Bart van Lier nastupio u ciklusu Jazz orkestra HRT-a

0
Dinko Bažulić
Dinko Bažulić

Jazz orkestar HRT-a sinoć je, 22. travnja u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti nastupio uz gosta iz Nizozemske, Barta van Liera, koji se osim kao vrstan trombonist predstavio i kao dirigent, izmjenjujući se na tom mjestu s Andreasom Marinellom.

Bart van Lier školovao se na Hilversum Music Lyceumu, a karijeru je počeo snimajući komercijalne programe za potrebe radija i televizije te nastavio članstvom u brojnim ansamblima, među kojima su Tony Nolte TV orkestar, Vari Tansorchesters, Netherlands Jazz Orchestra, Varadansorkest, Slide Hampton’ s 4trombone Group, septet Frans Elsen, Skymasters i brojni drugi. Osim što je više od tri desetljeća svirao s uglednim Peter Herbolzheimer Big Bandom, kao solist gostovao je uz njemački WDR Big Band, a 1992. postao je stalni prvi trombonist i solist glasovitog Metropole Orchestra. Orkestar je za njegova sudjelovanja bio čak šesnaest puta nominiran za Grammy, uz dvije osvojene nagrade. Vodi i vlastite ansamble – Bart’ s Bones i Trio Bart van Lier – te kvintet uz trombonista Ilju Reijngouda. Uz to, djeluje i kao pedagog – predavao je na konzervatorijima u Hilversumu, Haagu, Essenu, Rotterdamu i Amsterdamu – održava radionice širom svijeta, autor je priručnika Coordination Training Program for Trombone, a po njemu je nazvano i nekoliko modela trombona tvrtke Kühnl & Hoyer.

Za prvi nastup u Zagrebu, uz Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella, izabrao je raznolik repertoar jazz i pop standarda (Groovin’ Hard, Time Check, I Should Care, Killer Joe, Come Rain or Come Shine) te skladbi svojih kolega (Absolutely Knot Jiggsa Whighama, Spring’ s a Little Late This Year Petera Herbolzheimera, Birch and the Blues Roba Pronka, Conjubial Joy Ilje Reijngouda) u kojem je pokazao raskoš svoje vještine baratanja trombonom, dok su osebujni aranžmani pružili priliku članovima Jazz orkestra HRT-a za isticanje vlastita zvuka pod vodstvom Andreasa Marinella.

Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na HR3.

Glazba HRT-a