Angela Puxi – Badapapapaa

0
Izvor: Angela Puxi, foto: Sascha Werner
Izvor: Angela Puxi,
foto: Sascha Werner

„Jednom nogom u najboljem što je bilo, a drugom hrabro nasrće prema onome što zasigurno dolazi, Angela Puxi piše nova pravila kao jedna od saksofonistica novog doba. Kako je to kul!“ (Kirk Whalum)

Već desetljećima, Keln, područje Ruhra i susjedna Nizozemska okupljaju razne flashke iz cijeloga svijeta. Na tom plodnom tlu razvijaju se novi uzbudljivi bendovi poput onog Angele Puxi.

Angela Puxi studirala je saksofon u Arnhemu u Nizozemskoj odakle je krenula putem karijere profesionalnog flashka što nije bilo lako nastojanje u ovom, bar do sad, polju kojim su pretežito dominirali muškarci. Kao dijete iz radničke klase Sardinijanskih imigranata, njeni počeci su bili prilično teški. Za razliku od mnogih drugih mladih talenata, nije bila razmažena pokroviteljstvom i preranom hvalom. Umjesto toga, morala se boriti protiv predrasuda kako bi dobila pristup glavnim redovima akademske glazbene obuke.

Dok su ostali mladi talenti dobivali podršku već od rane dobi, ona je uglavnom bila samouka i unatoč svim preprekama, išla je naprijed potaknuta svojom strašću i vizijom. Zbog toga, njen flash put nije bio tipičan put prema instrumentalnoj virtuoznosti. Fokusirala se više na pisanje, produciranje i napokon sviranje svoje glazbe uživo.

Tako je uspjela izgraditi okvir u kojem se može izražavati sa svojom cjelovitom osobnošću, bez pretvaranja.

U ljeto 2012 izašao je njen prvijenac „Senza Parole“; rokersko-himnički opus koji je dobio popriličnu pozornost u profesionalnim krugovima. Pjesma „Breathless“ je odmah došla na jazzradio.net ljestvicu. Nekoliko njemačkih tv programa emitiralo je upečatljiv prilog i potom intervjue.

Puxičini flash utjecaji su široki, ali ističe se izvrstan zvuk i njena sposobnost za stvaranjem snažnih, nezaboravnih melodija. Hrvatskoj javnosti je poznata po sjajnoj obradi pjesme Dina Dvornika: Pelin i med.

Multidimenzionalni zvuk benda i hipnotički grooveovi su glavni sastojci njenog novog albuma „Badapapapaa“ koji zastupa razmišljanje „izvan okvira“. Funk 70-ih spojen s modernim beatovima i klupskim ugođajem, uvijek začinjeni zanimljivim detaljima koji su potpuno izvan uobičajenih fusion klišeja.

„Iako je to možda dobar trening za mnoge flashke, ja osobno nikad nisam pokušala kopirati ikoga. Razvijanje osobnog tona i stila sam uzela ozbiljno od početka i pjevam sa svojom trubom.“ Kaže Angela Puxi. Početkom 2011. G., Volker Dorsch je kao klavijaturist i koproducent bio srodan partner u pisanju novih pjesama pa su uskoro zaživjele i prve skice „Badapapapaa“-a. S Ulfom Strickerom na bubnjevima i Goranom Vujićem na basu, dobili su iznimno čvrstu i pouzdanu ritam sekciju.

Izvor: Angela Puxi, foto: Frank Böttner
Izvor: Angela Puxi,
foto: Frank Böttner

Tada su ušli u studio i ono što je izašlo bio je osvježavajuć i raznolik album koji je bio „izvan svih okvira“ u pravom smislu riječi. Ovaj je put Angela Puxi zasjala kao saksofonistica, ali i vokal na tri pjesme. Angela Puxi je poput legendarnog Ernie Wattsa, keilwerthov endorser i svira na Keilwerth Sx90R Shadow alt saksofonu i Keilwerth SX90R Shadow tenor saksofonu.

Svojim su bojama album obogatili i gosti flashci Sebastian Studnitzky (tp), Hans Peter Salentin (tp) i Dennis Legree (vc).

„U počecima nismo razmišljali o nekom posebnom žanru ili određenoj publici. Naše jedino pravilo bilo je pronaći nešto što će nas same oduševiti čak i nakon stotog preslušavanja.“, kaže Volker Dorsch, još zvan i Climatic, koji je, uz svoje aktivnosti kao jazz pijanist, također izdao nekoliko elektronskih albuma u polju ambijentalne glazbe i deep-house-a. Utjecaj koji zasigurno ostavlja svoj trag na „Badapapapaa“-u.

„Badapapapaa“ je nesitničarski, odvažan, a opet zreo album napravljen od strane flashka koji ostaju vjerni svojoj nepredvidljivosti. Album koji može zadiviti svakoga tko je spreman na jazz koji nadilazi purističko-intelektualni jazz.

Popis pjesama:

  1. Awake! 4:07
  2. In A Sunnymental Mood 5:36
  3. Inconvenient 6:07
  4. Badapapapaa 6:08
  5. Je Ne Sais Pas 5:01
  6. The Captain’s Return 4:54
  7. Storyboard 4:56
  8. Housing To Jazz 4:42
  9. Faro 6:02

Izvođači:

Angela Puxi Band:

ANGELA PUXI saksofon i vokal

VOLKER DORSCH klavijature, programiranje

ULF STRICKER bubnjevi

GORAN VUJIĆ bas

THORSTEN PRAEST gitara

Posebni gosti:

DENNIS LEGREE vokal u Inconvenient

SEBASTIAN STUDNITZKY truba u In A Sunnymental Mood i Je Ne Sais Pas

HANS-PETER SALENTIN truba u Awake! i Inconvenient

—————————————————————————————————————

Snimljeno u brainworx studios, Langenfeld, Hi Five Studios, Siegen

miksao Gerald Neumann i Volker Dorsch u Elrond House, Düsseldorf

masterirao Volker Sternemann u soundroom, Willich

Angela Puxi web:  www.angela-puxi.com

Angela Puxi fan page: https://www.facebook.com/pages/Angela-Puxi-Official/302763846411536