Euro NCAP – maksimalnih 5 zvjezdica za novi Passat

0
Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

Euro NCAP – maksimalnih 5 zvjezdica za novi Passat

  • Passat i Passat Variant dobivaju najbolje ocjene
  • Putnici i pješaci maksimalno su zaštićeni u slučaju sudara

Bruxelles / Wolfsburg, 3. prosinca 2014. – Novog Passata je neovisna europska organizacija za zaštitu potrošača Euro NCAP danas odlikovala s najvećom ocjenom od 5 zvjezdica. Time i osma generacija Passata pripada među najsigurnije automobile na svijetu. S ovim vrhunskim rezultatom novi Passat slijedi svog prethodnika, koji je zadnji put 2010. godine dobio najbolju ocjenu.

izvor: Volkswagen.hr
izvor: Volkswagen.hr

Euro NCAP (New Car Assessment Programme = Europski program ocjenjivanja novih automobila) se od 1997. godine smatra jednim od najvažnijih mjerila za sigurnost vozila. Ove godine su zahtjevi postali još stroži. Novi Passat je zahtjevnu seriju NCAP testova položio s izvrsnim rezultatom i to prije svega zahvaljujući njegovom prvoklasnom paketu sigurnosti sastavljenim od optimizirane strukture karoserije, izuzetno učinkovite kombinacije sigurnosnog pojasa, sjedala i zračnih jastuka te inovativnih sustava potpore.

Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

Sveobuhvatna ocjena sigurnosti od pet zvjezdica za novi Passat sastavljena je od rezultata na četiri područja: zaštita putnika za odrasle i djecu, zaštita pješaka i sigurnosni sustavi potpore. Tijekom opsežnih provjera zaštite odraslih putnika, koje pored testa za frontalni sudar s aluminijskom preprekom (sa 64 km/h i 40-postotnim pokrićem) obuhvaćaju i bočni sudar (s 50 km/h u bočnu strukturu vozila) i bočni sudar sa stupom (s 29 km/h), Passat je osvojio 85 posto od maksimalnog broja bodova. I na bitnom području zaštite djece novi Passat je polučio odličan uspjeh zahvaljujući serijskim ISOFIX i top teather prihvatnim mjestima za dječje sjedalice te je postigao preko 87 posto mogućeg broja bodova. Kod zaštite pješaka su se osim toga ocjenjivali konstruktivni detalji Passata, koji smanjuju opasnost od ozljede prolaznika. U to se primjerice ubraja dizajn branika i poklopca motora.

Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

Kod ocjene sigurnosnih sustava na Euro NCAP testovima u obzir su uzeti sigurnosno optimizirani nasloni za glavu, koji kod stražnjeg sudara smanjuju rizik od ozljede vratne kralježnice, te sustavi upozorenja na nevezani pojas na svim sjedalima. Pozitivnu ocjenu dobio je i sustav nadzora okoline „Front Assist“ uključujući City funkciju kočenja u nuždi, koji je dostupan od linije opreme Comfortline i koji ulazi u kategoriju sigurnosnih sustava.

Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

Dio serijske opreme novog Passata čini opsežna sigurnosna oprema, u koju se ubrajaju zračni jastuci za vozača i suvozača (s deaktivacijom suvozačevog zračnog jastuka) te sustav zračnih jastuka za glavu za prednje i stražnje putnike (zračna zavjesa) uključujući bočne zračne jastuke sprijeda. Novi Passat osim toga serijski raspolaže sustavima kao što su Electronic Stability Control (ESP) uključujući ABS s potporom pri kočenju, multikolizijska kočnica, upozorenje za ispuhanu gumu i sustav prepoznavanja umora .

Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

Ponudu marke Volkswagen zaokružuje mnoštvo opcijski dostupnih sustava potpore, koji pomažu kod sprječavanja sudara naletom straga odnosno znatnog smanjenja težine sudara: u tom se između ostalog ubrajaju proaktivni sustav zaštite putnika, potpora kod prometnog zastoja, Emergency Assist te Trailer Assist (uključujući stabilizaciju sprege).

Izvor: Volkswagen.hr
Izvor: Volkswagen.hr

http://www.volkswagen.hr/

 

 

sponzorirani članak

Podijeli