Kraj ljeta se bliži i teško se odlučiti gdje provesti zadnje dane izdisaja sunca. Uskoro nas čeka maglovita i kišna jesen, depresija, osim ako svi zajedno ne poradimo složno na Globalnom zatopljenju i pretvorimo bar Lijepu našu u tropski raj, 365 dana u godini. Možda sam malo skrenuo s teme? Vratit ću se kasnije na dobronamjerne savjete oko ispuštanja CO2 u atmosferu.
Naime, kada ste imućni tajkun poput Dragog Vođe, zovu vas iz svih krajeva svijeta: Dođi u Monaco… Dođi na Maldive… Dođi u Miami… Nađe se tu i tamo neki šaljivdžija pa kaže: ”Dođi u Ogulin”, ali provokatora ima svugdje, pa tako i kod nas.
Neki dan mi se javio prijatelj Matko iz Vinarije Kutjevo i rekao: ”Zašto ne bih došao u Kutjevo” Odgovorih mu ljubazno: ”Matko, već su me provocirali za Ogulin. Nemoj sad još i ti. Kakvo Kutjevo? Vani je plus 30.” Matko: ”Vinarija Kutjevo je otvorila novi restoran ”Slavonska kuća Vinkomir” Moraš probati naš novi meni. Zar nisi samoprozvani Gastro Snob? Usput navrati i do naše vinarije koja je jedna od najstarijih u ovom dijelu Europe (1232. godina). Spoji ugodno s korisnim. Takvu hranu još nisi probao, bar ne u Slavoniji. Za vina već znaš da su vrhunska. Idem u srijedu prema Kutjevu, tako da imaš i free prijevoz. Slobodno povedi nekog sa sobom.”
Koga da povedem? Svi su na moru. Tko je toliko predan poslu poput mene, da nije otišao na more? Sjetio sam se: Nikolina Gotal. Glasnogovornica Crvenog križa. Voli putovanja, voli vino, voli dobru hranu, a pošto je iz Vrbovca, putovanje u Kutjevo je za nju ravno slijetanju čovjeka na Mjesec. Odmah je pristala. Bilo mi je sumnjivo, nekako predobro da bi bilo istinito. Mora postojati neka caka, al’ nisam sad imao vremena za teorije zavjere. Sjeli smo drugi dan s Matkom u auto i uputili se u nepoznatom pravcu.
Restoran Slavonska kuća Vinkomir nalazi se na obroncima podno Krndije aka gore koja se nalazi istočno od planine Papuk. Nisam bio dobar u zemljopisu jer sam oduvijek znao da ću jednog dana moći prepisivati s Googla. Na Krndiji se nalaze vulkanske stijene i sad bih vam mogao pričati o utjecaju vulkana na kvalitetu kutjevačkih vina, ali u to ćete se morati uvjeriti sami, ako vas moja kolumna inspirira na ovakav put ili ako svratite do obližnje vinoteke.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Restoran je fenomenalno uređen i iskreno, nisam očekivao takav moderan dizajn u Slavoniji. Jednostavno sam pun predrasuda. Priznajem. Kriv sam. Rekao bih nek mi sude, ali ne na prazan želudac.
Kako imaju veliku terasu, a bio je lijep i sunčan dan, odlučili smo se sjesti vani i uživati u pogledu na Cheimtrailse iznad zelenh vinograda.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Htio sam jednu muževnu sliku u vinogradu s buteljom Kutjevo Rose Premium, ali me Matko zaustavio i rekao da je Nikolina ljepša i da bi možda bilo bolje da fotkam nju.
Ti dani u mjesecu kada slušam Matka 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Nakon fotkanja, Nikolina je izrazila želju da probamo vino od rose grožđa, ali joj je Matko objasnio da takvo grože ne postoji. Krenuli smo s Kutjevo Rosé Premium Brut pjenušcem. Proizveden je klasičnom metodom od sorte crnog pinota. Vino je predivne ružičaste boje, a nosom očarava zavodljivim aromama crvenog bobičastog voća, medu kojima dominiraju jagoda, malina i trešnja. Ja bih nadodao da osjećam i dašak vulkanske lave s Papuka, ali to je moja profesionalna deformacija. Ako ne osjećate pjenušavu lavu, to nije zato jer sam ja to izmislio da zvučim poput kolega sommeliera. Vama kao gostu je bitno da je čaša puna, a ne prazna i da vam se vino sviđa.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Nikolina je u jednom trenutku rekla kako se navukla na bijelo. Ja: “Zar opet?” Nikolina: “Ma, na bijelo ulje od sjemenki grožđa. Ovo je predobro.”

Hladno prešano ulje sjemenki grožđa bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima (50 puta snažniji od vitamina E te 20 puta učinkovitiji od vitamina C) te linolnom kiselinom i nezasićenim masnim kiselinama poput omega 3 i omega 6. Ulje sjemenki grožđa također sadrži resveratol, najjači antioksidans pronađen u prirodi čije je djelovanje jače 1000% od ostalih poznatih antioksidansa. Očekujem godišnju zalihu ulja od Kutjeva za ovaj PR 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Glavno jelo bez juhe i predjela je kao selo bez Crkve i škole.
Naručili smo: Kutjevački Carpaccio za dvije osobe – Goveđi carpaccio, začinjeni svježi sir, kisele rolice od tikvica, sladoled od medvježeg luka, timut papra, ružica od cikle.
Ako me netko pita zašto nisam otišao u Miami ili na Maldive, ova slika daje odgovor. 14 eura čistog užitka. Na Hvaru bih za te novce dobio kuglicu sladoleda i možda još timut papra jer sam domaći 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Bilo je predobro da bi bilo istinito. Nešto je moralo poći po zlu. Nikolina je rekla: Ali ja ne jedem meso. Jel’ mogu naručiti ovu salatu od dimljenog šarana – Dimljeni šaran, miješana zelena salata, avokado, dresing od svježeg krastavca i pržene shiitake gljive.
Matko i ja smo se pogledali u šoku. Znači li to da ima više carpaccia za nas? Svako zlo za neko dobro.
Rekao sam joj da mi da jedan griz da probam, ali da nitko ne smije saznati da sam jeo ribu i povrće u Slavoniji. Uzeo sam još poslije dva, tri griza, ali to isto nije za objavljivanje. Nikolina kao veliki ljubitelj ribe i zelenjave kaže da je ovo jedna od najboljih, ako ne i najbolja riblja salata koju je probala, a probala je puno toga jer je putovala više od Gorana Milića i Anthony Bourdaina zajedno 🙂
Salata je također 14 eura, ali dovoljno velika za dvije osobe i još jedno vanbračno dijete sa strane.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Naručili smo i krem juhu od šparoga s prženom slaninom, celerom i pjenom od medvjeđeg luka. Podsjetila me na onu epizodu Seinfelda s Jušnim Nacistom. Zbog ove juhe bih skrušeno čekao u redu. Želim ovako nešto iz vrećice da me zagrije u hladnim čučerskim noćima. Čak je i Nikolina koja ne jede meso, pojela slaninu iz juhe. To vam sve govori 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Matko je predložio da probamo vrhunsku kutjevačku graševinu. Svježe, harmonično i sadržajno vino kristalne zlatno-žute boje. Na miris se otvaraju cvjetne note kamilice i voćni bouquet. Na okus prevladavaju citrusne aromatike s nijansama zelenih jabuka i vinogradarske breskve u okusu, uz prisustvo snažne mineralnosti u retrookusu.
Nagrade:
Decanter 2025 – srebrna medalja
International Wine Challenge 2025 – srebrna medalja
Mundus Vini Spring Tasting 2025 – srebrna medalja
GROW du Monde 2025 – zlatna medalja
Nikolina je imala izraz lica kao Dalaj Lama kad su mu razbili najdražu zdjelicu za rižu. Rekla je nešto što se u Kutjevu ne smije reći: ”Ali ja ne volim graševinu. To je kiselo vino, to je za gemište!” To je kao da netko u Bosni kaže da ne voli ćevape, a burek jede samo ako je sa sirom. Rekao sam vam odmah da mi je bilo sumnjivo kako je brzo pristala na put. Bilo je predobro da bi bilo istinito. Prvo meso, pa sad graševina… Rekli bi u Virovitici: ”Je, puca ima falingu.”
Sve je upućivalo na katastrofu, a onda je Nikolina probala gutljaj vina iz pristojnosti i nabacila smiješak kakvog se ne bi posramila niti Uršula Von der Leyen kad je skužila da je uspjela na vrijeme obrisati poruke od Phizera. ”I ja osjećam breskvu!”, uzviknula je uzbuđeno. ”Pa ovo je dobro. Kako sad? Nisam nikad pila ovakvu graševinu!?”

Ja sam razbio predrasude o Slavoniji i elitnoj gastronomiji, a Nikolina o graševini. Matko je bio ponosan. Rekao je: Ako me se na Dan graševine sjete, sjete se, ako ne, nikom ništa. Bila je to moja građanska dužnost da ju izvedem na pravi put.”
Još joj je poslije govorio kako on nije poput ostalih vinskih znalaca. On je osjećajan. Glasao je za Kolindu. Pokazao joj je screenshot listića.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Došlo je vrijeme i za glavno jelo. Svi znamo da je skromnost vrlina siromašnih pa sam ja naručio sve samo ne skroman objed.
Janjeći Franch Rack zapečen s pistacijskom krustom, krema od korabe, sotirana brokula s listićima badema, krumpir s timijanom i janjeći jus.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Kako janjetine uvijek fali, uzeo sam još i janjeću štrudlu – confitirana mlada janjetina, vučeno tijesto, krumpir, mladi špinat i majoneza od vlasca. Cijena za ovu rapsodiju na tanjuru je samo 13 eura.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Nikolina je nastavila po starom. Red ribe, red povrća.
Smuđ na žaru – File smuđa pečen na koži, sotirane tikvice, krumpir salata i riblji jus.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Punjene tikvice sa sejtanom, korjenasto povrće, svježi mladi sir, krema od celera, reducirani vinski ocat. Čak sam se i ja bacio na ovo kao Tito na Jovanku.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Da ne ispadne da se nismo najeli… Hrane je bilo i više nego dovoljno, ali kako je ovo degustacijsko gastro putovanje, naručio sam još i jelenji Wellington – file jelena u lisnatom tijestu, namaz od kulena, slanina slavonske svinje, sotirani bob, pire od celera i jus od divljači s klekom.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Kako opisati ove blagodati na tanjuru? Jednostavno želim umrijeti od začepljenja krvnih žila u Kutjevu. Savršenstvo okusa i mirisa. Ovo je mogao pripremiti samo netko tko je vidio svijeta i radio vani. Bilo je vrijeme da pozovemo Chefa Hrvoja Lončarevića za stol i zahvalimo mu se na ovom spektakularanom meniju.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Bio sam u pravu jer je odmah priznao kako je radio u Austriji i Njemačkoj i sad svo svoje znanje i iskustvo prezentira u Slavonskoj kući Vinkomir. Htio sam biti pristojan i započeti konverzaciju pa sam spomenuo kako znam za jednog austrijskog slikara, ali su me Matko i Nikolina odmah prekinuli u prijateljskom razgovoru.
Na stol je stigla graševina Vinkomir. Kraljica svih graševina. Single vineyard linija vrhunske graševine proizvedena iz ručno branog i selektiranog grožđa. Ovo je sommelierski opis kolege Marija Meštrovića – Aromatski po točenju u čašu, odmah se uzdiže lijep zreo, a svjež miris zrelih jabuka, bresaka i žutoga cvijeća. Tako zreo miris da očekujemo slatkoću u okusu koje ustvari nema.
Nagrade:
Catad’or World Wine Awards 2023 – Zlato
Mundus Vini Summer 2025 – Zlato
Ja samo znam da Nikolina nije prozborila niti riječi. Uživala je u svakom gutljaju, a zamišljeni pogled joj je odlutao u daljinu. Kao da gleda prema Sesvetama, ali nisam bio siguran.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Graševina je inače najpopularnija bijela sorta u Hrvatskoj, a zauzima preko 25% posto vinogradarskih površina. Položaj Vinkomir u vinogradu Kutjeva zasađen je s 80% graševine, a vinograd se nalazi na 250 do 310 metara nadmorske visine. Visina je važna. Ja to najbolje znam.
Evo i jedne fotkę Dragog Vođe u društvu prelijepe Nikoline. Da ne bi rekli ljudi da izmišljam da sam bio u restoranu.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Ručak bez deserta je kao gemišt bez mineralne.
Ljetna sfera Vinkomir – Bijela čokolada sfera punjena sladoledom od malčenice i brusnice, pistacijin crumble, karamel od jagoda, mini jabuke i espuma od čokolade i kardamona. Prafi efekt dolayi kad se sfera prelije i rastvori, ali za taj doživljaj ćete morati doći u restoran 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Sladoled od vrhunske graševine, krokant od orašastih plodova, mouse od tamne čokolade. Sladoled koji vrijedi 6 eura 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Imali smo još jedan desert koji nije na meniju, ali se može naručiti na preporulu Chefa ili konobara te se može razlikovati, zavisno od vrste sorbeta 🙂
Varijacija sorbeta, limeta i menta, kruška i granite od graševine. Možda i moj favorit, ali teško se odlučiti. Treba ih sve probati 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Uz deserte smo pili Kutjevo Rose Premium – kupaža svjetski poznatih sorti Zweigelt i Pinot crni dobivena kratkotrajnom maceracijom. Aromatski profil otvaraju delikatni mirisi ruža i nara zaokruženi nježnim voćnim aromama jagode i maline savršeno uklopljenih u zavodljivu losos boju provansalskog stila i Maximo Bianco – polusuho vino od biranih, ručno branih grozdova sorti graševina i traminac, već na prvi pogled zavodi svojom zlatno- žutom, bistrom bojom. Mirisne asocijacije otvaraju se u izraženim, slojevitim i bogatim cvjetnim aromama, poput livadnog cvijeća i ruža uz atraktivne note meda i finih citrusa.
Ovo sam prepisao s web stranice Kutjeva. To su rekli stručnjaci, a ja ću reć da smo ukupno otvorili desetak butelja, tako da se više ni ne sjećam što smo sve probali. Dobro je što na meniju već imate preporuku koje vino kušati uz koji slijed, ali nitko vam ne brani da improvizirate. Mi smo imali Matka pa smo se prepustili njegovom stručnom vodstvu.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Ukoliko ste previše popili ili samo želite ostati duže u Kutjevu, iznad resotrana se nalaze deluxe sobe Koria i Maximo koje pružaju nezaboravan doživljaj luksuza i elegancije, omogućujući vam potpuno uživanje i odmor u prirodi.

PR foto

PR foto
Sa stražnje strane restorana nalazi se Vila Vinkomir ili spomen – klijet Vinkomir. Nastala je 1939. po uzoru na osmatračnicu iz razdoblja turske vlasti. Ovo mjesto nudi jedan od najljepših pogleda na Kutjevo, Požešku kotlinu, prekrasnu prirodu, šume i polja.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Kada ste u Kutjevu, morate obavezno posjetiti i vinariju Kutjevo koja ima najveću bačvu od slavonskog hrasta i jedan od najstarijih vinskih podruma u ovom dijelu Europe (1232. godina).
Kutjevo vinarija osvojila je na ovogodišnjem međunarodnom ocjenjivanju vina Mundus Vini Summer 2025. koje se održalo u Njemačkoj, sljedeća priznanja za svoja vina:
- De Gotho Graševina 2021. – zlatna medalja
- Graševina Vinkomir 2023. – zlatna medalja
- Maximo Oro 2022. – zlatna medalja
- Vrhunska graševina – srebrena medalja
- Graševina 2024. – srebrena medalja
Čestitam glavnom enologu Ivanu M. i svim kolegama u podrumu koji su sudjelovali u stvaranju nagrađenih vina 🙂

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Zanimljivo je da u vinariji možete pohraniti vino po vašem izboru u vinski trezor. Kontaktirate ih e-porukom na trezor@kutjevo.com, odaberete omiljenu etiketu iz kataloga, ili više njih, te vaša omiljena vina prepustite na čuvanje kutjevačkim podrumarima i enolozima.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Nikolina je htjela razgledati i nadaleko poznatu kutjevačku vinsku arhivu. Najveća i najstarija vinska arhiva u Hrvatskoj, s više od 65 tisuća butelja vina.

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Stari Latini bi rekli: “IN VINO VERITAS” ili u prijevodu: Žene su kao vino. Što su starije, imaju više godina.”

Foto: Dear Leader Joe – Dragi Vođa, Flash.hr
Vinarija Kutjevo također nudi: Vožnju kočijom – Superslavonac
Doživite bogatstvo slavonske vinske baštine uz jedinstveni paket koji uključuje:
• Stručno vođenu turu kroz vinske podrume: Novi podrum, Stari podrum 1232, Podrum Turković, Trezor 1232 i Arhivski podrum
• Degustaciju 3 vrhunska vina iz prestižnih linija Maximo i De Gotho
• Degustaciju za potpuno iskustvo kušanja
• Vožnju kočijom kroz vinograde do ekskluzivne lokacije Vinkomir
• Ručak od tri slijeda s uparivanjem vina (3 čaše vina) u autentičnom okruženju restorana Slavonska kuća Vinkomir

PR Foto
Suma Sumarum, Kutjevo je odlična destinacija za jednodnevni ili vikend izlet, poslovni team building, proslavu rođendana i sl. Prelijepa priroda, vrhunska gastronomska ponuda u Slavonskoj kući Vinkomir, povijesna vinarija Kutjevo s fenomenalnim vinima i jedino što još možda fali u tom malom slavonskom raju je bista tj. bolje kip u prirodnoj veličini (znači 2 metra), Dragog Vođe. Ne mora biti od zlata. Ne želim provocirati siromašan puk. Bronca će biti ok.
Autor: Josip Novosel aka Vin Diesel za siromašne, samoprozvani Dragi Vođa, rekreativni bacač uroka iz Čučerja, pasionirani sakupljač goblena sitnog boda, dopisni član magazina “Da je voda dobra, ne bi ju Isus pretvarao u vino”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.
