Ivica i Marica

0

 

screenshot
screenshot

Ivica i Marica oliti Hänsen und Gretel je jedna od bajki uvrnute braće Grimm koju smo slušali u djetinjstvu prije spavanja u noćni sat. Priča je trebala da nas umiri poslije cjelodnevnog slušanja sirena za uzbunu i trčanja u skloništa, te nakon vožnje na biciklima „cik-cak“ kako nas ne bi neprijateljski snajperi lišili života. Naime nakon dugog kvartovskog vijećanja roditelji su došli do brilijantnog zaključka da je taj način vožnje sigurna zaštita od metka.No dobro neki drugi put ćemo o roditeljima iz moga kvarta, jer da je staviti te situacije u današnje vrijeme socijalna služba bi im puhala za vratom, tko zna možda bi i oni tada hodali „cik-cak“ da ih izbjegnu.
Ni dan danas mi nije jasno što je u toj priči, a i mnogim pričama dotične braće umirujuće.

Priča ide otprilike ovako…

Ivica i Marica dobili su maćehu (u nastavku teksta v.d.mama) koja ih se pokušala riješiti, jer u to vrijeme nije bilo puno love, a samim tim niti hrane,te je njihova rashodovna strana bila veća od prihodovne. Stoga je v.d.mama skovala plan da se riješi Hänsena i Gretel tako da ih sprti negdje u šumi i da ovi nikad ne pronađu put do kuće. Nahuškala je svoga zakonitog da ih on osobno odvede i ostavi da trunu u šumi, na što je ovaj Papak pristao. Zamislite tu papčinu od oca koji vlastitu djecu spreman odbaciti kako bi mu žena bila uhranjena. On mi se stvarno gadi, a najbolja stvar što se on kroz priču provlači kao dobar čovjek. Kako je to moguće?
Prvi pokušaj v.d. mame nije uspio, jer su Hänsen i Gretel čuli da što im ova sprema.
Papak je odveo djecu u šumu i tamo ih je ostavio, al ovo dvoje su bacali kamenčiće putem kako bi se znali vratiti nazad što su i učinili. V.d mama se nemilo iznenadila kada ih je ugledala na kućnom pragu, te je naredila Papku da ih vrati nazad. Sve se to dogodilo u velikoj brzini. Hänsen i Gretel nisu stigli skupiti kamenčiće, te su uzeli kruh koji su odlučili bacati putem kako bi ostavili trag kojim bi se mogli vratiti. Zamislite vi toga dubokog siromaštva gdje se može bacati kruh po podu, a lokacija gdje su trebali biti odvedeni sigurno nije bila blizu pa samim tim niti količina kruha nije bila zanemariva. Kako su oni bacali komadiće kruha, životinje su išle za njima kao „Pacmani“ i jeli bačeni kruh. Tako da od njihovog povratka kući nije bilo ni p.

Malo mi je nevjerovjatno da netko tko živi blizu šume i u suživotu sa šumom ne zna se služiti godovima i mahovinom, te se tako se orijentirati i pronaći put koji vodi u njihov “topli dom“.
No bilo kako bilo,ovi su ostali sami i prepušteni jedno drugom. Lutajući šumom naišli su na kuću koja je bila sagrađena od čokolade i ostale hrane te navalili da ih tamane ko Sivonje. Ne znam, da meni netko krene jesti kuću i ja bi totalno ispalila kao gospođa vlasnica kuće. Braća Grimm gospođu nazivaju zlom vješticom. Tko je odgojio Grimmove? Čini mi se da oni baš i nisu znali razliku između dobra i zla , možda su bili neki sociopati, tko će li ga znati. „Zla vješica“ skuži da joj je nestalo pola kuće i ovo dvoje nametnika kako su se nasukali na kuću i ne prestaju da je tamane. Prema priči njezine namjere su bile kanibalske i robovlasničke. Od Gretel je namjeravala napraviti sluškinju, a Hänsela skuhati i pojesti. Iskreno sumnjam u ovakav razvoj događanja i mislim da je to plod mašte Hansela i Gretl. Zašto bi „zla vještica“ htjela pojesti neuhranjenog klinca pored materijala od kojeg joj je kuća bila napravljena, zečeva i bambija koje trčkaraju šumom? Al’ dobro, ovo je ipak umirujuća bajka. “Zla vještica“ je naumila da skuha Hänsena i naložila je Gretel da pripemi lonac i da ga stavi na vatru da voda prokuha. Mislim da je ona htjela neku tjesteninu skuhati a ne meso, jer kao što svi znamo meso stavljamo zajedno sa vodom u isto vrijeme da se kuha. Gretel se posluži trikom i namami „zlu vješticu“ da se približi loncu, te je ova gurne u vrelu vodu.

Dok se „zla vještica“ krčkala u loncu ovi dvoje krenu njuškati po kući, te naiđu na dijamante. Očito je mjesto radnje Južnoafrička republika, a ne obronci Alpi. Da sam ja Gretl ili Hänsen zbrisala bi momentalno za svaki slučaj da se ova ne bi spasila i krenula za mnom, ali ne i ovo dvoje. Njih dvoje su opljačkali mrtvu staricu. Hänsen i Gretl sa ukradenim dijamantima su se vratili kući gdje ih je dočekao „otac godine“ kojem je žena otegnula papak. Mene zanima kako u tako kratkom roku i v.d.mama umre, kako su oni baš sad uspjeli pronaći put do kuće, kako su mogli živjeti do kraja života sa papčinom od oca nezamjerajući mu njegova (ne)djela?
Vjerojatno da je priča imala nastavak bilo bi – živjeli su sretno do trenutka dok im otac nije umro i kad su morali podjeliti imetak. Nakon burne svađe Hänsen zadavi Gretl, a on počini suicid nakon što je shvatio što je učinio.
Stephan King ima prikladnije priče za uspavljivanje nego braća Grimm. Radije ću svojoj djeci dati da čekićom zabijaju čavle po mome namještaju, nego im čitati priče braće Grimm.

autor: A.R. aka Knjigovođa

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20