Draga Komparak i Tristošezdeset: posude za spravljanje likera

0
Izvor: Draga Komparak
Izvor: Draga Komparak

Draga Komparak samostalna je umjetnica i diplomirana industrijska dizajnerica, porijeklom s Korčule s trenutnom adresom u Zagrebu.

Posjetili smo D. Komparak u sklopu Moj Zaba Start/ Moja kreativna crta natječaja. Uhvatili smo je u trenutku kada se aktivno priprema za završnu prezentaciju proizvoda Tristošezdeset (posude za spravljanje domaćih likera i aromatizirane rakije), u čijem opisu stoji: Tristošezdeset predstavlja romantičan čin čuvanja ljeta kroz spravljanje zimnice unutar našeg doma. Sam proizvod je 100% ekološki, a sastoji se od okrugle staklene posude, plutenog čepa i konopa te popratne ilustrirane knjižice s receptima za spravljanje likera. Proizvod omogućava promatranje fermentiranja voća i nastajanje likera te educira korisnika o samom procesu, ostavljajući pritom snažan dojam skulpturalne, ali i funkcionalne vrijednosti.

Moj Zaba Start  natječaj je za dodjelu financijskih potpora pod pokroviteljstvom Zagrebačke banke koji će najboljim poduzetničkim idejama i projektima osigurati da se povežu s drugim inovativnim poduzetnicima, tehnologijama, kreativnom industrijom i bankarskim sektorom. Unutar Moj Zaba Start-a nalazi se potkategorija Moja kreativna crta: natječaj za dodjelu financijskih potpora najboljim projektima kreativne industrije.

 

Komparak je još za vrijeme fakulteta bila suosnivačica studia Kancelarija gdje je radila na samostalnim i zajedničkim projektima, nakon čega je uslijedio rad u kreativnim agencijama gdje je imala priliku steći potrebno znanje i iskustvo. Posljednje je dvije uspješna i samostalna na području grafičkog i industrijskog dizajna.

Izvor: Draga Komparak
Izvor: Draga Komparak

„Projekt Tristošezdeset je inspiriran arhetipskim otočkim prizorom staklenih posuda na prozorima u kojima se rade domaći likeri i rakije. Pokušati sačuvati esenciju trenutka bila je ideja vodilja prilikom dizajniranja Tristošezdeset posude.

Daljnji pokretač za razvoj ideje bio je raspisan natječaj Dizajn pod suncem koji je organiziran od strane Hrvatskog dizajnerskog društva, a na kojem je proizvod Tristošezdeset osvojio prvu nagradu.“

 

 

Prepreke su sveprisutni dio u svijetu industrijskog dizajnera, to je nešto što u razvojnom procesu može pomoći da se još više uhvatiš u koštac s problemom izvedbe i daš sve od sebe da to savladaš. U realizaciji su joj, kako navodi, najviše pomogli dečko Zoran Đukić, grafički dizajner sa svojim savjetima i s ogromnom podrškom, i obitelj, kolege, prijatelji.

 

Izvor: Draga Komparak
Izvor: Draga Komparak

Draga Komparak niže uspjeh za uspjehom, za Zabino finale joj držimo palčeve a možemo je podržati glasovanje do 06.03.2015. na mojzabastart. Više o samoj autorici možete saznati na njenoj web stranici cargocollective.com/dragakomparak, gdje možete čitati i o njenim ostalim projektima: dizajn nagrade Turistički cvijet, Borovo Startas – festive tenisica, Tikveš ambalaža vina, vlastita poštanska marka, Our wardrobe/ Naš ormar na Young Balkan designers natječaju, na vizualni identitet OPG Komparak kao i na Uz put maramu rađenu za Dizajn pod suncem natječaj.

 

Izvor: Draga Komparak
Izvor: Draga Komparak

više info na: mojzabastart.hr

 

autor: Ana Maria Filipović Grčić