijom Mad Maxa i Star Tracka

0
Foto: Josip Novosel
Foto: Josip Novosel

Blago autistična kolegica koja izgleda kao dobrovoljni davatelj krvi koji ne zna reći NE (zgodna, ali blijedolika), uopće ne bi bila bitna za ovu priču da me danas nije pozvala u kino Europa, gdje je s kolegicom demonstrirala umijeće filmske šminke i maske. Ovakav uvod je zaslužila jer me pred ljudima u javnosti nazvala KEPEC, a imam 172 cm, a možda i koji milimetar više. HIJENOOOOOO! Stručnjakinja za šminku i specijalne efekte, a takve izraze koristi. SRAMOTA! Osjetit ćeš ti Hobitov bijes!

Da sad ne bacam drvlje i kamenje po Bianki, vraćam se na današnji događaj. Naime, u sklopu Fantastic Film Festivala, koji se ovih dana održava u Zagrebu, vizažistice iz Ministry of Beauty akademije, Silva Stojanović (završila: FLEURIMON Make up School u Parizu) i Bianka Žugelj (završila prestižni CINEMA Make up School u Los Angelesu), odlučile su na spektakularan način najaviti Character i Prosthetic Make up tečaj, koj će započeti ove jeseni u Ministry of Beauty akademiji u Zagrebu.

Kao model im je poslužila prelijepa Irena Jakičić kojoj su vjerojatno rekli: Par poteza s kistom, umjetne trepavice, malo ruža za usne i gotovi smo za čas. Naivna poput stranke umirovljenika, mlada i zelena djevojka, nasjela je na vizažističku propagandu i sjela u stolicu iz koje se nije dizala iduća 4 sata. Silva i Bianka su odlučile napraviti nešto posebno: Fantasy/Avantgarde Make up Creation inspiriran kombinacijom Mad Maxa i Star Tracka.

Ja sam malo zadocnio na sam početak makeovera, tako da sam Irenu ugledao ćelave glave i modro plavih očiju (poput onih u filmu Dina, pješčani planet).

Pomislio sam u isti tren: Možda Bianka radi omaž mojoj ćeli? Da je kosa dobra i ja bih ju imao. Bianka to zna. Nažalost bio sam u zabludi kao Bojan Jambrošić kad je pomislio da će postati novi Cetinski. Radila je neku varijantu Sedme od devet. Htio sam biti običan promatrač, ali me Silva zaskočila i rekla: Jel bi mogao par fotki opalit, mojim mobitelom dok šminkam? Tih par fotki se na kraju pretvorilo u maratonski photosesion, a ja sam se osjećao kao čučerski Lupino. Fotografirao sam iz svih kuteva, izvodio akrobacije, ne bi li uhvatio najbolji kadar.

Ako me se na dan Bezbednosti sete, sete se, ako ne, nikom ništa.

 

Foto: Josip Novosel
Foto: Josip Novosel

Fascinantno je bilo gledati Bianku i Silvu kako rade bez ikakve komunikacije. Kao da razgovaraju nekom vizažističkom telepatijom. Rekoh: Da nisu vještice? Takvima je mjesto na lomači, a ne na slobodi. Pokušao sam im čitati misli.

Silva: Bianka, ako staviš još jedan šaraf na Ireninu glavu, krvi ću ti se napiti!

Bianka: Ali Silva, znaš da ja volim šarafe. Uvijek sam htjela biti kamiondžija. Dodaj mi okastu trinaesticu. Moram ovo zategnuti u Ireninu lubanju.

Silva: Zašo joj crtaš veliko slovo U na čelu?

Bianka: Oprosti. Malo sam se zanijela.

Irena je sve to trpila bez imalo pogovora. Možda su jadnicu drogirali. Bianka joj je sa airbrushom crtala kičmu, a ova nit A, nit B. Ja sam ju malo provocirao: ”Bianka! znaš li ti risati? Evo, ako narišeš konja, dat ću ti pet dinara. Odi na svjetlo. Pokvarit ćeš oči”. Uzalud sam se trudio izbaciti ju iz takta. Ona je bila u nekom svom filmu i samo je špricala s kistom, gore dolje bez prestanka. Kako se projekt bližio kraju, konačno sam stekao dojam njihove moderne postapokaliptične vizije. Irena je imala onaj pogled Charlize Theron iz Mad Maxa, ali je ujedino izgledala kao neko čudnovato biće sa nekog drugog planeta.

Ljudi su se počeli okupljati i slikati,  a ja sam rekao: Nemojte mene. Ja sam tu najmanje bitan. Slikajte Irenu. Ovo se ne viđa svaki dan.

Pitao sam Silvu i Bianku: ”Jel Irena predstavlja neki lik iz SF filma”, a one su mi rekle da je to njihova vizija. Stvorili su je iz svoje glave. Žene i mašta, mogu svašta. Šta da vam kažem? Genijalke.

 

Izvor: Fantastic Zagreb
Silva, Irena i Bianka, Izvor: Fantastic Zagreb

Stari Latini bi rekli: ”HANIBAL ANTE PORTAS” ili u prijevodu: ”Film bez šminke je kao selo bez crkve i škole”, a ja ću reć: Nemam šta reć. Impresioniran sam.

Mislim da slike govore tisuću riječi. Gledajte i uživajte.

Ako želite naučiti ovakve stvari, više ne morate napuštati Lijepu našu. Zaletite se u Varšavsku 14 u Ministry of Beauty gdje će vam Silva i Bianka otkriti sve tajne vizažističkog zanata.

Ps: To što sam pohvalio ovaj event i vizažističko umijeće Silve i Bianke, ne znači da neću Bianki večeras baciti uroke.

Mene ćeš ti zvati KEPECOM i to pred djecom?

Požalit ćeš dan kad smo se upoznali.

Moji me ne našli ako ti se ikad više javim.

Zore ne dočeko, ako te ikad nazovem.

Kad me se sjetila, doktora posjetila.

Prokleta bila na Božić 2015.

 

 

 

 

MINISTRY OF BEAUTY:

adresa : Varšavska 14, Zagreb
kontakt : Silva Stojanović
+385 91 2699 807
+385 98 1683 799
e-mail: silva@ministryofbeauty.at , office@ministryofbeauty.at

 

 

Autor: Josip Novosel, samozatajni bacač uroka, ljubitelj goblena sitnog boda, Azijski div, prijatelj                                                   imućnih. prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.