Potječem iz tradicionalne katoličke obitelji u kojoj su purica s mlincima, odojak i makovnjača svetinja. Moji ne vole eksperimentirati s hranom. Oni ne odlaze u restorane jer ne postoji ništa bolje od onog što oni ubiju svojim rukama i pripreme za objed. Jednom je majka zabunom stavila maslinovo ulje na salatu i skoro je došlo do brakorazvodne parnice. Otac ju je optužio da ga truje. Spominjali su si užu i širu rodbinu i to pred maloljetnom djecom.
Iako već cijelo desetljeće ne živim s roditeljima, skupljao sam danima hrabrost da im kažem kako putujem u Indiju. Moji smatraju da sve što vrijedi vidjeti već postoji u Čučerju i u Stubičkim toplicama. Jednom se seka zabunom upisala na tečaj yoge pa su starci zvali lokalnog egzorcista. Majka se derela na ukućane: ”To je zato što ste se odrekli Boga! Ja ju nisam tako odgojila. Sutra ćemo svi na misi zapaliti svijeću i moliti Majku Božju da nam se Helena vrati na pravi put. Ona će se ispovijediti, a dobri Bog će joj oprostiti za yogu.”
Kakve veze ovaj uvod ima s indijskim restoranom NAMASTE?
Poanta priče je da uskoro putujem u Indiju, a najbolji način da se upozna neka kultura je kroz gastronomiju i poligamiju. Pozvao sam na ručak u NAMASTE par pripadnica ljepšeg spola kojima će moj odlazak u Indiju teško pasti.
Trebale su mi se pridružiti Matea i Rea koje prakticiraju yogu i obožavaju Indiju i mene, ali kako su bile spriječene, poslale su mi svoje zamjenice, slikaricu i dizajnericu nakita Jasminku Škalić i dizajnericu nakita i tarot majstoricu iz New Yorka, Rain. Rekao sam Jasminki kako sam htio za stolom još neku djevojku koja ima indijsku put, ali kako ne znam puno Indijki, pozvao sam Matildu Elizabetu. Jasminka me pitala: ”Ko su te dvije?” Odgovorih joj: ”Nisu dvije, nego jedna osoba. Matilda Elizabeta, prekrasna Surinamka iz Zagreba.” Jasminka: ”Pa ona je kak’ Ivić Pašalić, sam kaj ovaj Bogec ima dva prezimena, a ona dva imena.”
Smjestili smo se za stol i naručili Mango Lassi – tradicionalno indijsko piće s jogurtom i mangom.
Rain je bila Juda. Naručila je čaj. Šta ćete… U svakom žitu ima kukolja.
Ljubazni konobar nam je predložio par indijskih specijaliteta.
U mojoj obitelji je povrće samo dekoracija na tanjuru, a nikako hrana, ali kako je Rain vegetarijanka, morali smo za predjelo uzeti vege Samosu – ljuske od brašna, punjene krumpirom i zelenim graškom uz dodatak indijskih začina.
Ja sam više bio u raspoloženju ”Kad jaganjci utihnu” pa sam naručio Mutton Seekh – rolade sočne mljevene janjetine, pržene i pečene u tandooru.
Matilda i Jasminka su se bacile na janjetinu k’o svećenik na milostinju. Dok nije gledala, ukrao sam Rain i malo Samose, ali to ne smijem spomenuti u kolumni da me roditelji ne izbrišu iz oporuke.
Dok smo čekali glavno jelo, Rain se nije mogla suzdržati, a da me ne napastuje na Instagramu.
Naravno da je taj potez izazvao blagu ljubomoru kod miss Surinama. Ima dečka, al joj uvijek teško padne kad neka druga baci oko na mene.
Nije da mi smeta kad se djevojke bore za moju naklonost, ali za sve postoji vrijeme i mjesto. Sva sreća da je glavno jelo stiglo za stol pa su se mogle tući oko hrane:)
Desi Dhaba Kukkad – piletina na indijski način s karijem na kosti.
Piletina se topila u ustima kao led u čučerskoj škrinji moje majke. Mekano meso se odvajalo od kostiju k’o Piranski zaljev od Hrvatske. Fenomenalan umak, taman začinjen koliko treba.
Prawns Coconut Curry – Kozice u kokosovom mlijeku, đumbir i češnjak te indijsko bilje.
Ovo jelo s rižom je perverzija okusa. Savršenstvo. Sva sreća da je Rain vegetarijanka pa je mogla samo gledati kako se Matilda, Jasminka i ja davimo u kozicama.
Nije ni Rain ostala gladna. Stigla joj je porcija Armistari Masala Chole – Slanutak kuhan s rajčicama, lukom i egzotičnim začinima.
Naručili smo i Naan s češnjakom – Tradicionalni indijski kruh s kvascem, pečen u tandoru.
Poanta odlaska u restoran nije samo uživanje u dobroj hrani, već i nabijanje osjećaja gladi i ljubomore onima koji u tom trenutku rade ili si ne mogu priuštiti odlazak na ručak. Ako se nešto nije objavilo na društvenim mrežama, kao da se nije desilo. Morali smo napraviti obiteljsku fotografiju našeg druženja.
Jasminka nas je morala napustiti ranije, ali to nas nije spriječilo da nastavimo s druženjem i ogovaranjem iste. Ručak bez deserta je kao Međugorje bez Gospe.
Gajar ka Halwa – Pečena mrkva polako kuhana u kravljem mlijeku s okusom Kardamona.
Gulab Jamun – Kolkata porozne mliječne kuglice pržene u čistom maslacu, natopljene ružinim sirupom. Ovo je nešto između fritula i baklave. Svi smo se složili da je ovo najbolji desert u restoranu.
Navukli smo se na indijsku hranu k’o Crkva na lovu iz proračuna:)
Chef restorana, Sourabh Khandekar je zaslužio jednu fotku u ovoj kolumni:)
Bio bi grijeh da nakon ovako dobre klope ne strusimo još par koktela. Kako je Rain porijeklom s Kariba, odlučila se za Dark Caribbean koktel – Dark rum, expresso, fresh cream & chocolate
Matilda se bojala da ne naruči krivi koktel i tako mi padne u očima pa je odigrala na sigurno. Naručila je isto što i Rain.
Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne se odlučio za Dr. Advice – Turmaric infused gin, rosemary, tonic water, ginger & orange.
Na kraju smo zamolili ljubazno osoblje restorana za jednu zajedničku fotku u pozi NAMASTE.
– Namaste je uljudan način pozdravljanja koji prevladava u hindskoj kulturi i koristi se pri susretu, ali i pri rastanku. Ponekad se izgovara kao „namaskar“, „namaskaram“ ili „vanakkam“, a prati ga lagani naklon uz sklopljene ruke. Ova gesta se naziva anjali mudra ili pranamasana te znači „klanjam se božanskom u tebi“. Pozdrav se može izgovoriti bez popratne geste ili obratno, no uvijek će prenositi isto značenje i označavat će predaju ega u korist duha. Značenje riječi ‘namaste’ se diljem svijeta prepoznaje kao nešto što označava mir, čast i poštovanje.
PS: Morao sam staviti nešto produhovljeno za kraj. Predobra klopa i pristupačne cijene, odličan ambijent i vrhunska usluga. I’ll be back:)
Zagreb, Selska cesta 217
Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa, Vin Diesel za siromašne, dopisni član magazina “Tko prakticira Yogu, okreće leđa Bogu”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.
www.instagram.com/dearleaderjoe
www.facebook.com/dearleaderjoe