Ambasador Grčke – Stavros Tsiepas – Intuicija mi je rekla da dođem u Zagreb

0

Pričao sam s nekim utjecajnim ljudima iz grčke Vlade i oni su me upitali: ”Zašto ne napišeš nešto o Grčkoj? Neki putopis ili možda intervju s našim ambasadorom u Zagrebu? Platit’ ćemo ti puno ako napišeš da je Grčka bolja turistička destinacija od Hrvatske.”

”Volim svoju zemlju, ali novac volim više.” Jesam li ja to rekao ili netko iz HDZ-a?

Kontaktirao sam Veleposlanstvo Grčke u Zagrebu i dogovorio intervju s njihovim ambasadorom Stvarosom Tsiepasom u restoranu “NA DOLCU”.

NA DOLCU: Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne i Stavros Tsiepas
Foto: Flash.hr

Započeo sam intervju s najvažnijim pitanjem: ”Jel’ ti Jasmin Stavros nešto u rodu?”

Nisam čuo za njega? On je Grk?

Došao si u Zagreb prije dvije godine kao novi veleposlanik Grčke. Osjećaš li se kao osuđenik ili si iz nekog razloga sam tražio da te smjeste u glavni grad Hrvatske? Gdje si radio prije? Zašto Zagreb? Por ke?

Ponuđen mi je izbor između Zagreba, Haga, Londona, Beograda, Tirane, Sofiej, Bukurešta i Budimpešte. Intuicija mi je rekla da dođem u Zagreb.

Grčka je, baš poput Hrvatske, turistički orijentirana zemlja i većina vašeg BDP-a dolazi od turizma. Nije li bolje imati snažnu industriju i proizvodnju, a prihode od turizma više kao “džeparac”?

Veliko pitanje za koje nema jednostavnog odgovora. U obje zemlje, 20% Bruto nacionalnog dohotka dolazi od turizma. Razvoj bilo kojeg sektora uključujući turizam i industriju ovisi o povijesnim događanjima, veličini zemlje, njenoj poziciji unutar međunarodnog sistema razmjene, komparativnoj prednosti i slično. Međutim, razvijanje industrije ovisi o kombinaciji raznih čimbenika, edukaciji radne snage, radnoj etici, resursima, tradiciji i slično te nije jednako razvijanju turizma. Ovisi o komparativnoj prednosti koju i Grčka i Hrvatska imaju u primarnom sektoru – agrikulturi naspram tercijarne industrije u usporedbi sa sjevernijim članicama EU. Turizam, svakako, no održiv s posebnim naglaskom na očuvanje okoliša.

Rekao sam ambasadoru da sam upravo primio obavijest od kontraobavještajne službe Čučerje, da agencija Palma Travel organizira redovite letove u Grčku. Stavros je bio skeptičan pa je otišao do agencije kako bi se sam uvjerio u istinitost mojih informacija. Nabacio je osmijeh poput grčke Mona Lise kada je vidio slike iz svoje domovine.

Palma Travel – Stavros Tsiepas
Photo: Dear Leader Joe, Flash.hr

I Hrvatska i Grčka imaju probleme s EU. Misliš li da je EU dobra za ekonomiju naših zemalja ili da ih uništava? Na koji bi se način male zemlje poput naših trebale izboriti za svoje interese unutar EU? Bismo li trebali zadržati vlastite središnje banke i valute ili pak izaći iz EU poput Britanaca? Ako mene pitaš, jedina stvar koja vam ide u prilog kao članici EU je to da je Hrvatska još uvijek siromašnija od Grčke.

Na previše bih ti pitanja mogao odgovoriti esejem. Ukratko, vjerujem kako EU daje “južnim” ekonomijama priliku za razvoj. Do koje mjere će pojedine zemlje tu priliku iskoristiti ovisi uvelike o uspješnom pregovaranju političara te ekonomiji, posebice u našim zemljama, koje koriste svoju komparativnu prednost u potpunosti. Suradnja “manjih” zemalja sličnih interesa je vrlo važna za interna pregovaranja unutar EU. Obje zemlje imaju zajedničke interese i stajališta u poljima poput  agrikulturalne politike, EU budžeta i slično.

Zbog ovakih pitanja, izgubio sam svoju prekrasnu kosu.

Stavros Tsiepas s kosom
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Krediti u CHF su uništili Grke jednako kao i Hrvate. Jeste li se borili protiv banaka koje su lagale ljudima i krali im novce poput islandske vlade ili su vaše banke nedodirljive? U EU parlamentu su rekli kako svi proizvodi unutar EU moraju biti standardizirane kvalitete, no većinom su govorili o Nutelli. Nitko nije spominjao bankovne kredite i kamatne stope koje su znatno veće i toksičnije u našim zemljama.

Ovdje si se dotakao način rada financijskog sektora. Neki Grci su također dizali kredite u švicarskim francima i koliko sam ja upoznat s time, sudovi za sad nisu išli u korist dužnicima. To vjerojatno ima veze s činjenicom da su grčke banke u neuobičajenoj, post-kriznoj situaciji. Čuo sam kako će hrvatski sud podržati dužnike, no nisam siguran koja bi bila najbolja odluka jer treba uzeti u obzir sve elemente kao i onaj osobnog rizika koji su neki dužnici preuzeli. Grčka ima velik problem s dugovima kako građana tako i tvrtki specifično zbog grčke ekonomije i velike financijske krize iza 2009. Grčka vlada trenutno donosi zakon koji bi omogućio smanjenje tereta i pomogao pri pronalasku rješenja koje je prihvatljivo bankama i našim međunarodnim zajmodavcima.

Pauza za ručak:)

NA DOLCU – Beef steak
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Svi smo čuli za grčku salatu i moussaku, ali grčka gastronimija je bogatija od toga. Koja bi nam grčka jela preporučio? Spomenuo si kako imate bolju janjetinu od Hrvata. Gorit ćeš u paklu!

Moussaku je proslavila turistička industrija, no ona nije najvažnije tradicionalno grčko jelo. Popularna je u Jugoistočnoj Europi te na Srednjem Istoku. Postoje brojna druga grčka jela koja osobno jako volim poput bougatse, kuglica od tikvica, punjenog lišća loze, uštipaka od rajčice, pirea od žutog sušenog graška, galaktoboureka, grčke salate (horiatiki), gyrosa, keftedesa (mesne okruglice), loukoumadesa (prženo tijesto i ekspandirane žitarice s medom), pastitsio (jelo od pečene tjestenine s mljevenom junetinom i bechamelom), souvlaki, spanakopita, tyropita, tzatziki umak, yemista (rajčice i zelene paprike punjene rižom i/ili mljevenim mesom) i tako dalje… Vi imate sjajnu janjetinu, ali grčka je bolja. Moraš to sam probati:)

Radiš na jednom gastro projektu, riječ je o nekoj vrsti kulinarskog rječnika. Reci mi nešto o tome.

Pripremam kulinarski projekt o kojem ću ti pričati kasnije, a sadržavati će objašnjenja francuskih, talijanskih i engleskih kulinarskih termina na engleskom i hrvatskom jeziku.

Veliki si ljubitelj fotografije te si osvojio drugu nagradu na fotografskom natjecanju “ZAGREB kroz oči stranih veleposlanika”. Reci mi nešto o tome i o tvojoj opsjednutosti fotografijama Madonne (ne pjevačice). Ima li to veze s time što si vjerski fanatik ili jednostavno voliš sakralnu umjetnost?

Dva puta sam sudjelovao u foto projektima u svrhu promocije Zagreba i Hrvatske. To je bila inicijativa koju su pokrenuli veleposlanstvo Belgije i Bugarske u suradnji s gradom Zagrebom i ministarstvom turizma. Moje zanimanje za fotografiranje Madonna (Madonnes de portail na francuskom) u Luxemburgu i Belgiji nije došlo toliko iz religioznog osjećaja, već cijenim estetiku tih malih skulptura Madonna koje se nalaze u raznim zemljama, izvan crkava, na ulicama i portalima. Po mom mišljenju, Madonne nadilaze svoje kršćansko značenje te nastavljaju drevnu tradiciju Majke Zemlje. Madonne predstavljaju zaštitu koju Majka Božja pruža narodu. Bilateralni trgovinski odnosi su vrlo niski.

Stavros Tsiepas
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Znaš li možda što Grčka uvozi iz Hrvatske i koju vrstu dobara izvozite u Hrvatsku? Imaš li kakvu ideju/projekt na umu koji bi proširio suradnju naših zemalja van granica samog turizma? 

2017. godine, Grčka je izvozila oko 83 milijuna Eura u Hrvatsku, a Hrvatska oko 63 milijuna Eura u Grčku. Grčka izvozi u strojeve, tkanine, farmaceutske proizvode, željezne proizvode, cipele i bakrene artifakte te voće i povrće. Hrvatska pak izvozi cipele, strojeve, haljine, igračke i tkanine. Međutim, grčke tvrtke sudjeluju u raznim projektima u Hrvatskoj poput izgradnje cesta, saniranja kanalizacija i sično.

Je li ovaj intervju za flash.hr vrhunac tvoje diplomatske karijere? Ako nije, slobodno slaži da je.

Ovo je drugi intervju koji sam dao u Hrvatskoj. 10. 1991. sam radio u Grčkoj kao mladi diplomat na odjelu za osoblje Ministarstva vanjskih poslova.

VP GRČKE – Zagreb – Stavros Tsiepas
Foto: Dragi Vođa, Flash.hr

Za kraj slijedi najvažnije potanje u Hrvata – gdje si bio 1991.? 

Jesi li ti tada rođen ili što?

PS: Stavros je primjetio da nosim Strugar cipele pa je inzistirao da ga odvedem do dućana. Citirat ću ga: ”Nebum ja nosil Armani opanke k’o neki grčki sirotek!”   

Cipele Strugar – Stavros Tsiepas
Photo: Dear Leader Joe, Flash.hr

 

Autor: Josip Novosel aka Jole Zeus, samoprozvani Dragi Vođa, poznat i kao Vin Diesel za siromašne, rekreativni bacač uroka iz čučerja, Gastro Snob i dopisni član magazina ”Dajte mi janjetine, salata je za Grke”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

www.instagram.com/dearleaderjoe

www.facebook.com/dearleaderjoe