Bang & Olufsen Beolit 17 – Bluetooth zvučnik za one koji cijene vrhunski zvuk

0

Neki dan sam bio u Dioni i upita me djelatnica na odjelu suhomesnatih proizvoda: ”Josipe, kad ideš na kupanje?” Nisam ni stigao odgovoriti, a već ju je s blagajne prostrijelila pogledom blagajnica Željka i odgovorila: ”Ne budi glupa. Josip se ne kupa, on jedri.” Nastao je muk u dućanu. Nikad u Dionu još nije ušao jedan jedriličar. Osjećao sam se kao Dragi Vođa kad je na poklon dobio cipele s visokom petom.

Kakve veze ovaj uvod ima s Bang and Olufsenom?

Postavio sam na Fejsu upit kako tražim neki dobar bluetooth zvučnik jer idem na jedrenje i treba mi nešto bežično, prijenosno s vrhunskim zvukom, naravno. Troumio sam se između Bang & Olufsen Beoplay A1, Beolit 17 i Bose Soundlinka. Javila mi se odmah frendica iz Njemačke koja ima stariji model, Beolit 15 i rekla kako je oduševljena njime. Malo sam surfao po netu i čitao recenzije, ali niti jednoj recenziji ne vjerujem kao svome prekrasnom uhu. Odlučio sam isprobati zvučnike i donijeti odluku.

Bose sam već čuo kod prijatelja i stvarno radi dobro, ali mi izgleda preobično. Ja sam vaga u horoskopu. Patim na lijepe stvari. Uvijek sam htio imati nešto od Bang & Olufsena, ali mi je u glavi bila neka percepcija da moram prodati bubreg kako bih si priuštio neki od njihovih proizvoda. Njihovi zvučnici se ugrađuju u luksuzne brodove, u Aston Martin, Audi, Mercedes AMG, BMW peticu… Na svu sreću, sad su konačno izbacili Beoplay liniju zvučnika koja je cijenovno svima pristupačna. Uputio sam se u Gajevu do njihovog dućana kako bih se uvjerio u živo kako te njihove spravice rade.

Bang & Olufsen – Beolit 17

Osjećao sam se kao dijete u tvornici čokolade. Došao sam isprobati bluetooth zvučnik, ali mi je za oko zapeo Bang & Olufsen televizor, pa sam morao isprobati još i njihove bežične slušalice, a usput sam prelistao i sve njihove kataloge. Tražio sam neki znak s neba da ne potrošim 100 tisuća kuna na novi TV.

Josip Novosel at Bang & Olufsen
Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17

Shvatio sam ubrzo da se moram fokusirati na ono po što sam došao, inače ću bankrotirati. Isprobao sam prvo Beoplay A1 koji me oduševio na prvu. Fenomenalan izgled, odličan zvuk, glasnoća, lagan i prijenosan, sve što meni treba. Puno topliji zvuk nego kod Bosea i bolji bas. Cijena je 1800,00 kn.

Beolit 17 je 5w glasniji i puno veći. Izgleda malo retro, kao piknik košara, ali opet full moderno. Nakon jedrenja idem u ljetnu školu jazza na Braču i mislio sam zvučnik koristiti kao prijenosni mali razglas na kojem bih puštao backing trackove preko kojih bih svirao saksofon. Kako je saksofon prilično glasan, tih 5w više kod Beolita 17 mi puno znači, ali i njegova cijena je 2000 kn viša, točnije 3800,00 kn.

Bang & Olufsen – Beolit 17

Nisam mogao vjerovati kako dobar zvuk izlazi iz tako male kutijice. Užasno je glasan, ali čak i na maksimalnoj glasnoći ima sjajan zvuk, bez neželjene distorzije. Fenomenalan bas. Uzeo sam zvučnik u ruke i okretao ga u svim smjerovima da vidim u čemu je štos. Teži je i veći od A1, ali nije pretežak, svega 2,6 kg. ”Bože, zar si odabrao mene da kupim Bang & Olufsen zvučnik?” Bog ”Jesam. Od danas si Jole Olufsen.” Tko sam ja da proturiječim Stvoritelju? ”Ako je Bang dobar za James Bonda i Batmana, dobar je i za mene:)”

Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17
Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17

Da ne sviram sax, uzeo bih A1 i iako postoji još jedan model između, Beoplay A2, na kraju sam se ipak odlučio za Beolit 17. Dobio sam u dućanu upute da napunim zvučnik do kraja prije prvog korištenja i da skinem besplatnu B&O aplikaciju za mobitel kojom mogu kontrolirati zvučnik.

Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17
Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17

Pozdravio sam se s četveronožnim prijateljem, sjeo u novi Aston Martin i uputio doma. (Zajebavam se. Vratio sam se tramvajem, ali ovako ljepše zvuči. Jednog dana ću i ja nabaviti Aston Martin i tako uštedjeti na Bang and Olufsen zvučnicima jer ih Aston već ima ugrađane u sebi.)

Josip Novosel at Bang & Olufsen – Beolit 17

Dok ne napišem kolumnu s jedrenja i javim vam dojmove kako Beolit zvuči na otvorenom i koliko mu dugo traje baterija (po specifikacijama 24 sata na umjerenoj glasnoći), evo jedne snimke iz mog stana na kojoj seka pjeva Summertime uz Beolit 17:)

 

Bang & Olufsen

 

Autor: Josip Novosel aka Jole Olufsen, samozatajni jedriličar, ljubitelj dobrog zvuka i juhe iz vrećice, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob.

Please follow and like us:
error1
fb-share-icon20
Tweet 20
fb-share-icon20