Nikolina Babić ne želi prepustiti Hrvatski teniski savez novoizabranom predsjedniku Petru Miriću

0

Nakon što je na izvanrednoj skupštini Hrvatskog teniskog saveza 2. veljače 2023. u Osijeku većinskim brojem glasova za novog predsjednika izabran gospodin Petar Mirić, dosadašnja predsednica HTS-a Nikolina Babić nije sportski prihvatila poraz te se i dalje smatra predsjednicom HTS-a.

Optužila je u online izdanju ”Sportskih novosti” Jutarnjeg lista i ”Slobodne Dalmacije” aktere skupštine za pokušaj puča i zakulisne igre. Jedna od optužbi je da je na skupštini u Osijeku bilo svega četiri-pet legalnih skupštinara HTS-a, od njih 47, koliko ih se može izbrojati na službenoj internetskoj stranici HTS-a.

Na ovakve optužbe je istog trena reagirao predsjednik Teniskog saveza Osječko-baranjske županije, gospodin Vatroslav Šrajer.

Prenosimo njegovo obraćanje Jutarnjem listu:

Obraćam Vam se kao predsjednik županijskog teniskog saveza Osječko-baranjske županije vezano za sporni članak i zahtijevam od Vas kao glavnog urednika Jutarnjeg lista, da po primitku ovog Zahtjeva, objavite ispravak objavljenih prijepornih informacija, a što se iznosi u nastavnom slijedu:

Na portalu Jutarnji.hr od 12. veljače 2023., u 19.34 sati objavljen je članak povodom Izvanredne Skupštine Hrvatskog teniskog saveza (dalje u tekstu: HTS) koja je održana u Osijeku dana 2. veljače 2023. godine, gdje naslov glasi, cit: POKUŠAJ PUČA U TENISKOM SAVEZU, POBUNJENICI „SMJENILI“ PREDSJEDNICU, HTS PORUČIO: „TO SU ZAKULISNE IGRE“, s podnaslovom cit: „Umjesto Nikoline Babić za novog čelnika na toj skupštini izabran Petar Mirić“

U navedenom članku Vaš novinar Ivan Jelkić iznio je niz neistinitih, klevetničkih, tendencioznih (i u najmanju ruku) nesportskih tvrdnji protiv Teniskog saveza Osječko-baranjske županije i predsjednika tog saveza gosp. Vatroslava Šrajera (pod optužbom da okuplja nekakve grupacije oko sebe), a istovremeno iste tvrdnje izrečene su i protiv svih članova Skupštine koji su došli u Osijek na Izvanrednu sjednicu Skupštinu HTS-a i koji su glasovali za prihvaćanje Prijedloga podnesenih od strane predlagača Izvanredne skupštine.

Nesportske, neistinite, klevetničke i tendenciozne su tvrdnje Vašeg novinara da se, vezano za zakazivanje i održavanje Izvanredne Skupštine HTS-a radi o:

nekakvom puču,
nekakvim pobunjenicima,
nekakvim zakulisnim igrama,
nekakvoj „navodnoj“ Izvanrednoj skupštini,
nekakvom „navodnom“ smjenjivanju Nikoline Babić,
samo o nekolicini predsjednika županijskih teniskih saveza,
samo o četiri-pet legalnih skupštinara HTS-a,
a što se obrazlaže u nastavnom slijedu:

Audiatur et altera pars je jedno od načela novinarske profesije, koje preporuča da se sasluša i druga strana. Da je Vašem novinaru, a time i Jutarnjem listu stalo do istine, tada bi Vaš novinar obavio razgovor s bilo kime od jedanaest legalnih članova Skupštine HTS-a koji su kao predlagači zakazali Izvanrednu skupštinu ili razgovor pak s novoizabranim predsjednikom HTS-a gosp. Petrom Mirićem. Propustom Vašeg novinara da sasluša i drugu stranu, hrvatska sportska i ina javnost je zakinuta za istinu, jer je svoju „istinu“ Vašem novinaru iznijela bivša predsjednica HTS-a gđa Nikolina Babića, a istina može biti samo jedna koju navodimo u daljnjem tijeku ovog Zahtjeva.

Razlog sazivanja izvanredne Skupštine sastoji se u tome da dosadašnje nelegalno, nelegitimno i protustatutarno vodstvo HTS-a onemogućava provođenje sportskih programa i organizaciju sustava natjecanja od strane županijskih teniskih saveza, budući da to trenutno po odluci HTS-a provode nezakoniti odbori za sportske aktivnosti bez tzv. pravne osobnosti. Protuzakonitim djelovanjem navedenih odbora za sportske aktivnosti izričito se provodi „paralelna vlast“ u HTS-u koju Zakon o sportu i Zakon o udrugama strogo zabranjuje.

Isto tako HTS je donošenjem nelegalne odluke, od 19. prosinca 2018. godine, omogućio neravnopravnost i provođenje diskriminacije između županijskih teniskih saveza i ostalih članova Skupštine te vladanje manjine nad većinom.

Još jedan vrlo bitan razlog sazivanja Izvanredne Skupštine je i donošenje pravomoćne i ovršne presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, BROJ: Usž-2459/20 od 2. veljače 2022. godine, gdje je upis Petra Mirića u Registar udruga kao v.d. predsjednika HTS-a proglašen ništavnim, jer funkcija v.d. predsjednika HTS-a nije predviđena statutom HTS-a, što znači da Petar Mirić nije mogao na zakonit način sazvati Skupštinu HTS-a koja je održana 21. lipnja 2018. godine, a to posljedično znači da gđa Nikolina Babić nije mogla biti izabrana na zakonit način predsjednicom HTS-a i na zakonit način zastupati Savez, sazivati sjednice Skupštine HTS-a gdje su donošeni statut i drugi opći akti HTS-a te su sve radnje koje je poduzimala u stvari ništavne jer ne proizvode nikakve pravne ni stvarne učinke, od samog svog početka (ex tunc).

Kada se uzme u obzir presuda koju je donio Upravni sud u Zagrebu, a potvrdio Visoki upravni sud R. Hrvatske, kao najviši sud vezan za upravno-pravne postupke, tada se neizostavno dolazi do stvarnog i pravnog nonsensa da Gradski ured za opću upravu grada Zagreba, koji vodi registar udruga, nije (a proteklo je već više od godinu dana) postupio po pravomoćnom Rješenju rečenih upravnih sudova i to pod „smješnim“ obrazloženjem ovlaštenih osoba rečenog Gradskog ureda da takvu sudsku praksu do sada nisu imali pa da ne znaju kako bi rečeni Gradski ured trebao postupiti. Tako već više od godinu dana gđa Babić jedri protivno upravno-sudskim presudama, ali jedri i po političkim vjetrovima (čit. pod zaštitom HDZ-a), a znade ili bi trebala znati da je njen izbor iz 2018. godine za predsjednicu HTS-a bio protuzakonit i protustatutaran.

Ne radi se, kako Vaš novinar tendenciozno citira bivšu predsjednicu HTS-a gđu Nikolinu Babić o nekakvih četiri-pet legalnih skupštinara HTS-a, već se radi o 29 (dvadesetdevet) skupštinara iz cijele Hrvatske, a među njima valja istaknuti legalne predstavnike Zagrebačkog teniskog saveza te legalne predstavnike više županijskih teniskih saveza i to: Istarske, Međimurske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te više klubova iz cijele R. Hrvatske, a za prijedloge predlagača od 29 legalnih članova „ZA“ je glasovalo 25 članova Skupštine (a nadpolovičnu većinu čini 21 glas).

Istinito je u članku Vašeg novinara da je Skupština HTS-a smijenila dosadašnju predsjednicu gđu Nikolinu Babić. Međutim, Vaš novinar tendenciozno ne propušta navesti da se smjenjuje rečena predsjednica unatoč činjenici da je predlagači Izvanredne Skupštine cit: „zakonski ni ne priznaju“. Predlagači Izvanredne sjednice Skupštine, a time i 25 nazočnih legalnih članova Skupštine HTS-a smatraju da je njen izbor ništavan od samog početka. Međutim, radnju opoziva dosadašnje predsjednice morali su izglasati budući je gđa Babić upisana u registar udruga kao osoba ovlaštena za zastupanje HTS-a, a da bi se novoimenovani predsjednik HTS-a gosp. Petar Mirić upisao u registar udruga, prethodno se formalno-pravno mora smijeniti ona osoba koja je zadnja bila upisana u registar udruga.

Navedenim gornjim klevetama, neistinama i neprovjerenim tvrdnjama Vaš novinar je povrijedio pravo osobnosti moje stranke gosp. Vatroslava Šrajera, osobito pravo na ugled, čast i dostojanstvo predviđeno odredaba čl. 35. Ustava Republike Hrvatske i odredbama predviđenih čl. 7. i 16. Zakona o medijima, a isto tako je povrijeđeno pravo na ugled, čast i dostojanstvo svih predlagača Izvanredne Skupštine HTS-a kao i svih članova Skupštine koji su glasovali za prijedloge predlagača.

Slijedom svega iznijetog, temeljem čl. 41. Zakona o medijima, traži se od Vas kao Glavnog urednika Jutarnjeg lista da objavite ovaj Ispravak informacije bez promjena i dopuna, na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora na portalu Jutarnji.hr na kojem je bio objavljen prijeporni članak ili u dnevnim novinama Jutarnji list.

U nadi da ćete postupiti sukladno traženju iz ovog Zahtjeva, u ime svoje stranke i u svoje osobno ime, bilježim se s osobitim poštovanjem.

Teniski savez Osječko-baranjske županije Predsjednik:

Vatroslav Šrajer

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20